Gavči med predstavo izvajajo prave akrobacije. Foto: EPA
Gavči med predstavo izvajajo prave akrobacije. Foto: EPA
Predstava je sestavljena iz osmih dejanj. Foto: EPA

Verjetno ste pomislili na Američane, kar pa ni res, saj gre v tem primeru za gavče, argentinske kavboje, ki v prostranih pampah pasejo in redijo govedo, ki nato pristane na krožnikih v že prej omenjenih priljubljenih restavracijah.

Še pred kratkim si na ulicah zaman iskal gavče, najti je bilo mogoče samo en kip v pristanišču ali pa so te domačini odpravili z izgovorom, da ti pasejo in jih v mestu ni. Zdaj pa so očitno prepoznali željo turistov in začeli prirejati šov, kjer nastopajo profesionalni argentinski kavboji. V eno predstavo je vključenih 20 gavčev, ki jih rekrutirajo po rančih in kmetijah, in 26 za delo v pampah izurjenih konj, točko pa vedno dopolnjujejo še plesalci.

Opera pampa - iz podeželja v mesto
Predstavo so poimenovali Opera pampa, s tem pa so hoteli podeželski svet približati urbanemu življenju in ponuditi nekaj turistom, ki nimajo časa ali volje, da gavče obiščejo na domačem terenu, to je na rančih v notranjosti države. Sestavljena je iz osmih dejanj, zgodba pa govori o zgodovini boja gavčev v tej državi od kolonializma naprej. Posebej poudarijo tudi vlogo konj v argentinski zgodovini.

Za domačine cenejše, a brez "posladka"
Največ obiskovalcev je iz ZDA, ki sami pravijo, da tovrstne šove v ZDA oziroma natančneje v Las Vegasu pogrešajo. Domačini za vstopnico odštejejo 11,5 dolarja, medtem ko tujcem zaračunajo 46 oziroma 72 dolarjev, a je v to všteta še postrežba s prigrizkom in vinom, v primeru dražje cene pa tudi tako imenovani piknik "all-you-can-eat-and drink", kar pomeni, da sta količini hrane in pijače neomejeni.