Poleg Jezerškov sta najbolj zaslužna za izvedbo European Food Summita Ana Roš iz Hiše Franko in Andrea Petrini. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Poleg Jezerškov sta najbolj zaslužna za izvedbo European Food Summita Ana Roš iz Hiše Franko in Andrea Petrini. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Slovenija bo s tem po navedbah organizatorjev za štiri dni postala središče gastronomskega sveta, kar še posebej pozdravljajo turistični delavci.

Prvi dan dogodka se bosta zvrstila predpremiera nove sezone Odprte kuhne ter inovativni kulinarični sprehod po ljubljanskih kulturnih hramih in znamenitostih. V nedeljo se bo dogajanje preselilo na Krvavec, kjer bodo goste smučišča razvajali vrhunski slovenski in tuji kuharski mojstri. V večernih urah bodo postregli Večerjo na zajli oziroma v gondolah.

Simpozij bo v pravem pomenu besede potekal v ponedeljek, ko se bodo na Ljubljanskem gradu zvrstili številni govorci s področja kulinarike, umetnosti in medijskega sveta.

Osrednja tema bo trajnostno delovanje, s čimer želijo po navedbah organizatorjev pokazati, da pri dogodku ne gre le za visoko kulinariko. Ponedeljkovo dogajanje se bo sklenilo z doživljajsko večerjo.

V torek bo med drugim potekal Audi Gourmet, v katerem se bodo gostinci, vinarji in ljubitelji kulinarike pomerili na smučeh in deskah. Štiridnevno dogajanje se bo zaključilo s t. i. apres ski zabavo. Vsi dogodki so razprodani.

Dogodek organizira Jezeršek gostinstvo v sodelovanju s Slovensko turistično organizacijo (STO) in Turizmom Ljubljana, njegov kurator pa je Andrea Petrini, eno najpomembnejših imen visoke kulinarike. Tuje kuharske mojstre je pomagala privabiti tudi ena največjih kuharskih mojstric na svetu Ana Roš.

V Slovenijo prihajajo mnogi priznani kuharski mojstri. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
V Slovenijo prihajajo mnogi priznani kuharski mojstri. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

"Imena, ki nam jih zavidajo"

Kot je na novinarski konferenci v Ljubljani dejal direktor Jezeršek gostinstva Martin Jezeršek, v Slovenijo prihajajo najodmevnejša svetovna kuharska imena, "ki nam jih zavidajo celo organizatorji največjih evropskih kulinaričnih festivalov".

To so med drugim Andoni Luis Aduriz, Jordan Kahn, Andreas Caminada, Christopher Pele, Esben Holmboe Bang, Leonor Espinosa in Riccardo Camanini. V Ljubljano prihajajo tudi novinar, pisatelj in urednik Georges Desrues, novinar Ivan Brincat, kritik in avtor Joe Warwick ter raziskovalca trajnostnih prehranskih sistemov Afton Halloran in Roberto Flore.

Med slovenskimi govorci organizatorji omenjajo Valterja Kramarja iz Hiše Franko in Hiše Polonka, Anko Lipušček iz Mlekarne Planika, Matejo Gravner iz Vinarstva Gravner in Liorja Kochavyja iz Odprte kuhne.

Seveda ne bo manjkala najbolj znana slovenska kuharska mojstrica Ana Roš. Foto: Reuters
Seveda ne bo manjkala najbolj znana slovenska kuharska mojstrica Ana Roš. Foto: Reuters

Slovenija postaja kulinarična destinacija

Kulinarika je pomemben del slovenskega turizma, prihajajoči dogodek pa bo prepoznavnost Slovenije kot turistične destinacije še precej povečal, je ocenila direktorica STO-ja Maja Pak.

"Slovenija postaja vse bolj prepoznavna, atraktivna in zaželena kulinarična destinacija tudi za zahtevne ljubitelje kulinarike. Še nikoli ni bila deležna tolikšne publicitete kot v zadnjem času," je dodala in to pripisala tudi aktivnostim STO-ja.

Pomen kulinarike za kakovosten razvoj turizma je prepoznal tudi Turizem Ljubljana. Kot je povedala njegova direktorica Petra Stušek, kulinariko obravnavajo kot del odličnega doživetja. "Povezana je z vsemi dogodki v Ljubljani," je dodala.