Chef Marko Pavčnik bo gostitelj druge ekstravagantne večerje v Pavusu na Gradu Laško. Foto: MMC RTV SLO
Chef Marko Pavčnik bo gostitelj druge ekstravagantne večerje v Pavusu na Gradu Laško. Foto: MMC RTV SLO
Benjamin Launay iz Vandra bo poskrbel za prvo ekstravagantno večerjo. Foto: MMC RTV SLO
Vandrov jagenjček s timijanom in jurčki bo del festivalskega menija. Foto: MMC RTV SLO
Odličen festivalski meni ima tudi JB. Na sliki tunin tatarec. Foto: MMC RTV SLO
Festival okusov k nam prihaja prvič. Foto: MMC RTV SLO
Vrhunske restavracije v teh dneh pričakujejo močno povečan obisk. Foto: MMC RTV SLO
Retervacije so obvezne. Foto: MMC RTV SLO

Cilj festivala je "gurmansko oblikovanje okusa", kot so povedali na tiskovni konferenci, približati ljudem tudi tiste najbolj vrhunske restavracije, ki se jim sicer ne zdijo dostopne, in odpreti vrata v svet.
Tovrstni gurmanski festivali imajo namreč velik potencial za prepoznavnost širšega območja, saj pritegnejo popolnoma nov tip turistov in obiskovalcev, ki do zdaj na Slovenijo morda še niso gledali kot na kulinarično destinacijo.

Organizatorji računajo, da se bo v teh 14 dneh (festival se končuje 8. oktobra s sklepnim večerom) po restavracijah, ki sodelujejo na festivalu, ustavilo okoli 300.000 ljudi, pričakujejo pa tudi, da bo pri nas obisk še boljši od tistega na hrvaškem delu, ki je potekal zadnja dva tedna, odprl 'pa se je z gala večerjo, na kateri je kuhalo pet vrhunskih kuharjev regije, med njimi tudi "naša" Janez Bratovž (JB) in Benjamin Launay (Vander).
Na Hrvaškem že računajo, da bodo festival ponovili tudi prihodnje leto, zaradi zanimanja tujih veleposlaništev pa bi znal Festival okusov prerasti celo v še širši mednarodni projekt.
Do 50 odstotkov ceneje
In kako vsa stvar poteka v praksi? Izbrane restavracije v času festivala ponujajo t. i. festivalske menije, nekakšen prerez njihove ponudbe, število hodov pa variira med 3 do kar 12, če se podaste v kako velikopotezno Skaručno. Cene so "festivalsko" znižane, tudi za 50 odstotkov, vse, kar potrebujete, je festivalska kartica (cena 10 evrov), ki jo nato lahko uporabljata dve osebi.
Festival bodo popestrili najrazličnejši kulinarični dogodki in degustacije - tako se lahko denimo v soboto, 28. septembra, od 11. ure dalje v središču Ljubljane udeležite "Školjkojade", na kateri bodo znana imena poslovnega in medijskega sveta za vse ljubitelje školjk le-te pripravila na svoj poseben način.
Od Vandra do Pavusa
Gurmanska izkušnja posebne vrste bo tudi devet ekstravagantnih večerij z izbrano vinsko spremljavo, ki se bodo zvrstile od srede do prihodnje sobote. Začelo se bo po francosko - in sezonsko.
V sredo, 25. septembra, bo Benjamin Launay, nekdanji nacionalkin TV-kuhar, ki pa je zdaj prerasel okvire popoldanskega TV-termina in se z mestom vodje kuhinje v butičnem hotelu Vander Urbani Resort uveljavil kot eden najboljših chefov pri nas, bo pripravil doma narejen bakala na popečenem ajdovem kruhu s hrustljavo kroglico polenovke, marinirane jadranske sardele s porovo kremo, tortico z gosjimi jetri in jesensko zelenjavo, pečeno prepelico, polnjeno s kostanjem, omako iz grozdja in bučnim pirejem ter hruškovo šarloto z vaniljo in viljamovko.
Že naslednji dan, v četrtek, 26. septembra, se vsi ljubitelji dobre hrane selijo na Štajersko, na grad Laško, kjer v Pavusu čara Marko Pavčnik. Ta bo za ekstravagantno večerjo pripravil nekakšen svoj "best of" prerez zadnje sezone - v pivu, cimetu in janežu mariniranega lososa (z zemljo slada in hrenovim sladoledom), dimljenega jelena z gosjimi jetri (s črnim orehom in malinovo omako), Pavusovo sezonsko juho s hrustljavim otočkom, hrustljav pujskov kroket (z vitlofom, krompirjem in tartufi), variacijo srne (file na pireju hruške in zelene z jabolčno redukcijo, ragu s štrukljem iz pregrete smetane, hrustljavo kroglico na korenju z zvezdastim janežem) ter lešnikov dacquoise biskvit (z malinovim sorbetom, pečeno pistacijevo kremo) in peno bele čokolade z lešniki.
Od Krasa do Pohorja
V petek, 27. septembra, se selimo diagonalno proti zahodu, v Okrepčevalnico Ruj v Dutovljah, kjer nas čaka kraška pogostitev mojstra Petra Patajca: nežno začinjen goveji tatarski, pašteta iz prepeličjega mesa in piščančjih jeter, zorjena prašičkova ribica na mladem zelju z pestom iz suhih paradižnikov in hrustljavim špehom mangalice, koromačeva kremna juha, skutni narastek na bučni omaki z dimljeno skuto, domača pašta z kokošjo omako, prašiček s kostanji s kolerabo v kurkumi, 60 ur zorjena goveja rebra in krompir z mlado čebulo, piščančji domači prigrizki, cvrti v oljčnem olju z hladno omako iz kozjega jogurta in drobnjaka, kostanjev tiramisu, zdrobov muse z cimetom in suhimi slivami kuhanimi v teranu ter krema iz bučnega olja s karameliziranimi bučnimi semeni.
V soboto, 28. septembra, bo ekstravagantna večerja v Gostilni Milenium v Hočah, kjer bodo kuhali po metodi USC (kuhanje na minimalnih temperaturah, ki zadrži okuse). Mesni meni: slane ruladice s pohorsko bunko, gosji farce, pastetke, višnjeva kocka, USC-govedina, solata, kocka bučnega olja, dvojnokrepka juha iz volovskega repa, konjak, jagnjetina, mandlji, krompir, paradižnik in kari, USC-svinjska potrebušina, oglje v kozarcu, čebula in med, ramstek na način šefa kuhinje, zelenjava,temna omaka, balzamični kis, vroč čokoladni fon vaniljev žele. Ribji meni: slane ruladice z domačim kozjim sirom, raki, školjke, zelenjava, marinada, pena postrvi, ekstrakt olivnega olja, žele balsamico, dvojnokrepka bistra paradižnikova juha, konjak, kovač, tempura, redukcija balzamičnega kisa, smuč, čebula, marinada, krompirjevi hrustavci, lešnikov tekoči mousse, espresso v kristalih, vroč čokoladni fondant, vaniljev žele.
V sredo, 2. oktobra, bo ekstravagantna večerja v Gostilni Krištof v Kranju.
Hedonistični finale
V četrtek, 3. oktobra, bo šef kuhinje Marko Brinar v restavraciji Hiša kulinarike Manna v Ljubljani pripravil terino dimljene postrvi, hruškov aspik s koromačem, domače bučno olje in hobotnico v solati z lisičkami, domači raviol z nadevom treh vrst rakov, tartufi, pečen kraljevi gamber, pečen tatarski biftek, gorčični sladoled, rezine telečjih ličnic, omaka črnih oliv, bučni zavitek, tartufino polento, pečene bučke in tris hišnih sladic.
V petek, 4. oktobra, bo Gostilna Krpan v Ljubljani postregla z neomejeno degustacijo morskih jedi (hobotnica po dalmatinsko, losos tatar, brancinov tatar, tatar mečarice, jastog po sardensko, sipa po sicilijansko, hišni namazi, paradižnik z mocarelo Bufalo, bif tatar, sardoni v marinadi, gamberi v vražji buzari, škampi v marinadi, hišni njoki z jurčki in gamberi, ješprenj s svežim brancinom, sardoni po Krpanovo, hobotnica izpod peke, ribji brodet, sveže morske ribe, pečene na odprtem žaru, kurjenem z drvmi in vinsko trto), mesno taliato, popečenimi in ocvrtimi bučkami, blitvo s krompirjem, pečenim paradižnikom in hišnimi sladicami.
Zadnja ekstravagantna večerja bo v soboto, 5. oktobra, v mariborski restavraciji Rožmarin. Kuharska mojstra Mišo Krošelj in Simon Umek bosta pripravila hladno koromačevo juho, lososov tatarec na nori algi, koprovo kremo in bob, fuže s črnimi istrskimi tartufi, telečjo ličnico z jurčki, štruklje s pehtranom in rožmarinovo gibanico, za piko na i pa se boste lahko še sladkali s temno čokolado Gvajano (70-odstotno s čilijem) in poskusilicigare Frapin.
Skratka, zelo v slogu neuradnega mota festivala: "Vsak od nas je hedonist, namen Festivala okusov pa je, da ga povlečemo na dan."