Zmagovalci leta 2018. Foto: Organizator
Zmagovalci leta 2018. Foto: Organizator

Izbor najboljših restavracij je v polnem zagonu. Tretje leto zapored so združili tako strokovno kot ljubiteljsko javnost, da skupaj predstavljajo regijske liste najboljših restavracij ter tujim in slovenskim ljubiteljem kulinarike predstavijo najboljše, kar ponuja slovenska gastronomija.

Danes so seznam restavracij predali v glasovanje širši slovenski javnosti, ki lahko prek spleta in družbenih omrežij odda svoj glas. Kdo so regijske Top 10/20 restavracije, bo znano konec marca z razglasitvijo štirih regijskih dogodkov in finalistov The Slovenia Restaurant Awards za leto 2019.

Navodila za glasovanje

Vpišite svoj email naslov
Izberite svojo regijo
Izberite 10 restavracij v izbrani regiji
Izberite 10 restavracij v preostalih treh regijah skupaj
Potrdite svoj glas s pritiskom na povezavo prejeto na vpisan email naslov

O izboru
Nadzorni odbor – Janez Bogataj, Aleš Gačnik, Gastronomska akademija in Gastronomska združenja – je imel pri izbiri restavracij le eno vodilo; to ni bila le ocena jedi, velikost restavracije ali dostopnost lokacije, temveč splošno zadovoljstvo z obiskom.

Člani nadzornega odbora so izbirali na naslednji osnovi:
- Restavracija mora obratovati najmanj eno leto. Restavracije, ki so se odprle v letu 2018, bodo lahko kandidirale šele za leto 2020.
- Ponudba hrane je raznovrstna, inovativna, iz kakovostnih sestavin, prezentacija je zanimiva in všečna, okusi so skladni, spajanje hrane in pijače je primerno.
- Storitev temelji na prijazni postrežbi ter načinu in znanju priporočanja hrane in pijače.
Na osnovi tega se je oblikovala skupna ocena “splošnega zadovoljstva” ob obisku restavracije.

Kako je potekal izbor 201 restavracij
Na podlagi strokovnih meril in izkušenj je nadzorni odbor pripravil obširen seznam restavracij, za katere meni, da s svojo ponudbo in kakovostjo jedi in storitev ponujajo vrhunsko kulinarično izkušnjo. Slovenijo je razdelil na štiri regije po razdelitvi Slovenske turistične organizacije: Alpska Slovenija, Mediteranska & Kraška Slovenija, Termalna Panonska Slovenija ter Ljubljana & Osrednja Slovenija.

Glasovanje poteka na treh ravneh – seznam najboljših 201 restavracij, ki ga je pripravil nadzorni odbor – strokovna komisija (prva raven), so predali v glasovanje gastronomski komisiji, ki jo sestavljajo chefi, kulinarični strokovnjaki, kritiki, sommelieri, gostinci, vinarji, bonvivani, poslovneži, društva (druga raven – glasovanje se je končalo včeraj). Njihovi glasovi nosijo 75 % moči končne ocene. Vsak član gastronomske komisije v vsaki regiji izbere do 10 najboljših. Člane sta izbrala organizator in strokovna komisija. Končni rezultat je 10 oz. 20 (LJ) najboljših restavracij in razglasitev ene zmagovalne restavracije v vsaki regiji, dobimo torej štiri zmagovalce.

Na podlagi rezultatov iz prvega kroga glasovanja je organizator pridobil polovični seznam restavracij in ga predal v glasovanje širši slovenski javnosti, ki prek spleta in družbenih omrežij glasuje od 1. marca (tretja raven). Glasovi ljudstva nosijo 25 % moči končne ocene.
Glasovanje se bo končalo konec marca, z razglasitvijo štirih regijskih dogodkov in finalistov.

Sklepni dogodek in podelitev priznanj vsem zmagovalcem bosta 7. maja.