Nas čaka skupna evropska časovnica postopnega odpiranja smučišč? Foto: Pixabay
Nas čaka skupna evropska časovnica postopnega odpiranja smučišč? Foto: Pixabay

Slovenska vlada se do prizadevanj Italije, da bi med božično-novoletnimi prazniki iz epidemioloških razlogov zaprli smučišča po vsej Evropi, še ni opredelila, pravijo na gospodarskem ministrstvu. Ob tem predvidevajo, da bo na podlagi epidemiološke slike in priporočil stroke Evropska komisija glede smučarske sezone poslala priporočilo članicam.

"Vlada za zdaj o tej tematiki še ni odločala ali se do nje kakor koli opredelila. Predvidevamo tudi, da bo od Evropske komisije, na podlagi epidemiološke slike in priporočil zdravstvene stroke, podano priporočilo, ki bo posredovano vsem članicam EU-ja," so pojasnili.

Kacin: "Ali bo prej pomlad ali ne, ne znam odgovoriti"

Kot je na dopoldanski novinarski konferenci dejal Jelko Kacin, veliko možnosti za odpiranje smučišč trenutno ni. "V alpskih državah, kjer se je prvi val dogajal v hudi povezavi s smučišči, pa je zagotovo še veliko več rezervacij tovrstne dejavnosti," je dejal vladni govorec.

Dodal je, da so trenutno prepovedane vožnje z gondolskimi žičnicami. "Če bi se izboljšala epidemiološka slika, bi se lahko v dogledni prihodnosti kaj zgodilo. Ali bo prej pomlad ali ne, ne znam odgovoriti," je pojasnil in dodal, da se iščejo širše evropske rešitve.

Smučanje ne prej kot 10. januarja?

Kot so ta teden poročali italijanski mediji, naj bi si vlada v Rimu prizadevala, da bi zaradi pandemije koronavirusne bolezni 19 med božičnimi prazniki zaprli smučišča po vsej Evropi. Italija naj bi si to želela doseči v dogovoru s preostalimi državami, še posebej pa s svojimi sosedami.

"Nemogoče je prepovedati smučanje na Južnem Tirolskem in ga hkrati dovoliti na avstrijskem Koroškem," pravi predsednik italijanske Benečije Luca Zaia. Foto: BoBo

Glede na ideje italijanske vlade bi smučišča odprli šele januarja, ko bi se zdajšnji val širjenja virusa umiril in bi bilo na voljo že tudi cepivo proti covidu-19. Če pa ob zdajšnjih visokih številkah širjenja in tudi smrti ne bo omejevalnih ukrepov, še posebej čez božično-novoletne praznike, potem se bomo januarja spoprijeli s tretjim valom pandemije, opozarjajo v Rimu.

Nemškim smučarjem grožnja s karanteno

Bavarski ministrski predsednik Markus Söder je v torek nato napovedal, da tudi ta nemška zvezna dežela, v katero sega del Alp, načrtuje, da bodo zaradi boja proti covidu-19 smučišča med božičnimi prazniki ostala zaprta. Tudi druge evropske države je pozval, naj temu sledijo.

"Preprosto ne moremo imeti klasičnih smučarskih počitnic," je dejal. Poudaril je tudi, da tiste Nemce, ki mislijo, da bodo preprosto prečkali mejo in odšli na smučanje v Avstrijo, ob vrnitvi čaka 10-dnevna karantena, saj Avstrija sodi med tvegane države za okužbo z novim koronavirusom.

Sorodna novica V smučarskem središču Ischgl ugotovili več hujših napak

"Raje bi imel skupen dogovor na evropski ravni: brez odprtja smučišč, nikjer smučarskih počitnic," je prepričan. "Če želimo ohraniti meje odprte, potrebujemo jasen dogovor o smučiščih. Drugače bodo stvari postale težavne. Namen je, da se izognemo drugemu Ischglu," je še dejal.

Avstrijsko smučarsko središče Ischgl si je neslavni sloves prislužilo na začetku letošnjega leta, ko je postalo eno od prvih žarišč covida-19 na stari celini, iz katerega so okuženi turisti virus ponesli po vsej Evropi.

Avstrija bi zahtevala dve milijardi evrov odškodnine

Medtem Avstrija, ki že več mesecev zatrjuje, da namerava smučišča ob ustreznih zaščitnih ukrepih odpreti za vsako ceno, italijanskemu predlogu nasprotuje.

Avstrijski finančni minister Gernot Blümel je v primeru zaprtja smučišč med božičnimi prazniki na evropski ravni od EU-ja že zahteval odškodnino v vrednosti dveh milijard evrov.

Da bo v Avstriji v letošnji zimski sezoni smučanje dovoljeno, a brez spremljevalnih zabav, je že septembra sporočil avstrijski kancler Sebastian Kurz. "Apres-ski, kot ga poznamo, ne bo mogoč," je poudaril.

Sorodna novica Poziv žičničarjev: Naj bodo Hrvatje tako zvesti, kot smo bili mi poleti

Tudi v Švici so medtem po pisanju medijev odločeni smučarsko sezono izpeljati. Nekaj negotovosti je medtem še v Franciji.

V Sloveniji že zasnežujejo

Tudi na vseh večjih smučiščih v Sloveniji se sodeč po izjavah njihovih upravljavcev ne glede na razmere pripravljajo na zimsko sezono. Ponekod, npr. na Krvavcu in Mariborskem Pohorju, so že začeli umetno zasneževanje, povsod si obetajo skorajšnji naravni sneg, potekajo tudi predprodaje vozovnic.

So pa tudi slovenski žičničarji, za katerimi je že slaba prejšnja sezona, v pričakovanju priporočil glede obratovanja.