Honduraška nogometna reprezentanca je pred začetkom prvenstva v Avstriji odigrala prijateljsko tekmo z Azerbajdžanom. Foto: EPA
Honduraška nogometna reprezentanca je pred začetkom prvenstva v Avstriji odigrala prijateljsko tekmo z Azerbajdžanom. Foto: EPA
Honduras
Honduras je država v Srednji Ameriki, ki meji na Gvatemalo, El Salvador in Nikaragvo, na severu jo obkroža Karibsko morje, na jugu pa Tihi ocean. Foto: www.wikipedia.org
Honduras
Za Honduras je značilno, da je pogosto žrtev hudih neviht in orkanov. Tudi prvi letošnji orkan Agatha državi ni prizanesel in življenje je izgubilo najmanj 17 ljudi. Foto: EPA
Carlos Pavón
Carlos Pavón je eden izmed junakov honduraške reprezentance, saj je za reprezentanco dosegel že 56 golov. Zanimivo je, da je Pavón v zadnjih 18 letih zamenjal že 20 klubov. Foto: EPA
Manuel Zelaya
Predsednika Manuela Zelayo so iz Hondurasa izgnali 28. junija lani, potem ko je hotel oblikovati ustavno skupščino, ki bi odločala o spremembi ustave. Kritiki so mu očitali, da si je želel s to potezo zagotoviti nov mandat. Foto: Reuters

Honduras je vrstice svetovnih medijev zadnje čase polnil predvsem zaradi zaostrenih političnih razmer v državi. A politična kriza se je polegla, v ospredje pa prihajajo nogometni junaki.
Ko pomislite na Honduras, se vam v misli po vsej verjetnosti prikradejo sanjske plaže, les in uničujoči orkani. Ali pa morda to, da je honduraška vojska pred slabim letom izgnala predsednika, ker je hotel spremeniti ustavo, in to, da ima glavno mesto nenavadno ime (Tegucigalpa). O Hondurasu povprečen Zemljan res ne ve veliko, le redki nogometni sladokusci pa vedo, kdo so člani honduraške nogometne reprezentance. A pojdimo lepo po vrsti.

Številne težave, a prelepa narava in čudoviti ljudje
Kot številne sosednje srednjeameriške države tudi Honduras v zadnjih letih doživlja korenite spremembe. Turizem postaja gonilna sila gospodarstva, saj državo vsako leto v povprečju obišče milijon turistov, burno dogajanje na notranjepolitičnem prizorišču je Honduras za nekaj mesecev postavilo v središče zanimanja svetovne javnosti, država pa je še vedno ujeta v vojno proti tolpam in naraščajoči okuženosti z virusom HIV ali aidsom, vse večjo težavo pa predstavlja tudi nezakonita sečnja lesa.

A težavam navkljub boste v Hondurasu naleteli na izjemno preproste in prijazne ljudi. Tudi prečudovita narava je ena izmed glavnih znamenitosti te srednjeameriške države. Nacionalni park Jeannette Kawas ponuja bele peščene plaže, neskončno možnosti za raziskovanje morskega dna in opazovanje opic, medtem ko je jezero Lago de Yojoa idealno za opazovanje ptic, slapov, obkroženo pa je z neverjetnimi nacionalnimi parki. Pri Lonely Planetu so zapisali, da je popotnikom zelo pri srcu tudi Utila, kjer je hrana poceni, nastanitev odlična, zabava divja, kraj pa ponuja tudi odlično izhodišče za potapljanje.

Prebivalci raje kot o politiki govorijo o nogometu
Honduras je, kot rečeno, država sprememb, prehitrih za tiste, ki si želijo, da bi država ostala "neodkrita", in prepočasnih za tiste, ki si želijo dokončnega prehoda v državo prihodnosti. A vsem težavam navkljub so prebivalci Hondurasa izjemno sproščeni in prijazni ljudje, ki jih politika in svetovna vprašanja ne zanimajo preveč, z veseljem pa bodo z vami spregovorili besedo ali dve o nogometu. Tako boste morda z malo sreče in nekaj znanja španščine navezali tudi pristna prijateljstva, ki vas bodo znova in znova vlekla v Honduras.

Osem milijonov prebivalcev Hondurasa živi za nogomet, ki predstavlja velik del njihovega vsakdana, nogometna reprezentanca pa je, še posebej letos, nacionalni heroj, ki ga častijo prav vsi prebivalci.

Honduraška nogometna reprezentanca se je na svetovnih prvenstvih do zdaj predstavila le enkrat, in sicer leta 1982, ko so izpadli že v skupinskem delu. Prav zato so prebivalci Hondurasa letos izjemno ponosni, da so se njihovi fantje uvrstili na svetovno prvenstvo, in gotovo je, da bo v prihodnjih dneh in tednih nogomet najpomembnejša tema na vsakem vogalu honduraških mest in vasic. Tako, tudi če ne poznate Hondurasa, spoznajte njihovo nogometno reprezentanco, saj se lahko zgodi, da bodo prav oni na vas naredili velik vtis.

Deset stvari, ki jih morate vedeti o honduraški nogometni reprezentanci:
10. Vzdevek honduraške nogometne reprezentance je Los Catrachos, kar je tudi domoljubno ime za prebivalce Hondurasa, imenujejo pa jih tudi La Bicolor (dvobarvni, po dveh barvah zastave in reprezentančnih dresov) ali La H.

9. Honduras je na svetovnem nogometnem prvenstvu prvič zaigral leta 1982, ko so izgubili v predtekmovanju, a je šlo zelo na tesno. Proti Španiji so namreč igrali 1:1, prav tako proti Severni Irski, nato pa so z 1:0 izgubili proti Jugoslaviji. Z malo več sreče bi jim uspelo, morda pa jim bo prav letos.

8. Da so se drugič uvrstili na svetovno prvenstvo, so morali honduraški junaki v kvalifikacijah premagati večnega tekmeca El Salvador. Ob koncu so imeli enak rezultat kot Kostarika, a so se na prvenstvo uvrstili zaradi boljšega medsebojnega izkupička.

7. Selektor honduraške reprezentance je Kolumbijec Reinaldo Rueda. Nekdanji učitelj telesne vzgoje in trener Kolumbije se je honduraški reprezentanci pridružil leta 2006 in takoj napravil velik vtis, saj se je reprezentanca pod njegovo taktirko uvrstila na letošnje svetovno prvenstvo. Ni treba ugibati, da je Rueda že honduraški nacionalni heroj.

6. Kapetan honduraške ekipe je Amado Guevara, ki je za nacionalno reprezentanco zbral že 133 nastopov. Njegov vzdevek je El Lobo (volk), kot vezist pa v nacionalni reprezentanci igra že od leta 1994.

5. Največ golov za honduraško reprezentanco, kar 56, je dosegel Carlos Pavón. Pavón je v zadnjih 18 letih zamenjal že 20 različnih klubov, za nacionalno reprezentanco pa igra od leta 1993.

4. Prva mednarodna tekma honduraške reprezentance je bil tudi njihov največji poraz. Ekipa Gvatemale jih je leta 1921 namreč premagala z 10:1. A zdaj se smejijo honduraški fantje, saj se uvrščajo med 40 najboljših moštev na svetu. Uvrstili so se tudi na svetovno prvenstvo, Gvatemala po zaseda šele 125. mesto na svetu. Maščevanje je sladko, bi lahko rekli v Hondurasu.

3. FIFA je Honduras pred svetovnim prvenstvom uvrstila na 39. mesto, najvišje mesto, 20., pa so dosegli leta 2002. Uvrstitev na svetovno prvenstvo napoveduje, da se bodo znova povzpeli po lestvici navzgor.

2. Hunduras je edino srednjeameriško moštvo, ki je uspelo premagati in izločiti Brazilijo. To se je zgodilo v četrtfinalu ameriškega prvenstva (Copa America) leta 2001. Se lahko zgodba ponovi na letošnjem prvenstvu?

1. Honduraška reprezentanca je prva srednjeameriška reprezentanca, ki je na svetovnih prvenstvih dosegla dva zadetka. Oba so zadeli leta 1982, enega proti Španiji in drugega proti Severni Irski. Koliko jih bodo dosegli letos?