Kulinarika
Brodka je razmeroma nevtralnega okusa, a vseeno močnejšega in bolj karakternega kot vodka. Foto: Brodka
Brodka je šla v prodajo v ponedeljek, že pred tem pa jo je poskusil eden bolj znanih slovenskih barmanov, ki se mu je zdel izdelek zanimiv in všečen. Foto: Brodka
Martin Kržič se je za žganjekuho iz ostankov kruha odločil zaradi ekoloških vzgibov. Foto: Brodka
Približno tretjine vse hrane zavržemo. Tudi v vrhunski kulinariki je vse več zavedanja, da je reciklaža nujna. Foto: Brodka
Na zdravje! Foto: Brodka

Dodaj v

Brodka: Slovenec zvaril prvo žganje iz zavrženega kruha

Martin Kržič: "Kdor ne cilja na tujino, te ne bo videl"
17. junij 2017 ob 06:33
Vrhnika - MMC RTV SLO

Glede na to, da ima njegov oče na Vrhniki v lasti žganjekuho, je bilo varjenje alkohola Martinu Kržiču tako rekoč položeno v zibko. A mladi diplomant menedžmenta trajnostnega razvoja je družinski posel popeljal še korak dlje in zvaril brodko, prvo žganje iz presežka kruha, s tem pa združil ekološko noto s podjetniško žilico.

"Med študijem v Kopru smo se s sošolci odpravili na mednarodno konferenco o krožnem gospodarstvu na Brdu pri Kranju. Sklop konference je bil namenjen problematiki zavržkov hrane. Tema postaja zelo aktualna, saj na svetu zavržemo 1,3 milijarde ton hrane oz. tretjino vse hrane, ki jo pridelamo," razlaga Kržič, kako je dobil zamisel za brodko.

"Izpostavljen je bil primer dobre prakse, in sicer pivovarna v Belgiji, ki iz presežkov kruha (kruh, ki se neprodan zvečer vrača iz trgovin) vari pivo. Sprva bolj za šalo, pozneje pa resneje sem začel razmišljati, da če se lahko iz kruha izdela pivo, potem bi se s postopkom destilacije lahko pridobivalo tudi žganje," pravi študent, ki trenutno piše magistrsko nalogo o uporabi presežkov kruha za pridobivanje žgane pijače.

Kot pravi, je najtežji del procesa destilacija. "Gre za proces v žganjekuhi, ki že stoletja ostaja nespremenjen. Destilacija mora potekati zelo počasi. Počasneje ko se žganje kuha, bolj je kakovostno. Destilacija poteka več ur, medtem pa je treba paziti, da se vsebina ne prismodi, da pravočasno prestrežemo srednji oz. užitni tok destilata." Po destilaciji je zelo pomembno odležavanje brodke – ta zori šest mesecev, v tem času pa pridobiva kakovost in razvija svoj edinstven okus.

"Brodka ni vodka"
Kot poudarja, naj nas ime ne zavede – brodka ni vodka. Je pa res, da je zaradi precej nevtralnega okusa primerna za mešanje v koktajlih. "V primerjavi z vodko bi lahko rekli, da je močnejšega okusa - ima svoj karakter. Vsekakor vredna pokušine," pripoveduje Kržič, ki je dal svoj izdelek v ponedeljek na trg po poldrugem letu testiranja in birokracije. Ta zadnja, ki je pri žganih pijačah že tako zapletena, je bila v primeru brodke še posebej velika uganka, saj uredba o žganih pijačah, ki sicer zajema vse od žit in brina do sadja, ne omenja kruha kot surovine za žgane pijače.

"Obstajata dva člena, ki urejata druge mogoče surovine, a sta si nasprotujoča. Eden dovoljuje živila kmetijskega porekla (kar kruh ni, ker je predelano živilo), drugi pa dovoljuje surovine, ki so primerne za uživanje (kar kruh je). Seveda mi nihče ni naravnost povedal, ali kruh lahko uporabim ali ga ne smem uporabiti," pripoveduje Kržič, ki je imel zaradi nejasne uredbe težave tudi s poimenovanjem svoje pijače.

"Trenutno imam začasno dovoljenje za prodajo pod imenom "žgana pijača", dokončno odločitev glede poimenovanja pa še čakam," pravi Vrhničan, ki pa izpostavlja, da je kljub zapleteni birokraciji na pristojnih ustanovah in inšpektoratih vedno naletel na ljudi, ki se jim je njegova zamisel zdela zanimiva in so mu ogromno pomagali z nasveti in uslugami.

Pivo že, žganje še ne
Čeprav podatkov, da bi do zdaj že kdo zvaril žganje iz kruha, ni, pa Kržič ni prvi, ki se je lotil varjenja alkohola iz kruha – kot že omenjeno, v Bruslju in Londonu določene pivovarne iz presežkov kruha varijo pivo, Rusi in nekateri drugi slovanski narodi pa so znani po kvasu, fermentirani pijači iz (rženega) kruha.

A pri kvasu je vsebnost alkohola skoraj nična (0,05-1,44 %), brodko pa je treba sfermentirati na višji odstotek alkohola, sledi večkratna destilacija, nato pa še tri vrste filtracije (mehanska, ledena in ogljena), ki iz žganja izločijo slabše lastnosti.

Zelen izdelek za zeleno destinacijo
In kot se je Kržič premišljeno lotil varjenja brodke, podobno zrelo razmišlja tudi o svojih tržnih ciljih in prihodnosti te unikatne pijače. "Trg žganih pijač se v Sloveniji že leta zmanjšuje. Ukrepi in ozaveščenost ljudi o čezmernem pitju alkohola se povečujejo in to se kaže v manjšem uživanju alkoholnih pijač. Opažam pa, da se tudi na tem področju povečuje kultura pitja - ljudem ni vseeno, kaj pijejo, in vedno bolj posegajo po kakovostnih in domačih žganih pijačah, predvsem pa po drugačnih žganih pijačah."

Kržič trg brodke v Sloveniji vidi na dveh področjih - prvo je gostinstvo, saj meni, da ljudje radi pokušamo nove in drugačne okuse, predvsem pa lokalne izdelke. "Poleg tega sem opazil, da je precej kuharskih mojstrov, ki izpostavljajo problematiko zavržkov hrane - z njimi se nameravam povezati v prihodnje, če jih bo sodelovanje seveda zanimalo."

Drugo področje pa je darilni program. "Predvsem ciljam na turiste, ki iščejo izvirne spominke. Rad tudi poudarim, da zelena in trajnostna turistična destinacija, kot je Slovenija, potrebuje tudi zelene in trajnostne izdelke. Vizija brodke je, da bo v prihodnje na Slovenskem prepoznana kot pionir pri vključevanju zavržkov hrane v proizvodne procese," razmišlja.

Na vprašanje, ali meri tudi na tujino, pa: "Kdor ne cilja na tujino, te ne bo videl. Prepričan pa sem, da moramo najprej uspeti na lokalni ravni, potem pa počasi, po korakih naprej."

Kaja Sajovic, kaja.sajovic@rtvslo.si
Prijavi napako
Komentarji
Dux Ursus
# 17.06.2017 ob 07:08
Bravo Martin, take rabimo. Potrebujemo ljudi, ki gledajo iz okvirjev družbe in ponudijo nekaj novega. Upam, da ti uspe.
bathory
# 17.06.2017 ob 07:14
če ga ne boš jedel, boš ga pa spil!
V_kot
# 17.06.2017 ob 06:39
Slovenec in alkohol ;)
mr.cook
# 17.06.2017 ob 07:41
Dobra stran kruha . . .
Sapienti sat
# 17.06.2017 ob 07:14
Bravo,kapo dole. Ceprav sem antipropangadist proti alkoholu.
whitwice
# 17.06.2017 ob 07:37
Super ideja, res. In tud najtezji del, da je spravu projekt prek birokratov in zapakiral v licno steklenico je ze za njim. Sam ena zadeva fali, profi slike. Za dobro promocijo so danes nuja. Jaz bi mu jih z veseljem naredil:) Za kako flaso v pokusino :) Sam tako naprej!
luckyss
# 17.06.2017 ob 07:18
"Brodke" v Sloveniji ne boš videl v smetnjaku..(razen prazne embalaže seveda ;)..
V_kot
# 17.06.2017 ob 06:42
ps
Kdo pa jo bo propagiral?

En Slovenc ima billa murray.
Koga bo umel ta?
bilzerian
# 17.06.2017 ob 08:41
ferdek, zaporniki si ne delajo žganja iz kruha, ampak samo alkoholni napitek.
gesan
# 17.06.2017 ob 07:40
Ta slednja, ki je že tako pri žganih pijačah zapletena, je bila v primeru brodke še posebej velika zagonetka, saj uredba o žganih pijačah, ki sicer zajema vse od žit in brina do sadja, ne omenja kruha kot surovine za žgane pijače.
.....................................
Hahaha!
Ta naš birokratski spektakel bi enkrat morali snemat z skritimi kamerami.
Tak TV show bi pa tudi jaz gledal! To je za crknit od smeha, če nisi sam žrtev birokratskega neumja.
Verjetno bi ga itak z užitkom gledala kot kompenzacijo v nasladi, da so tudi drugi lahko žrtev in ne samo oni kot so to zmotno do sedaj mislili.

Saj ne veš več kaj bi si naj mislil o vsem tem.
mroz12
# 17.06.2017 ob 09:24
@Ferdek
Nisem še zasledil v gostilni ali v trgovini zaporniškega žganja. Sploh pa ne filtriranega in dejansko užitnega.
Čestitke fantu in želim mu samo srečno in uspešno na njegovi poti!
london1982
# 17.06.2017 ob 09:12
Čestitke za super idejo!
luckyss
# 17.06.2017 ob 08:26
Ja, zakaj bi star kruh krmili živalim , če ga lahko spijemo...
Pijan narod je lažje nadzorovati, če je pa poleg tega še skregan zaradi tričetr stoletja starih kosti, pa je že skoraj kot v raju.....Politiki majo vas radi..
Micesar
# 17.06.2017 ob 07:49
Žganje na tšče.
sssitrap
# 17.06.2017 ob 10:58
jao, kakšni komenti. če bi z zemlje izparel ves alkohol bi mevže ki v njemu iščejo uteho hitro našli kakšne druge nezdrave substance za opajanje. v prevelikih količinah je sicer škodljivo vse (še navadna voda), če pa se znaš brzdati pri alkoholu in rukneš kakšen kozarček na vsake kvatre je to lahko super zadeva. čestitke martinu za proizvod - bežno ga poznam celo osebno, tako da ga bom probal nažicat za kakšno gratis flaško tele zadeve :P
mroz12
# 17.06.2017 ob 10:58
@Guliarth
"Alkohol ubija iz vseh pogledov"? Kaj pa vem, če res. Sem proti vsakršni zlorabi alkoholnih pijač, ampak izustiti takole trditev je pa rahlo nesmiselno. Kultura je vedno na prvem mestu pri katerokoli stvari - naj gre za hrano, pijačo, medsebojne odnose, vožnjo avtomobila ... Naša stara mati ima krepko čez 90 let, pa vsak dan spije ob hrani kozarec vina.

Težava je, ker veliko Slovencev rado zlorablja alkohol, ne moremo pa tega kar posplošiti na vse.
alcatraz
# 17.06.2017 ob 08:26
@gesan

Ja, to je morala bit birokratska veselica. Razen če so šuški zašelesteli. V tem primeru je vse možno in dovoljeno.
zozozo
# 17.06.2017 ob 11:50
No, ja, ravno prvo žganje iz kruha to ni. Še v partizanskih filmih so ga imeli.
Majestic12
# 17.06.2017 ob 08:26
Alkoholne inovacije so kritičnega pomena za državo z velikim deležem kronikov. Čestitke.
por
# 18.06.2017 ob 13:13
bolje bi bilo kruh dat kokošim ali prašičem :D vodka ni baš nek velik prispevek k civilizaciji, no, mesojedstvo morda tudi ne...
Yeah sure
# 10.07.2017 ob 14:04
Mogoče bom zdej končno fruštkat začel.
Franc 1952
# 19.06.2017 ob 11:08
Šilce kruha, pa še en šnops zraven!:)
Kirenenko
# 19.06.2017 ob 09:30
Še en dokaz, da smo Slovenci iz vsega zmožni naredit alkohol :)
Otoček
# 18.06.2017 ob 10:51
Tole bi spadalo pod rubriko: "Saj ni res pa je!":) Prava pijaca za Planico in parlament.
Jonson
# 17.06.2017 ob 16:29
Zanimiva in izvirna ideja in želim Martinu uspešno poslovno pot.
Borc984
# 17.06.2017 ob 11:04
Brodka :D
Posrečeno ime, nimaš kaj.
ajvard
# 17.06.2017 ob 10:02
jutranje šilce šteje kot kakovosten zajtrk!
čestitke!
nonparel
# 17.06.2017 ob 09:12
Moj sosed z rdečim nosom se že veseli.
Haloo
# 05.08.2017 ob 09:59
Pekarna in žganjarna na istem naslovu :-))

Gledam lokal s kebab in drugo hitro prehrano, kjer odrežejo vrhove štručk, katere odvržejo med organske odpadke (rjav zabojnik)
Ne pride jim na misel, ponuditi kakšnemu rejcu živali.... (morda sploh ni dovoljeno, zakonito:)
oliva
# 17.06.2017 ob 14:59
Bravo, to pa je nekaj! :)
Guliarth
# 17.06.2017 ob 09:40
Promovirajmo ideje za življenje ne za uničevanje. Pohvale za trud in uspeh, a alkohol ubija iz vseh pogledov. Majhne količine lahko spije redkokateri človek. Gorivo iz kruha je prihodnost.
Ferdek
# 17.06.2017 ob 08:32
"Slovenec zvaril prvo žganje iz zavrženega kruha"

Nič posebnega! To delajo zaporniki že stoletja!
sosman
# 17.06.2017 ob 09:22
Ta pa bo imel Billa Cosbyja.
gesan
# 17.06.2017 ob 07:31
Bogovi so pa v tej deželi res padli na glavo!
Očitno!

Na eni strani glumačimo brezmadežnost ob kateri se človek počuti kot umazani kriminalec, če samo pomisli, da bi si kaj alkoholnega spil.
Po drugi strani, pa zgleda, da nas hočete prepričat, da si alkohol lahko zvarimo sami prav iz vsega.

Jupi, dajmo ga žigat žagat
Sicer pa ja, to je rešitev za tisti kruh, ki ga slovenci tako radi zavržejo kar v smetnjake.

Mi je pa znanec, ki je pred tem bit ozdravljen alkoholik, pred leti enkrat tako mimogrede pripomnil,
da se v tej državi lahko veseliš samo, če si neumen ali pa pijan.

Vedno bolj sem prepričan, da je to povsem res!
Kazalo