Ustrežljivo in diskretno osebje vas pozdravi že ob vhodu, s katerega vas pozdravljajo tiste slovite zelene neonske črke. Foto: EPA
Ustrežljivo in diskretno osebje vas pozdravi že ob vhodu, s katerega vas pozdravljajo tiste slovite zelene neonske črke. Foto: EPA
Med zvenečimi imeni, ki jih je gostil The Savoy, je bila tudi Marilyn Monroe. Foto: EPA
Seveda je poskrbljeno tudi za pritajeno glasbeno podlago. Foto: EPA

Celo telefoni so bili v kopalnicah. Dizajn se je tako močno osredotočil na kopalnice, da je eden od delavcev takrat celo vprašal, če pričakujejo, da bodo gostje dvoživke. Za kahel vajeno javnost je bil tak luksuz nepredstavljiv. Savoy je sinonim za stil in glamur vse od takrat dalje.
Danes je potrebno malce več, da si impresioniran, vprašanje pa je, ali je lahko Savoy po triletnih obnovitvenih delih tako prva kot zadnja beseda v razkošju. Odgovor je odločen "da". Kar se je začelo kot 100 milijonov funtov vredna "osvežitev", ki naj bi po načrtih trajala morda leto dni, se je spremenilo v 220-milijonsko obnovo, potem ko so se pojavile strukturne težave. Tla so se pogreznila, celotno zgradbo je bilo treba podpreti, zamenjali pa so tudi 100 kilometrov napeljav.
Ponovno odprtje visokega profila je vrhunec doživelo ta teden, ko se je odprl The Savoy Grill pod vodstvom kuharskega maestra Gordona Ramsayja. Dobra novica je, da se v bistvu ni nič spremenilo. Vsaj nič pomembnega.

Taksi vas še vedno odloži pod tistimi zelenimi črkami v slogu art decoja, še vedno vstopite skozi krožna medeninasta vrata v preddverje, še vedno tlakovano s črno-belim marmorjem, stene pa so obložene z mahagonijem. Z leve slišite žvenket koktajlov, ki jih mešajo v Ameriškem baru (American Bar), naravnost pa se spustite v osrednjo avlo. Bistvena razlika tu je, da zdaj svetloba pronica skozi stekleno kupolo, ki je bila prekrita vse od druge svetovne vojne.

O nekdanji slavi ...
Prostorna vrtna uta iz litega železa, hommage pretekli slavi, stoji sredi oblazinjenih naslanjačev, ki čakajo na tisti čaj ob 17.00. Tu je leta 1905 ameriški milijonar George A. Kessler priredil beneško tematsko zabavo, na kateri so gostje večerjali v velikanski gondoli, ki je lebdela na dobrem metru vode.

Precej inovativnosti je bilo potrebne, da so konferenčno sobo in skladišče spremenili v bleščeč nov bar Beaufort. Modri marmornati stebri in črno žametno oblazinjenje so mačji kašelj v primerjavi s 40.000 funtov vredno pozlato na stenah. Ameriški bar po drugi strani ostaja, kakršen je bil nekdaj: udoben, domač, s prehodi, ki se kopajo v karamelni svetlobi.

Številne izmed Savoyevega osebja so speljali najboljšim hotelom in restavracijam po vsem svetu. Postrežba je pozorna, a diskretna, zaradi česar lažje požrete zasoljene cene (kozarec šampanjca vas bo stal 16 funtov).

Lokacija
Zgrajen na prizorišču pogorele nekdanje kraljeve palače, Savoy stoji na okljuku Temze, bolj ali manj v središču Londona.
Ustanovil ga je gledališki organizator Richard D'Oyly Carte, ki si je želel ustvariti nekaj udobnega za svoje občinstvo. Kot prvi hotel z apartmaji s postrežbo je Savoy postal stalno domovanje igralkam, zvezdnikom in aristokratom, vključno z Marilyn Monroe, Sarah Bernhardt in Lady Diano Cooper, ki se je vanj preselila med vojno.
Udobje
S tremi leti za razmišljanje je bil dizajn dobro načrtovan. Spalnice so postavljene po dveh določenih shemah: tiste, obrnjene na reko, so opremljene v edvardijanskem stilu, tiste na ulico Strand pa v art decoju. Poudarek je bolj na zadržani eleganci kot na čemer koli preveč kričečem, oblikovalec Pierre-Yves Rochon pa je posegel po pomirjajočih odtenkih zelene in rumene. Med impresivnimi detajli so garderobe, ki se razsvetlijo, ko posežeš v njih, in maksi bar, skrit v lažni predalnik.

Sob je 268, malce več kot prej. Postelje so kraljevske, kopalnice pa klasično odete v črn in bel marmor. Majcena blazina vam objema glavo v kadi. A morda najlepši detajl je po meri narejen pisemski papir z vašim imenom in obdobjem, ki ste ga preživeli v Savoyu. In vsi si ob koncu želijo, da bi bilo to obdobje daljše.