Tomaž Kavčič. Foto: MMC RTV SLO/Mojca Dumančič
Tomaž Kavčič. Foto: MMC RTV SLO/Mojca Dumančič

Pozval je k čimprejšnjemu postopnemu ponovnemu odpiranju dejavnosti, ko bo najhujša zdravstvena kriza mimo, opozoril pa je tudi na nujnost finančne državne pomoči.

Vrhunska kulinarika je na robu sesutja, je v pismu zapisal Kavčič. "Če dopustimo, da se sesuje, bo potrebno pri marsičem začeti ponovno s točke, kjer smo bili pred 30, 40 leti. Generacije vrhunskih kuharjev, natakarjev in someljejev lahko izginejo oziroma se porazgubijo po svetu ali se posvetijo drugim dejavnostim," je navedel.

Izkušnje s ponovnim zagonom po spomladanski popolni zaustavitvi gostinske dejavnosti so sicer sorazmerno pozitivne. "A imam občutek, da tokrat ne bo tako," je opozoril.

Sorodna novica Vse slovenske zvezdice - kaj, kdo in koliko boste zanje odšteli

Prvi zaprli, prvi odprli?

Kuharski mojster je sicer v pogovoru za STA poudaril, da so na prvem mestu zdravstvo, šolstvo in drugi temeljni sistemi države. V prvi vrsti se je vsekakor treba posvetiti zdravstveni krizi in spoštovati vladne odloke. "Ne želimo z glavo skozi zid," je zatrdil.

A je hkrati izrazil upanje, da bo Slovenija, tako kot je med prvimi v regiji tudi v drugem valu sprejela omejevalne ukrepe za zajezitev širjenja koronavirusa, znova tudi med prvimi, ki bo dejavnosti znova zaganjala. In ko bo čas, Kavčič predlaga postopno odpiranje gostinskih obratov, najprej tistih, ki spoštujejo vse vladne preventivne ukrepe in zmorejo zadostiti najvišjim higienskim in epidemiološkim standardom. "Predlagam, da v skupino, ki bo oblikovala potrebne standarde in ugotavljala njihovo izpolnjevanje, pristojni vključijo tudi izkušene strokovnjake z našega, gostinskega področja," je zapisal.

Tako bi torej prepoznali kreativno gostinstvo "kot vrh piramide, kot ponudnike, ki zagotavljajo visoke standarde na vseh ravneh in ki so sposobni ob visokih higienskih zagotavljati tudi visoke epidemiološke standarde". Gostince bi ločili na tiste, ki lahko zagotovijo pogoje za strežbo v svojih lokalih, na tiste, ki lahko zagotovijo pogoje za postrežbo za s sabo, in na tiste, ki v zdajšnjih razmerah ne morejo zagotoviti ustreznih standardov. "Gre za pozitivno diskriminacijo, v kateri se ohrani vsaj delček normalnosti in kondicija v dejavnosti, ki postaja eden najpomembnejših motivov za turistični obisk Slovenije," je ocenil.

Jedi z olivnim oljem mojstra Tomaža Kavčiča v gostilni Pri Lojzetu na dvorcu Zemono. Foto: Mojca Dumančič
Jedi z olivnim oljem mojstra Tomaža Kavčiča v gostilni Pri Lojzetu na dvorcu Zemono. Foto: Mojca Dumančič

Potrebna pomoč

Ob tem je poudaril še številne druge ukrepe, ki jih gostinci potrebujejo od države. Naštel je finančno pomoč, ki bi bila sorazmerna z lanskimi prihodki in številom zaposlenih, popoln odpis dajatev za zaposlene, brezobrestno odložitev obveznosti do banke, izenačitev DDV-ja za hrano in pijačo na enotnih 9,5 odstotka in omogočeno prehajanje občinskih oz. regijskih meja z računom oz. potrjeno rezervacijo v gostilni.

Ne nazadnje je Kavčič še enkrat pozval k odgovornemu obnašanju. "Trenutno ne moremo drugega kot počakati, da se epidemiološka slika popravi vsaj toliko, da slovensko zdravstvo ponovno zadiha. Z odgovornim obnašanjem bodimo zgled mlajšim in solidarni predvsem do najbolj rizičnih skupin – tistih, ki so žal najbolj na udaru," je sklenil svoje pismo.