Goste beograjskega hotela v sobi 501 pričaka portret enega največjih diktatorjev in vojnih zločincev. Foto:
Goste beograjskega hotela v sobi 501 pričaka portret enega največjih diktatorjev in vojnih zločincev. Foto:

Hotelska politika je, da si lahko vsak gost po želji izbere, v katerem apartmaju želi prespati. Čeprav so hotel odprli šele pred enim mesecem, je povpraševanje po Hitlerjevi sobi veliko, trenutno pa je v njem neka Nemka, ki se s firerjevo politiko ne strinja, se pa hoče svojim sorodnikom in prijateljem pohvaliti, da je spala v sobi z njim. "Ne glede na to, kakšen je Hitler bil, je zgodovinska osebnost, ki je zaznamovala neko obdobje", je povedal lastnik hotela.

Tisti, ki ne želijo prespati v sobi s Hitlerjevo sliko, lahko izbirajo med sobami, v katerih visijo portreti drugih znanih diktatorjev, Ceaucescuja, Castra in Stalina.

Posebno mesto ima v hotelu Josip Broz - Tito. Njegov portret visi v najbolj razkošnem apartmaju, lastniki hotela pa nameravajo v eno izmed sob obesiti tudi portret Slobodana Miloševića.

Lastnik hotela se je sprva bal, da se bo javnost negativno odzvala na portrete diktatorjev, a je ostala precej ravnodušna. "V večini hotelov imajo na zidovih slike mrtve narave, kar je precej monotono. S portreti smo razbili ta koncept, tako da imajo gosti, ko vstopijo v sobo vtis, da jih je nekdo pričakal. S sliko se lahko tudi spre, portretirancu pove, kaj mu je pri njem všeč in kaj ne," je odločitev za portrete razložil lastnik hotela.