Kulinarični vodniki, ki bodo prišli prav tako slovenskim kot tudi tujim jedcem. Foto: Nejc Pernek
Kulinarični vodniki, ki bodo prišli prav tako slovenskim kot tudi tujim jedcem. Foto: Nejc Pernek
Avtorja knjige, fotograf Dean Dubokovič in publicist Jože Splichal, vmes pa kuharski mojster Tomaž Kavčič iz Gostilne pri Lojzetu. Foto: Nejc Pernek
Utrinek iz nove izdaje vodnika. Foto: MMC RTV SLO
Joško Sirk iz Subide, verjetno najbolj čislan slovenski zamejec in ponosni lastnik ene Michelinove zvezdice. Foto: Nejc Pernek

Splichal je v priročnem (in ravno prav obsežnem) zborniku restavracije in gostilne razdelil po pokrajinah, pri čemer je številčno najbolj zastopana Primorska z osmimi predstavniki, vključno z zmagovalcem zbornika, Gostilno pri Lojzetu, v kateri ustvarja kuharski mojster Tomaž Kavčič.

Avtor je izpostavil tudi pokrajinske zmagovalce - v Ljubljani je to JB, na Dolenjskem Debeluh, na Gorenjskem Pri Danilu, v Prekmurju Rajh (ki je hkrati tudi edini prekmurski predstavnik v izboru), na Primorskem Hiša Franko, na Štajerskem pa Denk.

Splichalov izbor spremljajo fotografije Deana Dubokoviča, kratek opis restavracije in vse ključne informacije, od urnika do cene degustacijskega menija.

Zgoščeno in konkretno
Gre za verjetno skorajda optimalen seznam, ki ga mirne duše lahko oglašujemo tudi tujcem, pri čemer so v trideseterici zajete res tako rekoč vse najboljše, čeprav so okusi, jasno, različni, tako da so nekateri med ljubljanskimi restavracijami, denimo, pogrešili Vander hotel, spet drugi Harfo, na gorenjskem koncu manjka Skaručna (ki pa ima morda malce drugačno filozofijo, pa je zato izostala), pogrešamo tudi Notranjsko z Gostiščem Grič.

Predstavitev zbornika, posodobljene različice iz leta 2012, je potekala v restavraciji Na gradu v Ljubljani (chef Damjan Fink), ob Frankovem rostbifu, kobariških štrukeljcih in vrhunskih Bjaninih peninah pa so se je udeležili tudi številni tisti, ki so bili uvrščeni na seznam (Tomaž Kavčič iz Gostilne Pri Lojzetu, Igor Jagodic iz Strelca, Joško Sirk iz Subide, zagotovo trenutno edini Slovenec z Michelinovo zvezdico, pa čeprav je zamejski), in izbrani vinarji, ki spremljajo vsak dostojni degustacijski meni izbranih restavracij (Marjan Simčič, Stojan Ščurek, Lidija Kupljen, Rodica, Batič ...).

Spodaj objavljamo izbor v celoti:

Dolenjska:

- Debeluh, Brežice (chef Jure Tomič)
- Novak, Sadinja vas pri Dvoru (Mirian in Boris Novak)
- Rakar, Gorenje Ponikve (Boštjan Rakar)
- Repovž, Šentjanž (Metka in Jože Repovž)

Gorenjska:

- Restavracija Julijana, Bled (Simon Bertoncelj)
- Gostilna Krištof, Predoslje (Tomaž in Krištof Bolka)
- Pri Danilu, Reteče (Vesna Čarman)
- Vila Podvin, Mošnje (Uroš Štefelin)

Ljubljana:

- Gostilna As (Svetozar Raspopović)
- Restavracija Cubo (Boštjan Trstenjak)
- Restavracija JB (Janez Bratovž)
- Gostilna na Gradu (Damjan Fink)
- Restavracija Strelec (Igor Jagodic)

Prekmurje:

- Gostilna Rajh, Bakovci (Tanja in Damir Pintarič)

Primorska:

- Restavracija Dam, Nove Gorica (Uroš Fakuč)
- Hiša Franko, Staro selo (Ana Roš)
- Gostilna Mahorčič, Rodik (Ksenija in Martin Mahorčič)
- Restavracija Pikol, Nova Gorica (Maruška in Boris Gašparin)
- Gostilna pri Lojzetu, Zemono (Tomaž Kavčič)
- Hiša Torkla, Korte (Andrejka in Sebastijan Kovačič)
- Gostilna za Gradom, Semedela (Darko Rodica)
- Gostilna Žeja, Ozeljan (Barbara in Igor Loverčič)

Štajerska:

- Hiša Denk, Zgornja Kungota (Gregor Vračko)
- Galerija okusov, Petrovče (Borut Jovan)
- Restavracija Mak, Maribor (David Vračko)
- Restavracija Pavus, Laško (Marko Pavčnik)
- Penzion Raduha, Luče (Martina Breznik)

Za mejo:

- Lokanda Devetak, Vrh sv. Mihaela (Gabriella in Avguštin Devetak)
- Gostilna pri lovcu/Al Cacciatore, Krmin (Alessandro Gavagna)
- Restavracija Scabar, Trst (Ami in Giorgio Scabar)