Reka Iguazu se v veletok Parana izliva v velikem slogu. Foto: EPA
Reka Iguazu se v veletok Parana izliva v velikem slogu. Foto: EPA
Turisti pod slapovi
Slapove si lahko turisti ogledajo od zgoraj, spodaj, iz vode, iz zraka, z argentinske in brazilske strani ... ponudba je res pestra. Foto: Reuters

Cataratas del Iguazú (po špansko) so ena najprivlačnejših točk Južne Amerike, tudi dobro obiskana, saj mogočni slapovi zaostajajo samo za afriškimi Viktorijinimi slapovi.

Med Argentino in Brazilijo
Celotno območje slapov, ki jih je skupno več kot 270, od tega jih je 19 večjih, leži na mejni reki Iguazu med Brazilijo in Argentino, nedaleč stran je tudi Paragvaj. Narodni park Iguazu, ki se razteza na obeh straneh meje, je od leta 1984 pod zaščito Unesca in sodi med najpomembnejše naravne zaklade sveta.

Viden pečat Indijancev
Poleg slapov, tropskega podnebja in eksotičnih tropskih živali dajejo kraju poseben značaj tudi ostanki kulture staroselskih indijancev, ki se izraža v vsakdanjem življenju in potezah tamkajšnjih prebivalcev. Ravno Indijanci plemena Guarani so dali ime temu naravnemu čudesu, saj Yguasu po njihovo pomeni velika voda.

Hudičevo žrelo
Najzanimivejši del parka je tako imenovano Hudičevo žrelo (Garganta del Diablo), ki ima obliko podkve. Dolgo je 700 metrov in široko 150. Voda reke Iguazu pada 64 metrov globoko v Parano ob veličastnem bobnenju in pršenju, ki je vzrok za pogoste mavrice. Po legendi naj bi se bo bog želel poročiti s prelepo domorodko, a mu je ta ušla s kanujem po reki in iz jeze je bog ustvaril udornino, ki je požrla nesojeno nevesto.

T. G.