Kulinarika
Na kolinah v Skaručni so se zbrali mesarji z Gorenjske, Dolenjske in Krasa, nato pa so klobase dali sušit in prekajat vsake na svoj konec Slovenije. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Na koncu je nastalo za 250 kilogramov klobas. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
       U dolini Kamniških planina malo carstvo gurmanskih snova, teče rijeka rakije i vina, to je kuča za poznastva nova. Veselo lice kapetana Marka ispred vrata uvijek vjerno čeka, to je naša gurmanska barka sve do kraja ovog ljudskog vjeka ... Za gurmane cijeloga svijeta, tamo gdje je atmosfera kučna, mi smo izvor specijaliteta u našem klubu Gurmana Skaručna. Digni času visoko u zrak nama pjesma nikad nije bučna, pjevačemo duboko u mrak u našem klubu Gurmana Skaručna       
 
Himna Kluba gurmanov Skaručna, ki so jo zanj spisale dalmatinske klape.
Marko Žagar v svoji kleti. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Priprave v teku. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Jetrca za okrepčanje delavcev. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Ni manjkalo ne glasbe ne vina. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Krškopoljski prašič, pripravljen na razkosavanje. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Moramo se ozreti v čas naših babic, meni Žagar. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
V vinski kleti Skaručne. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Dodaj v

Foto: Koline v Skaručni, vrnitev v čas naših babic

Marko Žagar se trudi ohranjati slovensko kulinarično dediščino
7. februar 2015 ob 06:28,
zadnji poseg: 7. februar 2015 ob 07:57
Skaručna - MMC RTV SLO

"Poslušaj, koliko litrov krvi mi lahko zrihtaš?" sprašuje Marko Žagar po telefonu enega svojih mesnih "dealerjev" mesec dni pred kolinami v Skaručni. Žagarji so v tej vasici pod Šmarno goro dobro znani, gostilna, ki jo vodi Slavko Žagar, je prerasla v kulinarično institucijo, Klub gurmanov pod vodstvom starejšega brata pa se trudi ohranjati slovensko kulinarično dediščino.

In kaj ima bolj zasidrano mesto v slovenski kulinarični tradiciji od kolin? V Skaručni se tudi teh lotevajo - kot vsega pri bratih Žagar - velikopotezno in z veliko žlico. "Naš prašič ni neki 50-kilski odojek, ampak pravi, 200, 300-kilski prasec," razlaga Marko Žagar sredi osrednjega prostora svojega kluba - hiše, ki jo je Žagar zgradil tik ob gostilni svojega nedavno pokojnega očeta, Slavka Žagarja starejšega.

Klub obratuje pet let, v tem času pa se je že dodobra uveljavil kot prostor, kjer se dobro je, dobro pije in dobro zabava - ure in ure. In krožnik za krožnikom. "Najmanj 20 jedi imamo vedno," prikimava Žagar, ki sicer pročelja na svoji novogradnji še nima, ima pa izdelan osrednji prostor, ki bi ga z vsemi navešenimi klobasami, suhimi rebrci, starimi keramičnimi krožniki, veliko krušno pečjo in s še večjim dolgim omizjem zlahka zamenjali za kmečko izbo naših prababic, sobe za goste in veliko načrtov za prihodnost.

"Poglej, tu bom imel kozolec s sobami, pa muzej s staro kmečko opremo," pokaže na prazno njivo, ki bo po Žagarjevih načrtih v prihodnjih letih središče slovenskega kulinaričnega turizma po vzoru podobnih projektov v Toskani in Provansi. "Turiste bodo vozili k meni z avtobusi, ti bodo potem pri nas sestavili svoj obrok iz lokalnih surovin in sami postajali del naše zgodbe," z žarom v očeh zaneseno razlaga Žagar, ki ni človek lažne skromnosti. Medtem ko reže rezino Cigojevega dve leti starega pršuta, suvereno trdi, da si upa s svojo skaručnsko "ekipo neprofesionalcev" na katero koli kulinarično tekmovanje.

Brez penic in kremic
"Mi ne strežemo penic, kremic in miniaturnih porcij, imajo pa naše jedi okus. In po okusu se upam z našimi jedmi kamor koli in bomo zelo blizu zmagi," zatrjuje Žagar, ki je po lastnih besedah opravljal prakso pri 200 gostilnah, med drugim pri 17 letih tudi pri Titovem slaščičarju Štefanu Nahtigalu.

"Poznam vse, od največjih hotelov do največjih beznic - in povem vam, te imajo še najboljšo hrano," pravi, medtem ko že toči v kozarček svoj asortiment domačih likerjev in žganic. "Prvi sem začel pri nas z domačimi likerji - v socializmu so to vsi kupovali po trgovinah, mi pa smo vedno imeli šnopse doma. Ogromne količine. Ko je oče šel na tržnico po nakupih, sem hodil z njim in se ustavljal pri branjevkah. Pri 12 letih sem naredil prvo grenčico, nadaljeval z višnjevcem, orehovcem ... Eni so uspeli, drugi ne. Nikdar ni enako, ker nimam recepture."

Legendarni Pulinoga
Brata Žagar sta si po še eni stari slovenski tradiciji ne prav najbližje, a pri obeh se čuti vpliv starega Žagarja, brkate legende, ki je veljal za enega od očetov moderne slovenske kulinarike. Žagar starejši ali Pulinoga, kot je bil zaradi ljubezni do krač njegov slikoviti vzdevek, je zaslovel prav z lokalnimi jedmi, ki jih je povzdignil v umetnije.

Od goveje juhe do pečenic, od ričeta do žolce, od klobas do štrukljev, od jetrc do prežganke ... Marko Žagar je od očeta pobral ljubezen do kuhe in ljubezen do starih, tradicionalnih jedi, ki so počasi izginjale, dokler niso v zadnjih letih postale tako moderne tudi pri vrhunskih kuharjih.

"Ja, ja, že celo življenje se ukvarjam s tovrstnim kuhanjem, drugi pa zdaj, ker je postal trend. Ampak pristno slovensko ni dati na krožnik dekorativen kolut klobase, ampak celo, da lepo zarežeš," pripomni Žagar, ki se je v gostinstvu izšolal na Bledu, mimogrede pa jim je še izboljšal recepturo za njihovo slavno kremno rezino.

"Prej je bila presladka, preveč smetane," razlaga Žagar pomanjkljivosti izvirne, 60 let stare recepture Vojvodinca Ištvana Lukačeviča, dobrega prijatelja Slavka Žagarja starejšega, ki si je bil, mimogrede, blizu tudi z izumiteljem kokte.

Vaja v slogu
Ko poslušaš Žagarja o tem, kako je imel prvi kebab na Trubarjevi, kako je prvi začel s hišnimi paštetami in kdo vse je reden gost kluba, nikdar ne veš, kje ga velja jemati malce s pridržkom, ampak ko pokusiš njegove pečenice, je tudi klobasnemu skeptiku jasno, da glede okusa ne pretirava.

Tako zelo preprosto se zdi, ko drdra recepte ("Nič, samo meso, česen, poper, sol in cuker!"), a koline v Skaručni so vaja v slogu, kako lahko z zelo preprostimi, stoletja starimi recepti in brez instantnih bližnjic pri surovinah pričaraš mesno poezijo, ne glede na to, kako sumljivo za mestne srajce zvenijo jedi kot krvava juha (godlja, za katero potrebujemo kri, čebulo, sol in poper, zraven pa se skuha oves ali žita, kar pač je živina) in štruklji iz krvi in cimeta (mulce).

Je natančen in sovraži umetne nadomestke, ki uničijo pravi okus klobase ali hrenovke - krvavica mora biti ovita v res dobro preprano svinjsko črevo, hrenovka pa v ovčje črevo, ne sme biti v plastiki. Za dobre pečenice je najboljši mlad prašič, starejši pa je idealen za klobase in salame. Meso sam zori, tudi do enega meseca, priznava pa, da tisti, ki "to znajo", zorijo dlje, tisti, ki ne znajo, se ne upajo, pa manj, kar se nato, seveda, pozna na kakovosti slovenskega mesa, tako pogosto "prezateglega". Pri njem nič ne gre v nič, porabi vse dele živali, od drobovine do masti, ki jo prekajeno in zmleto konzervira kot zaseko.

"Ne, malokrat se najde kdo, ki česa ne bi hotel poskusiti," odkima Žagar na moje poizvedovanje, ali ima kdo od gostov vseeno kakšen predsodek. Če ga ima, ga pa hektolitri Cigojevega roseja, borovničke, rožmarinov liker in pelinkovec s kančkom meda za nevtralizacijo odplaknejo.

Večurna zabava ob rujni kapljici in harmoniki
Koline v Skaručni so dogodek, ki morda najbolje ponazori opevane klubovske veselice - začnejo se že ob 11h, že prej se pred hišo zberejo mesarji s Krasa, Dolenjske in Gorenjske, vsak s svojim znanjem in praksami, sredi izbe pa že čakajo kupi jeter, črevo in 150-kilogramski krškopoljec, čakajoč na razkosavanje. Zakol se zgodi že kakšen dan prej, stran od (preobčutljivih) oči veseljakov, ki pridejo z vseh vetrov, od sosedov do Hrvaške, od kraških gostincev do Janeza Bratovža. Žagar nima težav s kolinami.

"Ljudje pač vzgajajo živino za zakol - če pa daš živali ime, jo božaš, potem pa postane ljubljenček. Vsi se izogibamo klanju živali, ampak to je potrebno. Bil sem na vseh kolinah, osebno ne maram klati živali, ampak ko vidim viseče truplo brez črevesa, zame to ni več žival," razlaga kuhar, ki še poudari, da so živali včasih pri kolinah precej bolj trpele kot danes, ko je divje, nenadzorovano udrihanje z macolo zamenjala "humana" pištola.

Na kolinah v Skaručni obiskovalci tega ne vidijo, ampak dobijo takoj ob prihodu vsak svoj predpasnik in kozarec, toplo klobaso s hrenom za pogum ter delegirano opravilo - eden gre lupit na kilograme česna, drugi sekljat čebulo, cela četica se jih odpravi rezat meso, delanje klobas pa je prepuščeno strokovnjakom, ki z izurjenimi prsti odrejajo količino mase v črevesu, zavijajo in s špilo prešpičijo klobaso v nekaj sekundah. Medtem ko ena ekipa že daje kračo v pečico, Matjaž Erzar iz Gostilne pr' Matičku že servira malico - na čebuli in česnu popečena jetrca z jajcem.

Iz prijateljskih fešt nastal posel
Mimogrede se vmes sprehodi lokalni ansambel mladih harmonikarjev, ki zamenjajo pregenerični Youtubov "mix" Modrijanov, pri pultu z odprtimi pipicami pa se že začenjajo prve globoke debate. Spontano, kot je nastal tudi Klub gurmanov Skaručna - Žagar je sprva prirejal podobne dogodke za svoje prijatelje, sčasoma je vsak prijatelj pripeljal prijatelja in na koncu se je v izbi v Skaručni zbral že kar lep kupček neznancev (ne za dolgo), zato se je eden od njih spomnil, da bi morda veljalo začeti pobirati simbolično vsoto.

Tako je iz "prijateljskih fešt" nastal posel, tematske dogodke, za katere je bistveno, da ljudje sami kuhajo, pa danes prireja najmanj enkrat mesečno. "Zdaj me posnemajo še vsi drugi," negoduje Žagar, ki ob klubu vodi še Društvo za ohranjanje slovenske kulinarične dediščine z 2.000 člani in simpatizerji.

Prihodnost slovenskega turizma kot pogled v preteklost? Ne bi bilo prvič. Pri Žagarjih se požvižgajo na visoko kulinariko dodelanih krožnikov ter vse stavijo na okus in pristnost. Ali, kot pravi Erzar, zakaj bi posnemali Francoze in Italijane, če lahko oni nas? "Imamo vrhunsko kulinariko, samo prodati je ne znamo."

Kaja Sajovic
Prijavi napako
Komentarji
Ori
# 07.02.2015 ob 08:59
Zakaj se tisti, ki opozarjate na nezdrava živila raje ne osredotočite na glavne probleme: rakotvorne aditive v hrani (konzervansi, aspartam, nitrati,..itd) , pesticide v hrani, transgene organizme (GMO), nevarna embalaža, hrana z dodatki plastike, težke kovine,....itd?
piton
# 07.02.2015 ob 10:19
Ko so predniki živeli v jamah, so se morali potruditi, da so najprej žival ujeli, če so hoteli priti do mesa.

Pa še kmetje, nedolgo nazaj, ko še ni bilo masovne živinoreje, so imeli tisto kravo ali dve, vsaka je imela ime, zagotavljala jim je preživetje. In zagotovo so znali ceniti to njeno življenje. Ta masovna kalvarija na industrijski ravni, ki se pa dones dogaja, to pa ni več za nikamor. In to sam zato, da lahko debeluharji VSAK DAN natepavajo tisto meso. Totalno mim in nepotrebno.
piton
# 07.02.2015 ob 10:54
Ravno predvčerajšnjim, ko so morali tovornjakarji zaradi "snežnega meteža" čakati na hrvaški meji. Kaže tovornjakarja(na dnevniku), kako se pritožuje, da mora ure čakati na meji in da doživlja osebno in gospodarsko škodo. V ozadju pa se sliši krave kako mukajo!, verjetno natlačene kot sardine v nekem šleperju, brez hrane, vode, v kamionu stisnjene že kaj veš koliko časa. To pa nobenega ne zanima. Samo da ne bo gospodarske škode in da krave še komaj žive pripeljejo v zakol. Da ti grejo kocine pokonc. In ravno zaradi te neobčutljivosti do živega bitja nas bo enkrat vrag vzel, če se ne bomo mal spametoval.
disconaut
# 07.02.2015 ob 08:49
"Vsi se izogibamo klanju živali, ampak to je potrebno. Bil sem na vseh kolinah, osebno ne maram klati živali, ampak ko vidim viseče truplo brez črevesa, zame to ni več žival,

Moralna shizofrenija, da te kap.
luckyss
# 07.02.2015 ob 08:50
Ne vem kako bi se na tole kot vegetarijanec odzval, da ne bi bilo preveč hude krvi..
Torej..nič . ;)
Pa dober tek !
alcatraz
# 07.02.2015 ob 09:35
Ko so predniki živeli v jamah, so se morali potruditi, da so najprej žival ujeli, če so hoteli priti do mesa.
Danes greš pa v trgovino in meso kupiš. Za majhen denar.
TO je razlika!
Katalonec
# 07.02.2015 ob 09:10
@Mr.Mr to se strinjam s tabo. Vendar se je treba vprašat zakaj prihaja do tega? Zaradi slabe živalske prehrane. Če je žival, ki je planirana za zakol, nekvalitetno hranjena potem pride do nekvalitetnega mesa. Isti primer je zelenjava. Če je nekvalitetno vzgojena... beri da forsiraš njeno rast (recimo jagode v januarju ... ipd.) potem je ta zelenjava enako nekvalitetna kot meso. Namreč tudi živalim se dodajajo različne sestavine za hitrejšo rast in na koncu dobimo slabo meso brez okusa. In ne mislit da se to na kmetijah ne dogaja. Redke so še kmetije kjer se živali hranijo na način, da raste po naravni poti in se jo zakolje ko je primerna za zakol.
bondi
# 07.02.2015 ob 08:11
Odličen članek...koline so del slovenske tradicije, navade, folklore, kulinarike. Prav je, da se to ohrani, seznani tudi nove generacije. Če bi imeli to Hrvati, bi to specialiteto in postopek izdelave že zaščitili v EU. Treba je vedet, da smo Slovenci dežala delavcev in kmetov. V zadnjem času žal tudi priseljencev. Še nekaj generacij nazaj so vsi otroci (naši predniki) poznali te navade in obrede. Potem je oče najboljšega sineta obdržal doma, slabše sinove in hčere pa poslal v mesto delat - delavci...danes pa bi se ti potomci delal fine in bili kar meščani, vegeterjanci in ne vem kaj še vse...
alcatraz
# 07.02.2015 ob 11:00
Volk nima fabrke za meso. Ujet ga mora!
thetilko
# 07.02.2015 ob 10:22
Ko prelistam slike in vidim te ljudi, sem hvalezen, da imam moznost biti drugacen.

Zivim na istem planetu, v drugem svetu.
alcatraz
# 07.02.2015 ob 09:37
Oziroma razvrednotenje življenja, če hočete...
prusik
# 07.02.2015 ob 10:39
Lep članek o tem, ki živali kot živa (in čuteča) bitja degradira na nivo objektov. Kako je lahko kdor koli ob tem ravnodušen?

Bil sem na vseh kolinah, osebno ne maram klati živali, ampak ko vidim viseče truplo brez črevesa, zame to ni več žival

Tukaj je pa zadel bistvo: ljudje dobijo na krožnik vse lepo zapakirano, ob čemer se jim cedijo sline. Da bi pa kdo sam v roko vzel nož in šel zaklat prašiča ... Ne, to je pa ogabno. Hinavsko. Ampak nekako v sodobnem slogu: važna je lepa embalaža, kar je v ozadju (prava vsebina), me pa ne zanima.
ačistzares
# 07.02.2015 ob 14:20
@ponosnikmet

In kakšni so občutki? (ne zafrkavam se, res me zanima, kaj gre človeku takrat po glavi)
fah-q
# 07.02.2015 ob 11:28
@prismuknjen

Ko vidim bledega vegetarijanca in vegana, ki me prepričujeta, da živim nezdravo, ker pač jem meso se le nasmehnem. Pa še čik imata po možnosti v roki.
Sicer pa vegetarijanci se mi ne zdijo napačni, ker pač iz raznih razlogov mesa ne jejo in velikokrat niso blazni fanatiki in moralisti. Ne vem pa zakaj ljudje pozabljajo, da so se naši možgani razvili s prehrano ki je bazirala na mesu.


Moja izkušnja je ravno obratna. Ko povem, da ne jem mesa (že 25 let in niti gripe nisem imel v tem času pa sem po mnenju večine premalo oblečen, brez šalov in kap) mi težijo mesojedci. Meni na kraj pameti ne pade da bi komu težil. Je pa velik del moje okolice danes vege, drugi del pa je minimalno mesa....ampak to zato, ker so na mojem primeru ugotovili, da je to fajn.
alcatraz
# 07.02.2015 ob 11:02
poleg tega sta zver in plen v enakovrednem položaju.
Volk ima šanso da plen ujame in plen ima šanso, da uide smrti.
alcatraz
# 07.02.2015 ob 10:25
Piton, točno tako.
Ta 'proizvodnja mesa' se mi neskončno gabi.
Ehec
# 07.02.2015 ob 08:26
@bondi in kaj je s tem narobe? Z meščani, vegetarjanci, mislim? Če se nikoli ne bi nič spremenilo, bi bili še v jamah, ane?
gesan
# 07.02.2015 ob 07:02
Se opravičujem, jaz sicer rad dobro jem...
ampak tole se mi pa ne zdi glih primeren kotiček za takšno temo.
Poleg tega pa je to prej kot karkoli drugega reklamno sporočilo.

A se lahko tudi jaz prijavim s svojo dejavnostjo ali je to le za izbrance? Mislim na reklamo...seveda.
Ta veseli dan
# 07.02.2015 ob 12:02
Gremo res v čas naših babic?? Dobro. 100 gramov mesa tedensko ne škodi! Vse ostalo bo pokopalo ljudi in človeštvo. Vegetarijanstvo bo rešilo svet. Morda bo to z leti jasno tudi vsem zagovornikom prenajedanja z mesom. Torej gremo nazaj k babicam - meso ob praznikih, morda ob nedeljah..... ali pa vegetarijanstvo. Seveda se bo takšna zavest spontano razmahnila, ker druge možnosti za preživetje novih generacij sploh ni. Je samo še vprašanje časa, kdaj se bo to zgodilo. Pa dober tek vsem.
tihomir
# 07.02.2015 ob 10:32
Zadnji izdihljaji barbarstva
tenisač
# 07.02.2015 ob 15:51
tinki, to je isto ko rečejo, da imajo dojenčki, ki jejo vegetarijansko, težave, a ko pa ima kak dojenček, ki je meso, težave, takrat so pa tiho.
alcatraz
# 07.02.2015 ob 09:22
Kadilcem grozite z objavo fotografij rakastih tvorb ki naj bi bile obvezne na cigaretnih škatlicah..
Zakaj ne bi bila tudi na klobasah ustrezna opozorila, npr. fotografija št 35 ?!
Mislim, če vas v resnici toliko skrbi naše zdravje ;)


Bravo, se strinjam!
alcatraz
# 07.02.2015 ob 09:19
če bi človek moral svoje meso najprej ujeti, predno bi ga pojedel....ne pa da 'proizvaja meso'. Proizvaja meso????? Kdo si je to trapasto besedno zvezo izmislil? Ti ne moreš 'proizvajati mesa'.

Reja teh revežev se mi pa gabi do konca. vse pofilano s cepivi, hormoni itd.
In hvala lepa. Sem raje lačen.
mikitr
# 07.02.2015 ob 07:08
Ni treba ,da je vse tko fino,tud po domače je vse bolj "in", in paše,brez solitra in konzervansov.
Tonzln
# 07.02.2015 ob 10:44
Povsem normalen slovenski portal. Zdrav kmečki maratonec zmerja tiste ki jim koline niso ne vem kako všeč da so potomci manjvrednih Slovencev - delavcev. Nekdo drug svetuje tistim, ki so jim koline všeč, da naj si jih zatlačijo nekam. Evolucija ni obšla naše konce, a vseeno ob branju komentarjev določenih subjektov pridem do zaključka, da je Darwin imel še kako prekleto prav.
Nevtral
# 07.02.2015 ob 08:58
Društvo? Se mi zdi, da bolj zaprtega kroga.
tenisač
# 07.02.2015 ob 15:46
kmet, in kaj je narobe s solato?
ačistzares
# 07.02.2015 ob 12:55
@.disputed Ko se že z levom primerjaš. Koliko krav si pa že ti ujel?
gozdjedom
# 07.02.2015 ob 10:17
Kruto :'-( People are monsters
Ples
# 08.02.2015 ob 02:42
@frozen pingvin 2
ps: peteršilj, pujs, ohrovt, banana, srnica, itd... vse to raste z enim samim razlogom - da mi lahko to pojemo.

Grozljivo omejeno razmišljanje. In nevarno, ker iz tega lahko izpeljemo, da misliš, da je cel svet tu samo zato, da ga lahko izkoristiš.
No, ni.
tenisač
# 07.02.2015 ob 15:54
kmet, vsak bo pač zagovarjal svoje mnenje, tukaj pač ni ne konca ne kraja.
tenisač
# 07.02.2015 ob 15:38
kmet, pa sej ne je samo solate, no, eni ste res moteni glede razmišljanja.
tenisač
# 07.02.2015 ob 15:00
@ponosnikmet: Koline so bile.In so.In bodo.In normalno da more žival umreti da lahko jemo meso.Tudi volk ubije srno pa nisem nikdar slišal da bi kdo govoril kako je to barbarsko.

Človek sploh ne potrebuje mesa.
ačistzares
# 07.02.2015 ob 11:53
In potem vse tiho je bilo.

@Slovenec11: Oprosti ne poznam povsem postopka teh praznikov. Se družina zbere že v klavnici ali kako je s tem?
ačistzares
# 07.02.2015 ob 11:27
Za zagovornike kolin. Koliko pujsom ste že sami prerezali vrat?
Ples
# 08.02.2015 ob 02:34
Ob tem "svinjskem" članku me zelo veselijo komentarji pod tem člankom. Človeška zavest raste neustavljivo.
tenisač
# 07.02.2015 ob 15:28
tinki, ja če sem pa videl enga psa, ki je bil vegi in se je ful razlikoval od drugih psov.
helsinki
# 07.02.2015 ob 15:17
ogabno, res si nočem svojega telesa mazat z živalskimi trupli.. bad karma
tenisač
# 07.02.2015 ob 14:52
Katastrofa, kam gre ta svet.
fah-q
# 07.02.2015 ob 11:16
Drugače pa je "proizvodnja mesa" tam nekje ob gulagih in Dachau-u kar se tiče morale, empatije in človečnosti.
ačistzares
# 07.02.2015 ob 10:33
ker je moj prejšnji komentar bil zbrisan bom napisal še enkrat...zatlačite si tako tradicijo kamor sonce ne posije
Mr.Mr.
# 07.02.2015 ob 09:21
@bondi, sej če ješ toliko mesa tudi ni čudno, da nasedaš foram svojega zobozdravnika. :)
Sploh je pa velika razlika med gurmanom in požeruhom, ki ne vidi dlje od svojega krožnika.
kučkučki
# 07.02.2015 ob 09:16
disconaut.....delam na onkologiji in se vsak dan soočam s tem tako da ti lahko s prve roke povem da je v porastu....žal
whitwice
# 07.02.2015 ob 09:09
Gesan
Se opravičujem, jaz sicer rad dobro jem...
ampak tole se mi pa ne zdi glih primeren kotiček za takšno temo.

In v katero temo bi ti uvrstil kulinaricen dogodek kot so koline? Pod sport? Ture avanture? Ce rad dobro jes raje poskusi kaj od nastetega pa bos vedel zakaj je pod kulinariko.
Ne gre pa mi skupaj "himna" in opevanje vina in rakije. Rakije? Pri nas pijemo snops:)
pikam_dopust
# 08.02.2015 ob 19:16
Mene pa moti, da vsi vegetarianci navalijo na branje člankov o kolinah.
Čemu jih ta tema tako zelo privlači, če pa ne jedo živali?
Ker želijo drugim vsiljevati svoj pogled na svet?
Vedno in povsod?
Ker so v resnici potuhnjeni/zlagani mesojedci in jih v resnici še kako zanima, kako se delajo koline?
Mene recitiranje Prešerna ne zanima, se s tem ne ukvarjam in mi zato na kraj pameti ne pade, da bi članke na to temo bral, kaj šele tam visel in jih komentiral!

Ne morem pomagati, ampak morebiti so vegetarianci res bolj zdravi "na mesu" (pa tudi tu stroka ni enotna), so pa definitivno bolani "na duhu" - sicer ne bi viseli dneve in noči tu in pisali svoje religiozne nebuloze, ki se članka sploh ne tičejo, v silno veliko primerih pa tudi nimajo zveze z resničnostjo, ampak zgolj z nekim nasilnim, psihično motenim posiljevanjem svojega pogleda na svet.

Kar se pa mesojedcev tiče - bolj se boste ukvarjali z vegetarianci in njihovimi nebulozami, bolj postajate njim podobnim.
Ni dovolj, da vegetarianci dokazujejo svojo psihično moteno naravo?
Morate svojo motenost dokazovati še vi?

Pa lep pozdrav obema taboroma norcev.
Jutri bo na srečo delovni/šolski dan, pa se bo ta neumnost sama od sebe nehala...

(PS Opravičilo redkim izjemam v obeh taborih. Ampak res zelo redkim izjemam - jih je manj kot je prstov na eni roki. In še mimogrede - jaz najbolj obožujem jedi iz zelenjave. Meso mi ne paše več, večinoma je tudi zanič narejeno. Čisto moja osebna zadeva, sposoben sem mirno iti na večerjo tako z veganom kot z besnim mesojedcem, brez da bi komur koli od obeh sral po glavi, kako morata živeti....).
vzdev
# 08.02.2015 ob 17:46
tenisač Ja, sam se potrudim, in si hrano priskrbim sam. In ne dajem te odgovornosti drugim. Ti pa tega ne moreš narediti, toda kljub temu umre ogromno živali zaradi tebe, ker pač poješ več zelenjave.
Bivši uporabnik
# 08.02.2015 ob 12:00
Ljudje jedo meso,ker nas je industrija + družba(starši) strenirala od malega in nas navajala na okus.
Definitivno se,da odlično jest brez mesa....daj človeku meso brez soli in začimb in garantirano ga 99% ne bo niti povohalo.
Sicer pa hvala lepa za ducat konzervansov v razpadajočem mesu.
paratrooper
# 07.02.2015 ob 18:13
Vnel se je srdit boj med ljubitelji crkovine in ljubitelji trave. Izid je zaenkrat neodločen....
Alkoholiki smo neopredeljeni. Le Vsemogočni ve zakaj. No, ja. Zraven žlahtne kapljice paše tako crkovina kot tudi trava.
tihomir
# 07.02.2015 ob 16:47
kučkučki
# 07.02.2015 ob 09:16
disconaut.....delam na onkologiji in se vsak dan soočam s tem tako da ti lahko s prve roke povem da je v porastu....žal


pri takšnih ocenah je potrebno biti precizen.
1. kako dolgo so ti bolniki vegetarijanci? krajši čas? mogoče celo po nastopu bolezni (in izključiujejo meso v kontekstu razstrupljevalne diete)?
2. si upošteval, da je vegetarijanstvo na splošno v porastu, torej sledi, da bo logično tudi med bolniki več vegetarijancev?
tenisač
# 07.02.2015 ob 15:34
Ne, nisem mel v mislih Drnovškovga.
Kazalo