Tray in Vesna na vrhu gore Mount Mitchell. Foto: Osebni arhiv Vesne Oprešnik Scofield
Tray in Vesna na vrhu gore Mount Mitchell. Foto: Osebni arhiv Vesne Oprešnik Scofield
Florida
Močvirje Everglades, ena največjih znamenitosti Floride. Foto: Osebni arhiv Vesne Oprešnik Scofield

Vsi v ZDA so prepričani, da polka prihaja iz Nemčije. Praktično vsi ljudje, starejši od 35 let, poznajo Avsenikovo Na golici, nazadnje mi je starejši gospod iz Filadelfije kar zapel celo pesem. Avsenik je tako kar znan, nihče pa ne ve, da je bil Slovenec.

Vesna o "prepoznavnosti" Slovenije
Florida
Florida, predvsem njene plaže, so zelo priljubljena počitniška točka številnih Američanov in tujcev. Foto: Reuters
Florida
Sončni zahod v Naplesu. Foto: Osebni arhiv Vesne Oprešnik Scofield

Izvirno ime: State of Florida
Vzdevek: The Sunshine State (sončna država)
Lokacija: Jugovzhod ZDA
Ureditev: 27. ameriška zvezna država (priključena 3. marca 1845)
Vodstvo: guverner Rick Scott (republikanec)
Površina: 170.304 km2 (22. po velikosti)
Prestolnica: Tallahassee
Število prebivalcev: 19.893.297 (3. najbolj poseljena zvezna država)
Glavne turistične točke: Miami, plaže, tematski parki v okolici Orlanda, Everglades, Key West, vesoljska baza Kennedy Space Center.
Časovni pas: UTC - 4/6
Florida
Big Cypress National Park, eden od številnih narodnih parkov na Floridi. Foto: Osebni arhiv Vesne Oprešnik Scofield
Florida
Aligator na ranču Trayjeve družine, ki je tudi ena Vesninih najbolj priljubljenih točk na Floridi. Foto: Osebni arhiv Vesne Oprešnik Scofield
Donald Trump
Boj za republikanskega predsedniškega kandidata zelo spremljajo tudi na Floridi, kjer volivci s svojimi glasovi pogosto odločajo volitve. Vesna nam je povedala, da se večina prebivalcev Floride strinja, da si za predsednika ne želijo Donalda Trumpa. Foto: Reuters

Vesno Oprešnik Scofield je pot iz rodne Mežice na Koroškem prek študija v Ljubljani vodila v ZDA, natančneje na Florido. Tja jo je pripeljala ljubezen. Kot študentka sinologije je namreč kitajski jezik eno leto študirala tudi na Kitajskem, kjer je spoznala Traya, svojega bodočega moža, ki je tam učil angleščino. Nekaj let sta svojo zvezo vzdrževala na daljavo, nato pa se je Vesna preselila na Florido, tam sta se poročila in zdaj že šest let skupaj živita v Naplesu.

Vesna nam je v pogovoru iz prve roke potrdila oz. ovrgla nekaj stereotipov o Floridi, povedala, da ZDA niso tako slabe, ko jih prikazujejo mediji, tudi ameriški, ter nam zaupala, da zelo pogreša slovenske zime. Več pa si lahko preberete v spodnjem intervjuju.

V Sloveniji ste študirali sinologijo in sociologijo, kaj pa zdaj počnete v ZDA?
Trenutno sem pomočnica vodje (under manager) v kafiču. Sicer sem tudi učiteljica sociologije, a sem se odločila, da nočem biti profesorica, tako da spet obiskujem univerzo in se izobražujem v popolnoma drugi, naravoslovni smeri.

Ker ste poročeni z Američanom, ste verjetno ob prvem srečanju z njegovo družino in njihovim načinom življenja trčili ob kakšne tipične razlike med obema družbama. Kaj vas je najbolj šokiralo? In kaj vas je najbolj pozitivno presenetilo?
Najbolj šokantna novica je bila, da sem po petih letih, odkar sem spoznala družino, izvedela, da jih moti moj način uporabljanja noža in vilic. Ali je res treba odrezati kos mesa, nato položiti vilice nazaj na krožnik, jo vzeti v desno roko in jo dati v usta? Še vedno se sprašujem, kakšna bi bila reakcija, če bi bila levičarka (smeh). Pozitivno pa me je presenetilo, kako hitro so pripravljeni priskočiti na pomoč, tudi, kar se tiče najmanjših stvari. Če se na primer ne morem odločiti, kam naj grem nakupovat bolj bio hrano (jug Floride ima veliko višje cene in je precej težko najti kaj bolj poceni in zdravega), bi me takoj povabili in tudi peljali do dve ali tri ure oddaljenega kraja po nakupih. Poleg tega tudi ne pustijo plačati.

Glede na to, da ste v ZDA prišli že v ustaljene tirnice in vam je bilo ustvarjanje novega življenja po zaslugi moža le malce olajšano, me zanima, kako je potekalo pridobivanje dovoljenja za prebivanje, kaj vse ste morali urediti?
Pridobivanje dovoljenja za prebivanje, po poroki seveda, ni velik problem. Če si sam svoj mojster in izpolniš vse obrazce sam, obiščeš zdravnika, plačaš okrog 1.500 evrov za vse skupaj, je to to. Če pa opotrebuješ odvetnika, da izpolni obrazce, kar je po mojem mnenju popolnoma nepotrebno, pa lahko dodaš še približno 1.000 evrov.

Kako poteka proces pridobitve državljanstva, samo poroka verjetno ni dovolj? Kako blizu državljanstvu ste vi? Kdaj lahko začnete voliti?
Državljanstvo dobiš, ko po odobritvi zelene karte preteče od 3 do 5 let, odvisno od procesa, če si tu na podlagi poroke, dela, ali česa drugega. Potem moraš zaprositi za naturalizacijo, kar pomeni še dodatne obrazce in plačilo le-teh. Midva sva bila malo pozna s tem procesom, saj nama je primanjkovalo denarja, tako da moram zdaj počakati še leto in pol, da bom dobila državljanstvo. Voliti lahko začneš takoj, ko dobiš državljanstvo in vložiš vlogo za registriranega volivca.

Kaj pa delovna dovoljenja? Kaj potrebuješ, da lahko začneš delati? Kako je ta proces potekal pri vas?
Takoj, ko dobiš zeleno karto, se lahko javiš na uradu za socialno varstvo, kjer dobiš svojo socialno številko, in lahko takoj zaprosiš za zaposlitev. Pri meni se je to vse odvilo precej na hitro, saj se mi je zaradi družinskih zadev mudilo nazaj v Slovenijo, brez zelene karte pa bi mi prepovedali vstop v ZDA, saj sem bila tu pred poroko s turističnim vizumom. Proces je potekal tako, da sem konec novembra poslala obrazce, čez en mesec sem dobila začasno dovoljenje za bivanje v ZDA, tri tedne pozneje pa sem po pogovoru z agentom v Miamiju dobila zeleno karto. Če povzamem, potrebno je veliko čakanja in kar nekaj denarja, ampak se vse uredi, če je le zakonito.

Z možem živita v Naplesu, ki velja za eno najbogatejših mest v ZDA, lani je imelo šesti najvišji BDP na prebivalca v ZDA. Je življenje v tem mestu kaj dražje od življenja drugje na Floridi?
Resno? Tega nisem vedela. Ni čudno, da so najemnine tako visoke (smeh). Je pa res, da sem se v šestih letih naučila, kje in kaj kupiti, kaj se splača, kaj ne. Tudi tu tako velja pravilo, da nikoli ne nakupuj tam, kjer so turisti. Saj vemo, kako je, ko gremo na morje. Samo domačini vedo, kje se kaj splača kupiti.

Kako pogosto pa se odpravita v druga mesta oz. predele Floride? Kam se najraje odpravita?
Jaz večino denarja porabim, da obiščem Slovenijo. Sicer pa so priljubljeni cilji domačinov in turistov Key West ter Miami in South Beach. Glede na to, da zdaj bolje poznam Florido, bi zagotovo predlagala vse druge otočke namesto Key Westa, npr. Isla Morada in Key Largo (že Beach Boys so prepevali o tem), namesto Miamija pa se bolj splača obiskati Homestead in Coral Gables (to je del Miamija, ki je veliko bolj umirjen, a se ga splača obiskati).

Pred letom in pol sva opravila vožnjo do Washingtona in nazaj, in gore Blue Ridge (Blue Ridge Mountains) so res takšno doživetje, da upam, da bo to najina naslednja dogodivščina s kampiranjem. Lahko povem, da sem poskusila kampirati na Floridi, pa to ni bila najboljša ideja. Prvič sva se za to odločila konec maja, obiskala sva narodni park na jugu Floride, pa je bil napad komarjev tako grozen, da sva vrgla šotor in vse drugo v avto in pobegnila. Drugič sva se na kampiranje odpravila pozimi, sredi decembra, ko je bila temperatura v Naplesu čez dan 24 stopinj Celzija. Odšla sva na ranč v središču Floride, kar se nama je zdela dobra ideja. Težava je bila v tem, da se je temperatura na ranču čez noč spustila pod ničlo, tako da sva spet vse potrebščine vrgla na vozilo (swamp buggy), se odpeljala do hiše na ranču in se tam grela najmanj tri ure. Skratka, upam, da mi bo kampiranje v Severni Karolini naslednjič uspelo, glede na to, da je podnebje bolj podobno slovenskemu.

V Orlandu na Floridi je tudi Disney World, ki je najbolj obiskan tematski park na svetu, in velika želja številnih popotnikov, na leto ga obišče kar 52 milijonov ljudi. Ste ga vi že obiskali in ali je izkušnja res tako veličastna, kot obljubljajo?
Ne, nisem ga še obiskala. Čakam, da bodo nečaki iz Slovenije dovolj stari, in ko pridejo na obisk, bo to zagotovo ena naših prvih destinacij. Za zdaj pa me čisto vsi, ki obožujejo tematske parke, vedno prepričajo, da gremo drugam, saj so vsi drugi parki cenejši, pa tudi malo bolj adrenalinski, kot na primer Busch Gardens v Tampi. Tudi vodni parki niso slabi. Seveda pa morate kot 3- do 4-članska družina pripraviti vsaj 200 do 600 dolarjev za karte, ne glede na tematski park.

Kako poteka življenje na Floridi, kako se družite, kaj počnete ob koncih tedna? Kako se ameriški način življenja razlikuje od slovenskega?
Južna Florida ponuja bolj malo možnosti za druženje zunaj doma, če nočeš zapravljati denarja v barih. Seveda se dobivamo doma, včasih na plaži, ampak ko je sezona (kar je pri nas pozimi), je časa za druženje bolj malo, saj se Naples iz zaspanega mesta spremeni v kaotično skoraj metropolo. Če se poleti do prijateljev pripeljem v 15 minutah, me pozimi čaka vsaj 30 minut vožnje. Če pa se odpravim na pot v času, ko gredo ljudje iz službe ali vanjo in ko se turisti odpravljajo na večerjo, lahko vožnja traja tudi do 45 minut. Razlika med Florido in Slovenijo je predvsem v tem, koliko ti čas sploh dopušča, da se dobiš s prijatelji. Jaz se s prijateljicami večinoma dobivam med kosilom, saj imamo to srečo, da so naša delovna mesta na istem koncu mesta.

Imata z možem veliko mednarodnih prijateljev ali se družita predvsem z Američani? Je na Floridi še kaj Slovencev, imate stike s kakšnimi rojaki iz domovine?
Predvsem se druživa z Američani, moja najboljša prijateljica pa je iz Poljske. Seveda tu in tam srečam Slovence, veliko je tudi Srbov in Hrvatov, večina sezonskih turistov pa je iz severa ZDA, včasih tudi iz Kanade.

Glede na to, da je na Floridi pravzaprav ves čas poletje, zvezna država se imenuje tudi "sončna država", ali kaj pogrešate evropsko menjavo letnih časov, pa zimo in zimske radosti?
Seveda, in to bom vedno pogrešala! Čeprav se kot stalni prebivalec navadiš, da je morje pozimi kar mrzlo in ne greš plavat. Lahko povem, da ko sem na Florido še hodila na obisk iz mrzle Slovenije, mi ni bilo nikoli jasno, zakaj je Tray trdil, da nihče od domačinov ne gre v vodo pozimi. Na plažah je bilo ogromno turistov s severa in tudi meni se je voda zdela topla kot poleti nekje sredi Jadrana. Zdaj pa se tudi meni zdi, da je voda pozimi ledena. Obstaja pa tudi druga skrajnost, saj je Tray zmožen priti decembra na obisk v Slovenijo naravnost z letala samo v natikačih (smeh).

Na številnih seznamih najboljših stvari, povezanih s Florido, se pojavlja dejstvo, da je toplo vse leto, da lahko vse leto nosiš odprte čevlje in da se lahko kopaš vsak dan v letu. Med z vremenom povezanimi negativnimi lastnostmi pa izstopajo vlaga in komarji. Se strinjate s tem in kako nevzdržno je?
Nadloga, nadloga in še enkrat nadloga. Zdaj sem komarje začela uspešno preganjati, kar pomeni, da se na mestu, kjer se je gospod komar odločil piti mojo slovensko kri, ne pojavi več ogromna oteklina. Očitno imajo floridski komarji ekstremno radi evropsko kri. Kar se tiče vlage, pa lahko povem, da se navadiš. Če se odločiš za 15-minutni sprehod zgodaj zjutraj, temu pa dodaš še nekaj ur čez teden v telovadnici, se ne boš preveč potil. Če pa večino časa preživiš doma, nastane problem. Skoraj tako kot v Ljubljani na Viču in drugod, kjer je vlaga: poleti je nevzdržno, ampak če greš na sprehod ali tek vsak dan, se vremena navadiš.

Florida je bila pogosto "tarča" številnih orkanov in tropskih neviht, zato se prebivalci Floride resno pripravljajo ob vsaki napovedi morebitne nove nevihte. Kako nadležne so te nevihte in ali ste kdaj že doživeli res hud orkan?
Moram priznati, da sem kar srečna, da pravega orkana še nisem doživela. Priprave na morebitne probleme z vremenom potekajo vsak začetek poletja, ampak česa hujšega še nisem videla. Tudi tropske nevihte niso tako mogočne, kot jih prikazujejo mediji. Mi je pa bilo na začetku kar težko voziti skozi dež in veter, ki ga prinesejo tropske nevihte.

Pregovorno velja Florida za raj za upokojence, kamor se v zadnjih letih življenja preselijo številni Američani. Je res tako, bi lahko potrdili stereotip, da je Florida "upokojenska država"?
Seveda, še posebej Naples je povsem upokojensko mesto. Se pa ob tem počutiš mladega, ko greš malo naokrog (smeh).

Čeprav bodo volitve šele novembra prihodnje leto, v ZDA že poteka živahno predvolilno politično dogajanje. Koliko ga spremljate sami in koliko zadeve spremljajo vaši bližnji, Američani?
Trenutno je najzanimivejši boj za republikanskega predsedniškega kandidata in ob tem napadi medijev na kandidate. Je pa ustaljena praksa vsaj tu na Floridi, da se volivci demokratske stranke ne zmenijo preveč za politično predstavo, medtem ko volivci republikanske stranke ves čas dejavno sodelujejo.

Glede na to, da je Florida velika država z enim najštevilnejših elektorskih glasov, in glede na to, da je v preteklosti že odločila volitve (kot na primer leta 2000, ko je zmagal George Bush), ali je politično dogajanje pred volitvami tam kaj bolj intenzivno? Je več shodov, več prepričevanj volivcev, več obiskov kandidatov?
Florida bije dokaj veliko bitko med demokrati in republikanci. Med mladimi prevladujejo demokrati, starejši po navadi volijo republikance. Je pa zanimivo, da je velika večina starejših z vseh koncev ZDA, mladi pa izključno s Floride. Mislim, da je Flordia kar malo oddaljena od teh političnih shodov, veliko kandidatov se pojavlja v bolj severnih državah, Pensylvaniji, Virginiji in še posebej v Ohiu, ki je kot vedno odločilni glas za izvolitev predsednika.

Glede na to, da kar dva republikanska kanidata prihajata s Floride (Marco Rubio je senator s Floride, Jeb Bush pa nekdanji guverner Floride), je mogoče tam čutiti kaj več naklonjenosti omenjenima kandidatoma?
Niti ne, mislim, da Jeb Bush nikakor ne more pridobiti zaupanja množic, medtem ko je Marco Rubio mogoče malo premlad, da bi ga volila večina starejših prebivalcev Floride, poleg tega pa tudi ni tako ekspresivno konservativen, kot je njegov vrstnik Ted Cruz. Vse bolj in bolj prihajata v ospredje Ben Carson in pa seveda ves čas priljubljeni Rand Paul, ki pa na žalost, po mnenju mojih someščanov, nimata dovolj karizme. Tako da je boj še vedno odprt, edina stvar, v kateri se strinjajo vsi, je ta, da nihče noče Donalda Trumpa za predsednika.

Florida velja tudi za eno izmed nevarnejših zveznih držav, kjer se zgodi skoraj največji delež kriminalnih dejanj v državi. Je to mogoče čutiti v vsakdanjem življenju? Vas je kdaj strah? Verjetno je nevarnosti več v večjih mestih, kot je Miami?
Da, Naples je dokaj varno mesto, saj bogati ljudje prispevajo znatne vsote, da imamo lahko tudi mestno policijo, ki so ji priznana vsa pooblastila državne policije. Strah me v Naplesu ni, bi me pa verjetno malo skrbelo hoditi sama okrog Miamija. Ampak po pridobitvi pravice za nošenje orožja se malo bolje počutim (smeh).

V zadnjih letih je v ZDA predvsem zaradi številnih strelskih pohodov zelo živahna razprava o pravici do nošenja orožja. Kakšen je splošen občutek na Floridi, so ljudje naklonjeni nošenju orožja oz. obrambi z orožjem (predvsem v luči statistike, da gre za eno nevarnejših držav)?
Seveda so na Floridi, smo le jug ZDA, naklonjeni nošenju orožja, ampak tudi tu se kažejo razlike med demokrati, ki so proti nošenju orožja, in republikanci, ki bi dali orožje v vsako hišo. Ravno pred mesecem dni pa sem prebrala, da je statistika o orožju in kriminalu na Floridi malo zgrešena, saj ima Florida zakon, da ko te aretirajo, pa če si kriv ali ne, ta novica postane splošno znana in jo mediji na hitro poberejo. Zato tudi v Evropi lahko dobite vtis, da je Florida nevarna država.

Florida je tudi država priseljencev, sploh Miami je znan kot "prestolnica Latinske Amerike", saj je drugo mesto po številu špansko govorečega prebivalstva ter središče skupnosti kubanskih Američanov. Se Američani na Floridi počutijo ogrožene zaradi vseh priseljencev ali ne?
Niti ni tako velikega problema, vsaj kar se špansko govorečega prebivalstva tiče. Sem pa v vseh teh letih, odkar sem prvič obiskala Naples, doživela, da je veliko delavcev v trgovinah in gasilskih postajah s Haitija, ki so na Florido prinesli veliko svoje kulture, ampak so se hkrati kar hitro "amerikanizirali". Lahko rečem, da morda vzgajajo svoje otroke celo bolje od domačinov, saj so vsi naučeni reči prosim in hvala (smeh).

Kako pa se vi počutite kot priseljenka v "najboljši državi na svetu"?
ZDA niso tako slabe, ko jih prikazujejo mediji, tudi ameriški. Ceni se delo, dober odnos do ljudi, skratka vse, kar smo Slovenci naučeni od rojstva. Mogoče mi je malo bolj všeč to, da je tu na jugu Floride to še vedno zelo pomembno, medtem ko v Sloveniji po večjih mestih to počasi zamira. Malo pogrešam zimo, a se lahko po drugi strani usedem v avto, se peljem osem ur in bom v gorah.

IZ PRVE ROKE:

Vaša najbolj priljubljena
izletniška točka?

Ranč Trayeve družine, druga izbira pa je Big Cypress National Park.
Najbolj tipičen spominek?Kratka majica z napisom Naples ali školjke, ki jih sam nabereš na obali.
Najslavnejši državljan?Še živeči verjetno Barack Obama, preminuli pa George Washington ali Thomas Jefferson, odvisno od tega, ali si demokrat ali republikanec.
Cena kave in piva v lokalu?Kava stane med 3,50 in 6 dolarji, pivo med 5 in 12 dolarji.
Tradicionalno rivalstvo?Demokrati in republikanci, ljudje iz metropol in ljudje iz podeželja.
Najbolj znan slovenski proizvod?Slovenije sploh ne poznajo, moji prijatelji najbolj cenijo Barcafe in bučno olje.
Najkoristnejša beseda?Please (prosim) in thank you (hvala).
Značilna hrana in pijača?Hamburger ali ocvrta piščančja krila, za bolj zdravo ozaveščene pa solata in juha ali pa solata s piščancem ali ribo.
Najbolj znan predsodek, ki drži ali pa tudi ne?Da so Američani neumni. Če to drži ali ne, je odvisno od kraja, časa in še česa drugega. Jaz imam srečo, da sem obkrožena z razgledanimi prijatelji, se pa najdejo tudi cvetke, ki jim mora Slovenka razlagati, kaj določena beseda pomeni, npr.: še nikoli niso slišali za besedo narcisoiden, pa tudi ne za Narcisa.
O čem se trenutno največ govori?Boj za republikanskega kandidata za predsednika.
Najbolj tipično ime in priimek?John Doe? Joseph Smith? Nimam pojma.


Brina Tomovič

Vsi v ZDA so prepričani, da polka prihaja iz Nemčije. Praktično vsi ljudje, starejši od 35 let, poznajo Avsenikovo Na golici, nazadnje mi je starejši gospod iz Filadelfije kar zapel celo pesem. Avsenik je tako kar znan, nihče pa ne ve, da je bil Slovenec.

Vesna o "prepoznavnosti" Slovenije

Izvirno ime: State of Florida
Vzdevek: The Sunshine State (sončna država)
Lokacija: Jugovzhod ZDA
Ureditev: 27. ameriška zvezna država (priključena 3. marca 1845)
Vodstvo: guverner Rick Scott (republikanec)
Površina: 170.304 km2 (22. po velikosti)
Prestolnica: Tallahassee
Število prebivalcev: 19.893.297 (3. najbolj poseljena zvezna država)
Glavne turistične točke: Miami, plaže, tematski parki v okolici Orlanda, Everglades, Key West, vesoljska baza Kennedy Space Center.
Časovni pas: UTC - 4/6