Kingdom Tower bo več kot 170 metrov višji od trenutno najvišje stavbe na svetu, Burdž Kalife v Dubaju. Foto: Youtube
Kingdom Tower bo več kot 170 metrov višji od trenutno najvišje stavbe na svetu, Burdž Kalife v Dubaju. Foto: Youtube

Savdijci so pred dvema letoma napovedali, da se vključujejo v višinsko tekmo, zdaj pa je jasno, da so mislili resno. Znanih je namreč vse več podrobnosti projekta, ki ima za cilj postavitev novega najvišjega nebotičnika, ki bo meril v nebo neverjetnih tisoč metrov. Arabci so projekt zaupali v roke britanskemu arhitekturnemu podjetju Mace, ki je nedavno postavilo tudi najvišjo stavbo v Londonu, The Shard (ki pa je, mimogrede, večino Londončanov pustil precej hladne, saj niso navdušeni ne nad njegovo podobo ne nad tem, da tako "štrli" iz precej nizke panorame mesta).

Kakor koli, Britanci bodo nadzorovali gradnjo nebotičnika, ki se bo imenoval Kingdom Tower (Stolp kraljestva) in bo stal v mestu Džida. Vrednost projekta je ocenjena na okroglo milijardo evrov, gradnjo pa bo prevzelo domače podjetje Bin Laden Group.

Postaviti "Kraljevsko mesto"
Idejni oče nebotičnika je savdski milijarder, princ Alvaled bin Tallal, ki si želi v Džidi, pristanišču ob Rdečem morju, zgraditi sodobno mesto v malem, imenovano Kraljevsko mesto. Prebivalci Džide, drugega največjega savdijskega mesta, v katerem sredi puščave živi okoli štiri milijone ljudi, so sicer dolgo imeli občutek, da so spregledani in da jih obsežni infrastrukturni in stanovanjski načrti vedno preskočijo, zdaj pa bodo očitno prišli na svoj račun.

Gradnja kilometer visoke stolpnice - natančna višina stavbe sicer ostaja skrivnost, nekateri namigujejo, da bi se lahko dvigala kar 1.200 metrov visoko, se bo začela v sredini leta, dokončana pa naj bi bila v petih letih. Ko bo Kingdom Tower leta 2018 postavljen, bo več kot trikrat višji od The Sharda, v njem pa bo množica poslovnih prostorov, restavracije in hotel, seveda pa ne bo manjkala niti razgledna ploščad.

Predstavitev nebotičnika Kingdom Tower

Deset najvišjih zgradb na svetu