Fascinantni hoteli
Crillon si obeta priključitev k elitni družbi francoskih hotelov, ki se lahko označujejo za palačo. Foto: Reuters
Soba, ki jo je oblikoval Karl Lagerfeld. Foto: Reuters
Pogled na nov bazen v spaju Sense. Foto: Reuters
Najdražja, Bernsteinova suita v najvišjem nadstropju. Foto: Reuters
Kopalnica v standardni sobi. Foto: Reuters
Po meri narejen Nespressov kavni aparat. Foto: Reuters

Dodaj v

Foto: Sprehod skozi najelitnejši hotel v Parizu

Hôtel de Crillon gostil zvezdnike in kronane glave
6. julij 2017 ob 06:35
Pariz - MMC RTV SLO, Reuters

V sredo se je po štiriletnih korenitih prenovitvenih delih v skupni vrednosti 200 milijonov evrov ponovno odprl eden najbolj znamenitih pariških hotelov, Hôtel de Crillon. Leta 1909 odprti hotel, v katerem so spali kralji, predsedniki in zvezdniki, velja za najelitnejšega v mestu. Kar v Parizu, kjer luksuznih namestitev ne manjka, pomeni veliko.

"Rad imam idejo rahlo teatralnega vstopa," je za revijo Vogue razlagal Chahan Minassian, eden od treh notranjih oblikovalcev, ki je pri prenovi hotela, v katerem imate zdaj nenehno občutek, da vas nekdo opazuje, sodeloval z umetniško direktorico Aline d’Amman in arhitektom Richardom Martinetom.

V hotelskem pritličju lahko tako gostje "sedijo v zasebnosti, a vidijo in so videni". Ta nekakšna družabna parada je že tradicija v Crillonu, katerega začetki segajo v 18. stoletje, ko je kralj Ludvik XV. arhitektu Ange-Jacquesu Gabrielu naročil gradnjo bleščeče fasade, ki bi odražala njegovo veličino.

Od takrat so impozantne neoklasične arkade in korintsko stebrišče služili kot kulisa za nekatere najpomembnejše dogodke v francoski zgodovini - pred stavbo na današnjem trgu Place de la Concorde se je Ludvik XVI. leta 1770 poročil z Marijo Antoaneto, v salonu v prvem nadstropju, ki še vedno nosi njeno ime, je nova kraljica hodila na ure klavirja, 23 let pozneje pa na trgu na višku francoske revolucije končala pod giljotino.

"Srce Pariza"
"Zame je hotel Crillon veleposlaništvo Pariza. Ko prečkaš Place de la Concorde, ni nobenega dvoma, kjer si," razlaga Minassian in pri tem pritrjuje občutkom, ki jih je ob obisku hotela leta 1984 v knjigo gostov zapisal Henri Salvador, francosko-karibski glasbenik: "Hôtel de Crillon je Pariz, Pariz je šampanjec, šampanjec je Francija in Francija je moje srce, tako da je Hôtel de Crillon moje srce."

"Kaj bi si gospod Salvador, redni gost Crillona, o svojem ljubem hotelu mislil danes?" se v članku o prenovljenem hotelu sprašuje New York Times. Verjetno težko ne bi bil impresioniran. Hotel s 124 sobami, v katerem so spali vsi, od Charlieja Chaplina, Orsona Wellesa in Sophie Loren do iranskega šaha Mohammeda Reze Pahlavija, skladatelja Leonarda Bernsteina in nekdanjega ameriškega predsednika Billa Clintona, je ob prenovi zaprosil, da bi se pridružil izbrani skupini 23 francoskih luksuznih hotelov, ki se lahko označujejo za palače.

Kot večina zgodovinskih stavb je hotel z leti počasi izgubljal stik z mednarodnimi gosti, za katere je bila vhodna avla malce pretemačna, sobe prestarikave, videz zastarel, zlasti v poletnih mesecih pa ni bila nič kaj prijetna tudi odsotnost osrednjega klimatskega sistema.

Zdaj so v avli rahlo dvignili strop in ji s tem dali tudi več svetlobe, osrednji prostor pa razdelili na manjše sobe s salonskimi mizicami in sodobnim pohištvom, ki dajejo malce večji občutek domačnosti.

Novi Crillon naj bi bil nasprotje starega, malce zatohlega in staromodnega Crillona. "Želimo si biti ponižni, dostopni in nezastrašujoči. Namesto pridiha formalnosti bo naše osebje vsakega gosta pozdravilo s toplino, kot prijatelje," za New York Times razlaga spremembe upravni direktor hotela Marc Raffray.

Novi Crillon se ponaša še z wellness centrom Sense iz belega marmorja, brivcem, luksuzno restavracijo L’Ecrin pod vodstvom kuharskega mojstra Christopherja Hacha, bistrojem in bazenom pod steklenim stropom. Prenovljene so tudi sobe, pri čemer je eno od njih oblikoval kreator in umetniški vodja Chanela Karl Lagerfeld.

V lasti Savdijcev
Hotel je bil do leta 2005 del Société du Louvre, nadzirala pa ga je šampanjska dinastija Taittinger. Leta 2005 je hotel kupila družba Starwood Capital, leta 2010 pa savdska skupina v lastništvu savdskega princa Mitaba Ben Abdalaha ben Abd al Aziza Al Saouda. Hotel vodi skupina Rosewood Hotels s sedežem v Hongkongu, merijo pa na goste iz ZDA, Bližnjega vzhoda in Azije, pa tudi Parižane. Na premožne goste, se razume. Elito. Cena na noč se začne pri 1.200 evrih, pa vse do 25.000 evrov za Bernsteinovo suito na vrhu hotela.

S prenovo Crillona si tudi pariška hotelska industrija obeta nov zagon, potem ko so teroristični napadi leta 2015 odgnali kar precej turistov iz najvišjih slojev. Kot navaja Reuters, nekateri strokovnjaki opozarjajo, da bodo morali pariški luksuzni hoteli, ki se močno opirajo na tuje obiskovalce, na polno okrevanje počakati tudi do pet let.

Zasedenost pariških luksuznih hotelov je lani padla za 15 odstotkov, na 52 odstotkov, dobiček na sobo pa za 22 odstotkov, na 500 evrov, kar je najnižje od leta 2009. A stanje se je v prvi polovici letošnjega leta z vrnitvijo ruskih, kitajskih, japonskih in ameriških turistov že izboljšalo. Hotel Crillon po navedbah Raffrayja meri na od 55- do 60-odstotno zasedenost, delež rezervacij pa je "spodbuden".

Ponovno odprtje Crillona se je zgodilo leto dni po prenovi hotela Ritz Paris in leto pred odprtjem Cheval Blanca v stavbi Samaritaine. Hotelska konkurenca v francoski prestolnici je ostra - še posebej s prihodom azijskih tekmecev, kot so Shangri-La, Mandarin Oriental Paris in Peninsula Paris.

K. S.
Prijavi napako
Komentarji
ŽBe
# 06.07.2017 ob 07:58
Pri nas se to ne bi dalo, ker bi zavod za varstvo kulturne dediščine rekel, da se nič ne sme, nič ne da... nobene klime, dviga stropa, bazena... in pol bi objekt počasi propadel. :-)
Alio
# 06.07.2017 ob 07:35
Tuki bi se dal posnet en fajn psiho triler
Guinness
# 06.07.2017 ob 08:09
Me zanima, koliko ljudem bi se zdel neokusen, kicast in strasljiv, ce bi imeli moznost ostati tam za normalno ceno :)

Meni se pa zdi po slikah poseben in zanimivo opremljen.
Bivši uporabnik
# 06.07.2017 ob 07:20
...kičasto in neokusno...
seven7
# 06.07.2017 ob 07:26
Mene bi blo strah spat v takem hotelu.
batom
# 06.07.2017 ob 10:24
kako to zgleda, ko se sprehodiš "čez" hotel? Ko prideš do vrat, začneš plezat po zunanji steni navzgor, prečiš streho in se na drugi strani spustiš dol? Je to to?
Miš
# 06.07.2017 ob 09:44
Sprehod ČEZ hotel?
zofija1
# 06.07.2017 ob 08:33
Slovenci se ne bojimo ničesar in nikogar, imamo pa izostren okus in veliko meri pameti..."Afne guncajo" prenapeteži s takšnim hotelom, kjer bivajo ljudje, ki svoje cigare prižigajo z evri in dolarji....
windmaster
# 06.07.2017 ob 12:15
Od slovenske javne uprave se pričakuje, da v službi dela in ne piše komentarjev na internetnih portalih. Sploh o čem takem kot je npr, da bi rajši spali v prikolici na hrvaški obali kot pa v normalnem hotelu.
Hvala!
interista93
# 06.07.2017 ob 10:57
Tistim, ki ne to neukosno bi takoj zgrabili pribliko za noč ali dve v tem hotelu, če jim nekdo plača vse stroške......valda slovenska hinavščina nima meja
Jurčič
# 06.07.2017 ob 09:16
zelo lepo, obiščem ob priliki s kako ljubico
Guinness
# 06.07.2017 ob 08:43
imamo pa izostren okus in veliko meri pameti

Glede na to, da na zalost veliko Slovencev se vedno smatra za idealno namestitev apartma na hrvaski obali z domacimi vlozenimi kumarami v hladilniku, se ne morem strinjat.
ipad
# 06.07.2017 ob 08:39
jaz osebno pogrešam še več kiča. nekatere sobe zgledajo povsem vsakdanje, kot v 4* "design hotelih" v budimpešti. Npr. slika 15 in 26. Lagerfeldova pa itak kr neki.

Glede spomeniškega varstva v sloveniji se pa kar strinjam. Da v CD po 35ih letih ne smejo menjati niti posvinjanega tapisona je pa res norija prve vrste.
kingestone
# 07.07.2017 ob 14:05
se pridružujem skippyju v komentarjih; podn od podna. ni čudno da je folk v povprečju tako zafrustriran ko pa je tako neumen...
7up
# 06.07.2017 ob 10:35
fah-q

To je za Ruske/Savdijske in Kitajske goste :)

Ultra bogataši, ki dajo kaj nase imajo svoj luksuznem apartma s pogledom na ""Tranformator" :)
zofija1
# 06.07.2017 ob 08:35
aja, še to: obenem pa po TV gledajo lačne ljudi po svetu...
Skippy
# 07.07.2017 ob 07:19
Seveda je elito počasi potrebno začeti loviti ter enega po enega obglaviti... sicer so mi pa ploščice v bazenu zelo všeč...

A ste s temi komentarji še sploh normalni?
tele_od_krave
# 06.07.2017 ob 13:30
odlično, končno bom imel kje prespati ko obiščem Pariz
Jurčič
# 06.07.2017 ob 13:20
Rezervirano, sicer datum ni najboljši, a vseeno....sem vedel, da ni težko prek fb kak selfie prodajalko sebe prepričat, da bi šla z mano sem, da še od tu naredi kako za instagram...vedno bodo obstajale poceni ženske za drage hotele
Jon Sneg
# 06.07.2017 ob 10:41
Francoski stil ali kopija Trumpovega stanovanja (mislim, da sem nekje zasledil, da ima tudi on sila nekih pozlačenih stvari v svojem stanovanju):)
7up
# 06.07.2017 ob 10:39
klemenklemen

Mislim, da bolj malo. V Franciji mladoletne brezdomce hitro odstranijo socialne službe. Sploh pa je Paris v povprečju preveč mrzel za klošarje,...

Ne razumem, pa kako je ta informacija relevantan za hotel. Ali mogoče zaposlujejo mladoletne brezdomce?
fah-q
# 06.07.2017 ob 09:05
meni tole sploh ni všeč. ne štekam fascinacije nad zlato barvo.
Gepard007
# 07.07.2017 ob 22:14
No ja za prenočit bi blo :)
BepaJoseph
# 07.07.2017 ob 17:21
kr vsi bodo nekaj komentirali... večina jih pa potem spi v hostlih al pa prikolicah,ko so na morju...
7up
# 07.07.2017 ob 14:47
fah-q

No vsakemu svoje. Verjetno je v krogih v katerih se družiš skromna hiška v naravi prvovrstni statusni simbol. Samo kar zadošča skoraj vsakemu slovenskemu revežu, ni dovolj za večino nesramno bogatih. Verjetno ima vsak hišico na deželi - imeti nekaj deset milionov vredno stanovanje na eni izmed najbolj elitnih lokacij na svetu pa vseeno definira določen status.

Tudi Paris/London/Rim,.. so marsikaj več, kakor samo najbolj obljudene turistične točke.
tocco
# 06.07.2017 ob 10:42
Jon sneg on ima kar precej stvari povezanih z barokom
direndaj
# 06.07.2017 ob 10:13

kar_nekdo
# 06.07.2017 ob 08:36
Pa sprašujem se tudi, zakaj je vse tak preveč orientalsko obarvano?!? Kot da hočejo privabit samo tiste s kamelami...


Preberi članek ne samo slikc gledat:
v lastništvu savdskega princa Mitaba Ben Abdalaha ben Abd al Aziza Al Saouda.

Zdaj zdaj bo še komentar carnise o tem kako je ta hotel nevaren :)
Bivši uporabnik
# 06.07.2017 ob 09:27
fah-q
meni tole sploh ni všeč. ne štekam fascinacije nad zlato barvo.


Barvo?
elGoyc
# 06.08.2017 ob 20:22
Basen o lisici in kislem grozdju v izvedbi komentatorskega zbora MMC.

Sicer me ta francosko-arabska pompoznost ne pritegne pretirano, ampak Pariz je povsem druga zgodba.
frozen pingvin 2
# 07.07.2017 ob 01:07
hotel en sam kič. ampak ni namenjen nam. namenjen je bogatunčkom, ki do pa tak al tak brez okusa.
Bivši uporabnik
# 06.07.2017 ob 09:24
Najelitnejši ali najbolj eliten?
fafaron
# 06.07.2017 ob 09:02
Baje imajo v hotelu v vsakem prostoru fliper. Samo se ga ne vidi ...
kar_nekdo
# 06.07.2017 ob 08:36
Sicer nisem neki stilist, ampak vseeno... Meni je to preveč načičkano...
Pa sprašujem se tudi, zakaj je vse tak preveč orientalsko obarvano?!? Kot da hočejo privabit samo tiste s kamelami...
samogledam
# 29.07.2017 ob 16:27
v cem je problem ? a mislite da milijonarji ki zivijo razkosno od kraje naravnih bogastev, spekulacij ali nategu drzavljanov, sploh gledajo oz. vidijo to umetnisko delo ? ne ! so prevec zadeti da bi sploh kaj opazili, se manj si zapomnili.
fah-q
# 07.07.2017 ob 13:57
@7up
To je za Ruske/Savdijske in Kitajske goste :)

Ultra bogataši, ki dajo kaj nase imajo svoj luksuznem apartma s pogledom na ""Tranformator" :)


misliš za zakompleksance? in ravno s pogledom si ustrelil čist mimo-namreč jaz mam iz šotora ali kamperja al pa kake gorske koče ziher lepši pogled kot je na en beden trg poln umazanije kot je ta iz tega hotela...in če bi hotel bi lahko tam celo spal za počitnice....ampak počitnice v parizu?? najboljš se sprehodit po uličicah skozi Montmartre...zadnjič bi skoraj kupil metlo, da bi lahko sodelavec iz nemčije na invalidskem vozičku se vozil po pločniku. tja grem že od začetka tega tisočletja sam še službeno...za mal nad jurja maš dost lepše in bolše predvsem pa bolj čiste lokacije.
Krpanka
# 06.07.2017 ob 07:53
"Rad imam idejo rahlo teatralnega vstopa," ...
saj tudi meni deluje tale vhodna dvorana kot bi ljubljansko stolnico predelal v hotelski salon. Samo še nekaj božjih podob manjka na modrem nebu...
Skippy
# 07.07.2017 ob 07:20
Komentarji pa na nivoju zafrustriranih hinavcev, ker si pač tega hotela ne morejo privoščiti.
clutch00
# 06.07.2017 ob 08:11
ne drzijo se osnove umetnosti...manj je vec.
Dajana_B
# 06.07.2017 ob 08:45
Spodaj mi je zelo všeč, razen tistih stolov, ki sploh ne pašejo noter. Izgleda kot grad... načičkano, Francozi pač.. Zgoraj pa ni nič posebnega. Mislim je, same omare... Razen da je pač to en drag hotel... Tudi jaz rajši vzamem prikolico na morju... kaj pa rabiš za spanje drugega kot posteljo... :) Drugače pa sem bila v Parizu in njihovi poceni hoteli so umazani, ampak so pač poceni. V takem grdem - dragem... pa tudi jaz ne bi hotela biti.... Saj, če pogledamo, kakšna moda prihaja iz Pariza...
klemenklemen
# 06.07.2017 ob 10:14
Super zelo sem navdušen... zakaj raje ne napišete koliko brezdomnih in brezpravnih lačnih otrok živi na ulicah Pariza
Francija
link
Cannes za filmski festival uvaža mivko za svojo plažo
3
7. februar 2018 ob 15:30 Vsako leto Cannes za najbolj glamurozni filmski festival na svetu razgrne rdečo preprogo za največje filmske zvezdnike. Zdaj si mondeno letovišče na Azurni obali želi za zvezde tudi večjo plažo.
Več novic ...
Kazalo