Pri izbiri zavarovanj je potrebno kar nekaj pozornosti. Foto: Reuters
Pri izbiri zavarovanj je potrebno kar nekaj pozornosti. Foto: Reuters
Da bo potovanje potekalo kar se da gladko. Foto: EPA

Pri izbiri zavarovanja si vzemite čas in preverite, kaj posamezno zavarovanje omogoča in česa ne.

Pri turističnem zavarovanju so potrebe potnikov zelo različne, odvisno od tega, kam potujete in na kakšen način. "Za turistično zavarovanje je značilna izjemno nefleksibilna paketna ponudba, ko posamezne storitve enostavno morate plačati, pa če jih potrebujete ali ne," poudarja Mojca Štrucl iz Zveze potrošnikov Slovenije. "Dodatna težava so majhne zavarovalne vsote za nekatere storitve, in čeprav se zdi sklenitev različnih zavarovanj v paketu se zdi na prvi pogled zelo smiselno, v resnici pa velikokrat ne ponuja dovolj."

Na ZPS tudi svetujejo, da pred izbiro preberete tudi splošne pogoje o vsebini zavarovanja ter o načinu uveljavljanja zavarovanja.

Zdravstveno zavarovanje za tujino
Glede na nepredstavljivo visoke stroške zdravljenja, ki vas lahko doletijo ponekod v tujini, je zagotovo najpomembnejše zdravstveno zavarovanje za tujino. V Evropi že obvezno zdravstveno zavarovanje zagotavlja nekatere nujne zdravstvene storitve, ali vsaj nujno pomoč. Več informacij najdete na spletni strani www.epc.si, kjer si lahko naložite tudi brezplačno mobilno aplikacijo European Health Insurance Card, ki je na voljo v 24 jezikih.

Ko pa potujete zunaj Evrope, boste morali zdravljenje poravnati iz lastnega žepa, če niste poskrbeli za ustrezno zdravstveno zavarovanje v tujini. Preden izberete zavarovanje, povprašajte, katere storitve vključuje in v kakšnem obsegu. "Tudi zavarovalno vsoto izberite glede na to, v katero državo potujete. Razlike v premijah niso velike, zato se raje odločite za večjo zavarovalno vsoto," svetuje Štruclova.

POZOR! Zavarovanje ne krije bolezni in poškodb, ki nastanejo kot posledica že obstoječih kroničnih bolezni, samomora ali naklepne samopoškodbe, posledic uživanja alkohola in drog, udeležbe v pretepu, vožnje z motornim vozilom brez vozniškega dovoljenja, izvajanja shujševalnih ali lepotnih terapij, sodelovanja na športnih tekmovanjih in ukvarjanja z ekstremnimi športi ter poškodb zaradi višje sile (vojne, potresi, poplave) oz. običajnih težav med nosečnostjo.
Zavarovanje prtljage
V paket turističnega zavarovanja je velikokrat vključeno zavarovanje prtljage. A ob vseh omejitvah se lahko upravičeno vprašamo, ali je za potnika tako zavarovanje sploh smiselno. Zavarovanje prtljage namreč največkrat ne vključuje gotovine, nakita, kreditnih in bančnih kartic, vrednostnih papirjev, vozovnic, dokumentov …, razen z doplačilom.

Paket turističnega zavarovanja lahko vključuje še nezgodno zavarovanje, zavarovanje odgovornosti in zavarovanje pravne zaščite, ki krije stroške pravne pomoči v tujini oziroma stroške obrambe v pravdnih postopkih.