Sredica duriana velja za kulinarično specialiteto. Foto: AP
Sredica duriana velja za kulinarično specialiteto. Foto: AP

V nekem nakupovanem središču na otoku Java ponujajo duriane vrste J-Queen. Primerki so zaviti v rdeč saten in okrašeni z umetnimi rožami, domačini pa dan za dnem hodijo k stojnici in občudujejo ta sadež, ki je posebej priljubljen v jugovzhodni Aziji. Prepoznaven je predvsem po močnem vonju, ki ga opisujejo kot mešanico vonjev gnile čebule in greznice, rjavi bodičasti lupini in rumeni sredici, ki pa je zelo okusna in naj bi spominjala na mandlje.

Durian vrste J-Queen je vzgojil neki 32-letni indonezijski psiholog s križanjem dveh elitnih vrst, tako poseben pa je tudi zato, ker drevo obrodi le vsaka tri leta. Sredica te vrste naj bi spominjala na arašide in maslo, od običajnih durianov pa se razlikuje tudi po obliki medtem ko so večinoma podolgovati, je "kraljevska" različica popolnoma okrogla in zlatorumene barve, piše Guardian.

Do zdaj mu je sicer uspelo prodati le dva tovrstna sadeža. Za običajen durian je treba v Indoneziji odšteti okoli 12 evrov.