Jumbo jet bo kmalu pripravljen na vselitev. Foto: EPA
Jumbo jet bo kmalu pripravljen na vselitev. Foto: EPA

Tako boste na letališču Arlanda od decembra lahko prenočili v starem boeingu 747, ki bo predelan v hostel s 25 sobami, v katerih bo skupno prostora za 85 gostov. Gre za idejo švedskega poslovneža Oscarja Diosa, ki vodi že več hostelov v mestu Uppsala. Kot je povedal, si je želel zgraditi prenočišče na letališču, kar pa se je izkazalo za nenavadno drago, nato pa je slišal za odsluženo letalo, ki je bilo na prodaj, in na misel mu je prišlo, da bi bilo lahko nastanitveni objekt.

Letalo iz leta 1976 naj bi bilo po Diosovih besedah, ko ga je kupil, v zelo slabem stanju. Koliko je plačal zanj, sicer ni želel razkriti, potrdil pa je, da gre za evrsko vsoto v šestih številkah. Z jumbo jeta so bili nato odstranjeni motorji, sicer pa je na zunaj videti kot prej. Drugo vprašanje je predelava notranjosti, saj je treba odstraniti staro opremo in prostor razdeliti v sobe.

In koliko bo treba odšteti za namestitev v tem nenavadnem hostelu? Soba za tri bo predvidoma stala 110 evrov, če pa si boste zaželeli kako posebnost, denimo spanje v pilotski kabini ali razgled na vzletanje in pristajanje letal, boste morali odšteti do 500 evrov.