Kulinarika
Ana Roš v svoji kuhinji, v kateri prevladujejo tuji kadri. Dovolj zagretih, delavnih in poslušnih slovenskih kuharjev ne najde. Foto: AP/STO
Eden od krožnikov, ki je zaznamoval lansko sezono v Hiši Franko - razstavljen brodet. Foto: AP/Hiša Franko
Ana Roš se je z nazivom najboljše kuharske mojstrice zdaj dokončno utrdila v elitni družbi, ki ji premočno dominirajo moški kuharji. Foto: Hiša Franko
       Bila sem kar precej presenečena. Kaj takega sem morda pričakovala v dveh, treh letih, ne pa še zdaj. Morate vedeti, da si nismo praktično nič prizadevali za oglaševanje in lobiranje.       
 Ana Roš o izboru za najboljšo kuharsko mojstrico
Roševa se je gostinke, ki se je borila za vsakega gosta, v zadnjem letu dni zavihtela v gostinko, ki mora goste praktično zavračati, saj je Hiša Franko nenehno polna. Foto: AP/STO
Še en nepozaben krožnik iz sezone 2016 - kozličkova juha s kozličkovimi možgani in ravioli. Foto: AP/Hiša Franko
Ana Roš z življenjskim (in poslovnim) partnerjem Valterjem Kramarjem, odličnim sommelierjem, privržencem naravnih vin, ki v Hiši Franki skrbi tudi za sire. Foto: AP/STO
Ena od zadnjih sladic, na katere je Ana zelo ponosna - sladoled iz jurke z dehidrirano špinačo. Foto: AP/Hiša Franko
VIDEO
Ana Roš okronana za najbo...

Dodaj v

Ano Roš okronali za najboljšo kuharsko mojstrico na svetu!

Hiša Franko postavila piko na i najuspešnejši sezoni
24. januar 2017 ob 07:30
London/Alta Badia - MMC RTV SLO

Golo naključje je, da smo Slovenci v roku tedna dni dobili dve prvi dami – Ana Roš je namreč postala uradno najboljša kuharska mojstrica na svetu in na tem mestu nasledila Dominique Crenn iz Ateliera Crenn v San Franciscu.

Gre za izjemen dosežek, ki Slovenijo trdno postavlja na gastronomski zemljevid sveta, Roševo pa dokončno utrjuje na elitnem seznamu največjih kuharskih mojstrov sveta.

"Ana Roš je zelo zaslužna prejemnica letošnjega naslova za najboljšo chefinjo. Njena natančnost, pozornost do detajlov in domišljija jo odlikujejo za pravo vodjo svetovne gastronomije. Njena strast do lokalnih surovin, njeno vlaganje v ljudi in njena predanost k povzdigovanju kulinarične umetnosti v njeni rodni Sloveniji jo delajo za navdihujočo vzornico," je za MMC povedal urednik World's 50 Best Restaurants William Drew.

In glede na to, da gre za izbor referenčne revije Restaurant, ki naziv najboljše kuharske mojstrice (The World's Best Female chef) podeli v sklopu svoje razglasitve najboljših restavracij sveta (The World's 50 Best, op. a.), si Hiša Franko lahko verjetno obeta tudi uvrstitev med 100 najboljših restavracij, kamor je do zdaj od slovenskih predstavnikov uspelo priti zgolj restavraciji JB, ki je bila leta 2010 89. Ampak na potrditev bo treba počakati do aprila, ko bo tudi znano, ali se bo Osteria Francescana Massima Botture ohranila na prvem mestu.

Vse je spremenil Netflix
Ko to pišemo, Roševa svoj laskavi naziv proslavlja v Alta Badii, kjer je ena od udeleženk kulinarične konference Care's, edinstvenega projekta, ki propagira trajnostno in etično kuhinjo, Slovenki pa dela družbo še kar nekaj predstavnikov z lanske lestvice 50 Best, od Rodolfa Guzmana (Borago, Čile) do Vladimirja Muhina (White Rabbit, Moskva).


Najboljše kuharske mojstrice (World's 50 Best):


- 2012: Elena Arzak
(Arzak, San Sebastian)
- 2013: Nadia Santini
(Dal Pescatore, Canneto sull'Oglio)
- 2014: Helena Rizzo
(Mani, Sao Paulo)
- 2015: Hélène Darroze
(Hélene Darroze, Pariz in London)
- 2016: Dominique Crenn
(Atelier Crenn, San Francisco)
- 2017: Ana Roš
(Hiša Franko, Staro selo)


Kot nam je priznala, jo je novica nedvomno presenetila, čeprav si ambiciozna Kobarijka v zadnjem času dejavno prizadeva za položaj na svetovnem odru. Roševa je tista, ki je v lani krenila v hollywoodskem slogu, kot se je nekaterim zapisalo, s svojo lastno epizodo v Netflixovi kulinarični seriji Chef's Table, s tem pa si dobesedno čez noč pridobila pregorele telefonske linije, poln e-predal in kopico mednarodnih častilcev.

In izraz "častilci" je tu na mestu, saj je t. i. foodie scena zlasti v ZDA tako močna, da je o Anini epizodi splet kar brnel od navdušenja. "Moram v Slovenijo. Takoj," je zapisal eden, spet drugi pa: "Vsi morate nujno ogledati najlepšo epizodo Chef's Table, tisto z Ano Roš."

Nagla izstrelitev med največje
Roko na srce, epizoda je imela svoje napake, predvsem malce pretirane ameriške sladkobnosti in nepotrebnega vložka potencirane družinske drame, a naredila je svoje – Ano Roš, 44-letno nesojeno smučarko in nesojeno bruseljsko diplomatko, ki jo je v Hišo Franko zanesla ljubezen, je naredila za svetovno kuharsko zvezdnico. Roševa sicer tega izraza ne mara niti ji v resnici ni najbolj lagodno ob nenadnem navalu na Hišo Franko.

To je ženska, ki ne skriva žuljev na svojih rokah, ženska, ki zjutraj nabira divje zeli za svoje jedi, nato pa odpelje otroka v šolo, ženska, ki rada uspešno večerjo konča s svojo ekipo ob steklenici Mlečnika pozno v noč, malce odveč pa so ji selfiji z ameriškimi gosti, ki v zadnjih mesecih do zadnjega zapolnjujejo mize Hiše Franko, restavracije, ki se je iz tiste, ki se bojuje za vsakega gosta, prešla v tiste vrste restavracijo, ki je polno zasedena več mesecev vnaprej.

A to je t. i. učinek Netflixa, ki je ujel popolnoma nepripravljene že svetovno bolj znane kuharje, kot je bila do zdaj Ana. A, kot se zdi, Roševe vse skupaj ni vrglo iz tira, kar gre morda pripisati tudi tisti njeni vrlini, ki jo kot kuharico dela tako zelo zanimivo in edinstveno – spontanosti.

Povsem edinstvena kuhinja
Roševa ni šolana kuharica niti nima za seboj dolge kilometrine stažev pri najboljših. Brbončice si je izostrila, ko jo je življenjski sopotnik in sommelier Hiše Franko Valter Kramar na začetku njune skupne poti vodil po priznanih estavracijah, svoj slog pa razvila z neizmernim posluhom tako do neposrednega okolja kot do bolj eksotične kulinarike, ki jo je spoznavala na potovanjih. Če sama priznava, da se je na začetku močno lovila, danes njen nenehno brneči um igraje sestavlja nešablonske krožnike drznih, a harmoničnih okusov.

Nihče drug vam ne bo pred vas postavil lignja z jagenjčkovim priželjcem, črnim česnom, Valterjevim fermentiranim sirom in bobom, nihče drug ne bo naredil take poezije iz luštreka kot Ana, ki ga je z gobjim fondom in ravioli povzdignila v višave, nihče drug si ne bo upal iz mortadele delati sladice, ostrigo podtikati na najbolj nepričakovana mesta in si izmišljevati duhovita imena krožnikov, kot so "zajec, ki hoče biti mehiški piščanec" ali "American (g)rape", ameriško posilstvo.

Kako do potankosti ocenjevalci iz 50 Best poznajo vse Anine male skrivnosti, je težko reči, navsezadnje je seznam ocenjevalcev tajen, je pa res, da tiste na najvišjih položajih na kulinaričnem področju navdušuje ravno to, da je Roševa začela kot nepopisan list, da za seboj nima že strogih in po šolsko izoblikovanih nastavkov, kaj spada skupaj in kaj ne.

"Pri Ani so najvznemirljivejše ravno njene napake, da jed nenehno razvija. Da sebe nenehno razvija," mi je nedavno povedal Andrea Petrini, kulinarični publicist, znan kot nekakšen iskalec mladih, še neznanih chefov, ki jih vzame pod svoje okrilje in jih povzdigne v zvezde. Njegov najbolj priljubljeni projekt zadnjih nekaj let – Ana Roš, s katero v teh dneh piše knjigo Ana and her Boys.

Ana in fantje
Naslov bi lahko razumeli tako, kot ga uradno interpretira Ana – da so ti fantje iz naslova ekipa, s katerimi ustvarja knjigo (Petrini, Kramar, fotograf Benjamin Schmuck in oblikovalec Boštjan Botas Kenda), lahko pa bi ga razumeli tudi kot ošvrk zaprti, izrazito mačistično naravnani kulinarični srenji, v kateri je mesta za kuharice malo.

Ana je od danes na samem vrhu te družbe, naslov najboljše je prevzela od Crennove, ki ji je že dala nekaj nasvetov, kako se spopasti z vso pozornostjo in obleganostjo, ki je bo deležna, pred njo so se z naslovom pohvalile Helene Darroze (Helene Darroze, Pariz in London), Helena Rizzo (Mani, Brazilija), Nadia Santini (Dal Pescatore, Italija) in Elena Arzak (Arzak, San Sebastian).

Samotno na vrhu
Jasno, biti na vrhu je samotno, pravi priljubljena krilatica, in Roševa se je znašla v položaju, ko je po eni strani deležna toliko mednarodne pozornosti, da mora vsak dan paziti, da šum ne posrka vase restavracije, katere velik del šarma predstavlja tudi umirjen in sproščen tempo, po drugi strani pa ima včasih več težav prepričati domačo javnost, ki si še vedno prepogosto želi tiste crknjene sosedove krave, še zlasti, če prinaša več mleka.

Povedano drugače: Roševa je ravnokar prejela kulinaričnega oskarja (ali pa veliki kristalni globus, če želite), tisti, ki skrbijo za razvoj turizma pri nas, pa še vedno ne vedo točno, kaj početi z mednarodno kulinarično zvezdo. Pri nas je pač še vedno popolnoma nepojmljivo, da bi tuji gostje svoj obisk načrtovali okoli Hiše Franko, ne pa Ljubljane, Bleda in Pirana. Da Američani prej rezervirajo mizo v Starem selu kot pa letalsko vozovnico in da turisti pod "pristna slovenska kuhinja" ne razumejo Sokola z gobovo juho v krušni skodelici, ampak hočejo poskusiti Slovenijo, kot so jo videli prek kamere, uperjene v Anino kuhinjo.

"Zakaj ni še nihče slišal za Ano Roš?" se je lani dva meseca pred premiero Chef's Table spraševala ameriška kulinarična revija Saveur, ta mesec pa se je članek Associated Pressa že bral: "Kuharska velemojstrica usmerja pozornost h kulinariki domovine Melanie Trump". Čas je, da še Slovenci usmerimo pozornost k Ani Roš.

Kaja Sajovic, kaja.sajovic@rtvslo.si
Prijavi napako
Komentarji
mike1968
# 24.01.2017 ob 07:34
ISKRENE ČESTITKE!
Simon_Marini
# 24.01.2017 ob 08:13
Odlično. Tovrstna umetnost je sicer snobovska, ampak sploh ni napačna. Super je imeti koga od naših kot najboljšega. Ker to so zgodbe, ki (lahko) pomenijo turiste, kar je pri nas edina smiselna panoga.
storz
# 24.01.2017 ob 07:44
Noro! Kapo dol!
ennui
# 24.01.2017 ob 08:18
Še malo pa bo Kobarid glavna turistična atrakcija Slovenije. :)

Resnici na ljubo, mislim da so že ful dobrega postorili za prepoznavnost teh čudovitih krajev, pa še lokalno prebivalstvo (sirarji, itd) imajo več prometa zaradi nje. Čestitke.
kiliboy
# 24.01.2017 ob 07:50
Bravo, Ana! Le tako naprej! Žgance bodo pa že drugi skuhali.
iluvatar
# 24.01.2017 ob 07:43
Zakon!
Micesar
# 24.01.2017 ob 07:33
Jaz sem pa mislil, da je Bine Volčina bolša kuharica.
smajček
# 24.01.2017 ob 08:38
Odlična novica.. nimamo veliko kuharskih mojstric v Sloveniji.. ampak tista ko jo imamo je pa najboljša na svetu!! :D :D hehehe...
royayers
# 24.01.2017 ob 07:51
Odlično! Čestitke Ana!!
mattta
# 24.01.2017 ob 08:28
Odlično! Škoda edino, ker je to izven mojega cenovnega dosega, bi pa bil vesel probati to kuhinjo, male ali velike porcije, nima veze.
SLOBloodPatriot
# 24.01.2017 ob 08:14
Bravo Ana, prva dama kuhinje!
Voly
# 24.01.2017 ob 11:04
juk
Tebi pa ni pomoči. Na teh forumih ni človeka, ki bi bil tako obseden z levičarji kot ti. Omenjaš jih pri športu, zabavi, kulturi in sedaj celo pri kulinariki.
Prav smiliš se mi, mora biti res hudo, ko se ti levičarji prikazujejo za vsakim vogalom.
sandiego1995
# 24.01.2017 ob 08:18
Moj globok priklon.
Coli
# 24.01.2017 ob 08:36
ČESTITKE!
biba007
# 24.01.2017 ob 09:59
sportmaister Bravo Ana.

ampak tole:
"Morate vedeti, da si nismo praktično nič prizadevali za oglaševanje in lobiranje. "
Kaja Sajovic je pisala v njen najmanj 1x na mesec.

Verjetno tuji mediji, ki spremljajo Ano Ros redno berejo prispevke Kaje Sajovic , pravtako tuji turisti, ki se drenjajo k njej v restavracijo..

Bravo Ana.. smo imeli priloznost in cast delati z njo na enem dogodku,preizkusiti top jedilnik best of the best za izbrani dogodek, ko smo ob koncu sporsceno ob steklenici debatirali ravno o zivljenju, delu .. resnicno preprosta in zasluzi vse pohvale za trdo delo, s katerim se je razvila v to kar je.
Slovenija pa- se en dokaz, kako nisi sprejet, ce odstopas od povprecja, si drugacen, si vizionar, kar dokazuje podatek, kako se je borila za vsakega -slovenskega se takrat- gosta. Ko pa vztrajnost prinese rezultate in prepoznavnost, pa naenkrat vsi derejo tja.
ggalini
# 24.01.2017 ob 08:57
Lepa novica, Ana je izjemna!
Mnogi se posmehujejo visoki kulinariki, pozabljajo pa, da je to tudi del splošne kulture.
Sam opažam pri najstniški hčeri, kako se ji ob vrhunski kulinariki oblikuje tudi smisel za estetiko, eleganco in obnašanje. V šoli jih sice učijo o zdravi prehrani, servirajo pa jim poceni in nekvalitetne obroke, brez domišljije. Žal je pri nas velikokrat ali skoraj vedno dovolj neko povprečje, ki vodi v enakost, ki smo jo živeli v preteklem času.
sanja25
# 24.01.2017 ob 08:55
Oddajo na Netlixu o njej se splača pogledati, ker mislim da Slovenci res še ne znamo ceniti tega kaj nam neokrnjena narava kjer tudi dobiva vse surovine za svoje jedi lahko nudi. Da pa iz teh surovin naredi potem takšne čarovnije na krožniku je pa res top. :) čestitke.
uizzi
# 24.01.2017 ob 08:39
Malo bi lahko shujšala

:)

Je vsaj kaj za prijet...

Bravo Ana!
KovacevaKobila
# 24.01.2017 ob 10:42
The World's Best Female chef

Bravo! Kapo dol.

Če si lahko privoščim manjšo pripombo: zakaj se izbor deli na 'Male' in 'Female'? Saj to ni atletika. Kaj ima človekov spol opraviti s kvaliteto njegove kuhe?
Geres*
# 24.01.2017 ob 08:52
Upam, da bo Zgornje Posočje to znalo izkoristiti za promocijo.
Jazst2
# 24.01.2017 ob 08:43
Privoščim ji !!!!!!!!! Res, iskreno in brez kančka zavisti. V bistvu sploh ne bomo dojeli, kaj takšen naslov pomeni.

Manjkajo pa mi že komentatorji tipa "po kosilu moram še na sendvič" :-)))

No, malo počakajmo... tri štiri... zdaj!
Voly
# 24.01.2017 ob 11:17
juk
Prebral sem komentar od @KovacevaKobila in ne razumem kje si našel levičarsko propagando.
Pač, človek je vprašal zakaj se pri kuharjih deli na ženske in moške, vprašanje je zanimivo, saj pri kuhariji ni potrebne hude fizične moči, da bi morali deliti spola.
Ali pa jaz kaj ne razumem?
slovenkaaaa
# 24.01.2017 ob 08:39
No, ne bi Ane primerjala z Melanijo. To je dejansko Anin osebni dosežek, za njen trud in znanje, da je top na svetu. Melanija pa ni pokazala nobenega posebnega znanja, da bi bila vodilna v svetu, pač Trumpa je poročila. "Own merit" rečejo temu zunaj...
pravaresnica123
# 24.01.2017 ob 08:05
Njo pošljimo v Bruselj po naš teran.
pietetnik
# 24.01.2017 ob 09:05
Slovenci smo lahko ponosni na svoje ljudi.
isostar
# 24.01.2017 ob 08:46
...sploh pa prekaša take samooklicane mojstre, ki jih povzdiguje popTV, Bine Volčič....samooklicani amater!! Pri njemu je ful nekega hvalisanja in afnanja!! žal!
isostar
# 24.01.2017 ob 08:45
bravo Ana, tako mojstrico v kuhanju težko da bomo še kdaj imeli! Poje vse kuharje naše za zajtrk!!
JackAce
# 24.01.2017 ob 11:47
Bravo Ana!
Sem jedel v Hiši Franko kakšni dve leti nazaj. Hrana in vzdušje res vrhunsko, ni kaj, izbor vin prav tako. Njene kreacije in kombinacije okusov so res neverjetne.

Me pa na splošno moti ta moderna kulinarika, da so porcije res premajhne. Saj ne, da bi se nažiral do onemoglosti ampak grejo pa v tovrstnih restavracijah sedaj res v druge ekstreme. Najbrž sem res prevelik kmetavz, da grem lačen iz take gostilne. Sem šel potem na Petrol še po en sendvič hehe.
S temi premajhnimi porcijami mi deluje vse skupaj preveč snobovsko, kjer vsi cmokajo in hvalijo vendar so po koncu še lačni. Moja, ki res ne poje veliko je bila tudi še lačna.

Drugače pa res čestitke, zasluženo!
janb
# 24.01.2017 ob 10:04
Najprej iskrene čestitke! Rad pa bi omenil, da si velika večina ljudi obiska teh petičnih (tudi normalnih) restavracij še privoščiti ne more glede na to kako nizka je minimalna plača pri nas. Sam sicer menim, da je najokusnejša hrana tista, ki jo sam skuhaš, ker tudi veš kakšne sestavine uporabiš in če je možno direktno iz svojega vrta.
ggalini
# 24.01.2017 ob 09:03
Dragi Luckyss, Ana ne bo rešila lakote in je tudi ne more.
Bolj na mestu je vprašanje, koliko hrane se na svetu zaradi zastaranja zavrže v trgovskih centrih in trgovinah. Ob dejstvu, da obstajajo pomoči potrebni ljudje, je to res sramotno. Ampak tudi, če bi se zgodil premik na tem področju, bi se zagotovo našli ljudje, ki bi izokriščali brezplačno hrano, kljub temu, da pomoči ne potrebujejo. Takšni smo pač ljudje ... .
pjandura
# 24.01.2017 ob 08:05
Zdaj naj spet kdo napiše, kako se jo sili naprej in nonstopj piše o njej. Čestitam!
Dumr
# 24.01.2017 ob 10:20
@Voly, jap. Kolega je bil lanskoleto tam dva meseca, neplačano vsak dan 10 ur
Voly
# 24.01.2017 ob 08:55
Dumr
A te malo "foušija" razganja, a lahko svoje trditve dokažeš?
seeblue123
# 24.01.2017 ob 11:26
@keka77

Zamejko še spi, ker je do 4-h zjutraj igral igrice na računalniku. Verjetno se bo zbudil, ko bo mama prišla iz službe in skuhala kosilo. Potem pa bo ponovno začel trollat.
tulumba
# 24.01.2017 ob 09:10
Ouuuyeaaah!
Bravo, iskrene čestitke!
Noro!
luckyss
# 24.01.2017 ob 08:49
Lahko le čestitamo za takšen uspeh za katerega je običajno potrebno dosti lobiranja...
Sicer pa, če gledamo to kulinariko na najvišjem nivoju se zdi običajnemu smrtniku malce abotna..
Mislim, ob vsej tej nepotrebni lakoti po svetu. Bo treba nekoč treba nekaj medijske energije vložiti tudi v ta problem, ki ni nerešljiv...
V našem prostoru pri tem mislim na vzpodbujanje samooskrbe in jedi, ki jih lahko pripravimo iz domačih sestavin po normalni ceni..
Torej o kulinariki, ki je namenjena prvinski potrebi - zdravi in cenovno normalni prehrani..

Lepo je sicer pogledati . Bugatti Veyron...ampak večinoma se vozimo s povsem drugačnimi vozili..;)
BAČO
# 24.01.2017 ob 16:09
Cenim znanje in čestitke toda meni osebno take "kreacije" s nekim raztavljenim brodetom ne pomenijo praktično nič. Za koga drugoga pa pomeni mogoče veliko. In prav je tako, da smo si različni.
tone7
# 24.01.2017 ob 12:42
Bravo Ana Roš, velik uspeh in iskrene čestitke. Nesojena bruselska diplomatka??? Dajte prosim vas, že na prvi pogled vidite, da je delovna , intelegentna in poštena gospa. Ravno obratno je za politike, ki so pokvarjeno lažnivi lenuhi
anny22
# 24.01.2017 ob 14:06
Super, čestitam! Zdaj bodo morali v Kobaridu zgraditi še nekaj hotelov, enako v Sevnici. Vedno je lepo videti človeka, ki je v svojem poklicu ali bolje rečeno strasti, dosegel sam vrh.
drg
# 24.01.2017 ob 13:48
Čestitke!!! Slovenke ste najboljše! :)
astro
# 24.01.2017 ob 11:39
Čim več Slovenkam in Slovencem bo šlo dobro, tem bolje za vse nas.
Smo pač del družbe, ki ceni in kupuje stvari, ki niso nujne za naš obstanek. Tudi obesek Chipolo ali pa Govoreči maček nista nujna, vendar prinašata dobiček in prepoznavnost Slovenije.
čača
# 24.01.2017 ob 11:04
Čestitke! Biti najboljši na svetu na svojem področju mora biti nor občutek. Upam, da bo imela čas naredit še kakšen daljši intervju.
biba007
# 24.01.2017 ob 10:22
janb..

ves, ko si zacrtas neko poslovno pot, se sam odlocis v katero smer jo razvijas ali bos svojo vizijo zapravljal za golažarje in zrezkarje ali pa bos imel jaj.. in sledil sanjam ter si postavil ceno.. in seveda izstopil iz cone udobja, potrpel, garal in si tako prislužil s svojimi rokami tisto, o čemer si sanjal.Njej ni bilo podarjeno nic, gara vsaki dan.
ona se je odločila, da bo svojo kuhinjo razvila v njen okus, ga ovrednotila v ustrezno vrednost ter s tem privabila petičneže. Na svetovnem trgu je prostor za vse, je pa potrebno garati, kar pa po kvaliteti gostinskih storitev v Sloveniji ni neka domena slovenskih gostilnicarjev in zato ste slovenceljni zadovoljni s povprecjem. to pa ne pomeni, da morate pa stopati po tistih, ki se odlocajo, da gredo stopnice visje.
Tudi jahte si ne moremo vsi kupiti . Tako je, za ene je moznost, za ene pac ne. Enako je na vseh podrocjih zivljenja. Ima pa vsak moznost odlocitve v mladosti. Vsak.
mmargareta
# 24.01.2017 ob 10:17
sportmaister, ja itak - članki na rtv so lobiranje, ker o najboljši kuharski mojstrici na svetu odločajo komentatorji pod članki ane? Še premalo se je pisalo o njej!
slovenkaaaa
# 24.01.2017 ob 10:08
Kaja Sajovic je pisala v njen najmanj 1x na mesec.

po moje članki na MMC ne vplivajo ravno na imenovanje za najboljšega kuharja. :D

Rad pa bi omenil, da si velika večina ljudi obiska teh petičnih (tudi normalnih) restavracij še privoščiti ne more glede na to kako nizka je minimalna plača pri nas.

Mislim, da nikjer na svetu ni tako, da bi ljudje z minimalnimi plačami hodili v petične restavracije. Marsikje še v pizzerijo ne morejo. Pa to ne pomeni, da petičnih restavracij (ali pizzerij) ne bi smelo biti.
dr. LeQuack
# 24.01.2017 ob 09:12
Bravo Ana in iskrene čestitke.
Zelo lep dokaz, da se da uspeti tudi brez formalne izobrazbe in v odročnem kraju, samo vizijo in "jajca" je potrebno imeti.
krjavelj
# 24.01.2017 ob 08:56
Zanimivo, koliko imamo Slovenci "svetovnih prvakov" pa gospodarstvo v malori
paraBellum
# 25.01.2017 ob 09:36
Bravo Ana!
Druga Švica
# 25.01.2017 ob 00:00
Najboljša kuharica sveta je in bo ostala moja babica! Vsaj zame ...
Kapitan Kljuka
# 24.01.2017 ob 17:32
Voly, Dumr ima precej prav. Tisti, ki živimo v bližini zadeve nekoliko bolje poznamo in ni vse zlato kar se sveti, tudi v primeru Hiše Franko.

Vseeno čestitke in naj ta priznanja pozitivno vplivajona delovno klimo v tem gostinsko-turističnem obratu in na promoocijo Zgornjega Posočja.
Kazalo