Kulinarika
Rejci mangalice radi pasejo zunaj, ker ta pasma tako temeljito zrahlja zemljo, da je ni treba orati, obenem pa požre vse, kar je v zemlji, vključno s koreninami in škodljivci. Foto: Reuters
100 gramov svežega mesa mangulice vsebuje 15-20 gramov beljakovin, visoka je tudi vsebnost B-vitaminov in železa. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Ko se skotijo, so pujski progasti, pozneje pa potemnijo in proge izginejo. Svinje kotijo dvakrat na leto po 7 do 10 pujskov. Foto: Reuters
Danes poznamo tri pasme mangalice - svetlo, temno s svetlim trebuhom in nogicami ter rdečo. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Jordan Cigoj iz turistične kmetije Arkade-Cigoj s svojimi mesninami. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Dodaj v

Kosmati prašič z debelo plastjo maščobe, ki je obnorel kuharske mojstre

Pri nas vodilni promotor turistična kmetija Arkade-Cigoj
22. avgust 2015 ob 08:32,
zadnji poseg: 22. avgust 2015 ob 10:08
Vipava - MMC RTV SLO

Slovenski kuharski mojstri v zadnjem času spet odkrivajo mangalico, staro, avtohtono srbsko-madžarsko pasmo prašičev, znanih po svoji kodrasti, skoraj ovčji dlaki in debeli plasti maščobe, zaradi katere so mesnine iz mangalice toliko bolj okusne.

Mangalica, katere korenine segajo v 19. stoletje, ko so križali srbsko šumadijsko pasmo z madžarskimi pasmami iz Szalonre in Bakonyja ter divjo svinjo, je edina kodrasta svinja na svetu, potem ko je v 70. letih v Angliji izumrla kodrasta svinja iz Lincolnshira.

Mangalico so sprva redili za mize avstro-ogrskih cesarjev (njeno salo pa so uporabljali v svečarstvu in kozmetiki), a je po razpadu cesarstva počasi začela izginjati, najnižjo točko pa dosegla pod madžarskim komunizmom, ko so jo vladna politika, spremenjene prehrambne navade in izginjanje njenega naravnega terena, potisnile na rob izumrtja.

Pred slednjim jo je skupaj z nekaterimi rejci, v katerih sta še živela spomin in ljubezen do mangalice, rešil madžarski živalski genetik Peter Toth, ki je po padcu Berlinskega zidu pokupil še zadnje primerke (s 30.000, kolikor jih je bilo leta 1950, je število padlo na zgolj 200), danes pa kot predsednik Zveze rejcev mangalice nadzira rejo 20.000 prašičev, medtem ko je madžarska vlada mangalico celo uvrstila na seznam nacionalnih zakladov.

V Budimpešti zadnja leta poteka dobro obiskan in slikovit festival mangalice (nekaj slik si lahko ogledate v galeriji spodaj, op. a.), ki ga drugo leto lahko obiščete med 6. in 8. februarjem, v Sremski Mitrovici (Vojvodina) so mangalici postavili kip, pasmo pa so odkrili tudi v Veliki Britaniji in ZDA, potem ko je nekaj rejcev prašiče uvozilo na Otok in čez lužo.

Tam nad mangalico niso navdušeni samo zaradi mesa, ampak so jo tudi posvojili kot hišnega ljubljenčka - igralka Emma Thompson je denimo leta 2010 na premiero filma Nanny McPhee pripeljala kar kodrasto svinjo na povodcu.

Kobe med svinjami
Pri nas so mangalico (ali mangulico, kot ji tudi pravijo) pred desetletji (zlasti na dolenjskem koncu) že redili, a so rejo tudi pri nas pod nekdanjim režimom opustili in mangalica je počasi utonila v pozabo. Do pred nekaj leti, ko so posamezni prašičerejci in gostinci začeli odkrivati vse kvalitete te pasme, katere meso je tako marmorirano z maščobo (te ima 30 odstotkov več kot druge pasme), da jo nekateri označujejo kar za "kobe med svinjami" (govedina kobe je japonska pasma goveda, znana po svoji mastni marmoriranosti in visoki ceni, op. a.).

Na kobe res spominja tako po prerezu, kot tudi po visoki vsebnosti nenasičenih maščobnih kislin, zaradi česar je kvaliteta njene masti in bele slanine (t. i. lardo) vrhunska, hkrati pa uživanje mangalice zaradi vsebnosti stearinske kisline, ki znižuje holesterol, priporočajo celo zdravniki. Da je svinjska mast škodljiva, je tako - predvsem v primeru mangalice - zgolj mit, saj ima pol manj holesterola od drugih prašičev, s čimer je njeno meso celo bolj zdravo od piščančjega.

Ker mangalico redijo v prosti reji, organsko in se prehranjuje zgolj z naravno hrano, predvsem želodom in žiti, brez antibiotikov ali hormonov, zaradi česar počasneje doseže svojo idealno težo 140 kilogramov, je tudi okus mangalice izjemen, poln, za mnoge, vajene mesa, ki prihaja iz množične proizvodnje, pravo odkritje.

Zato gurmani na "ovčjo svinjo", ki je kvaliteti primerno dražja od običajne svinjine, prisegajo že nekaj časa, mesnine iz mangalice pa strežejo v najboljših restavracijah sveta. Nazadnje so mangalico odkrili hongkonški chefi in povsem ponoreli za kot maslo mehkim in sladkim mesom, ki je zaradi močnega okusa nadvse primeren za azijske jedi.

Na mangalico k Cigoju
Čeprav mangalice danes pri nas redijo rejci od Bele krajine do Gorenjske in od Prekmurja do Primorske, pa si je z njimi daleč največjo reklamo naredil Jordan Cigoj s turistične kmetije Arkade Cigoj v Črničah v Vipavski dolini.

Cigoj je mangalice na svojo kmetijo sprva pripeljal kot poskus, da bi se razlikoval od drugih prašičerejcev, a hitro ugotovil, da se v njih skriva zlata jama, ko je na večerji 50 gostom "na slepo" postregel več vrst svinjine - prav vsi do zadnjega so na prvo mesto postavili meso mangalice, na drugo pa meso krškopoljca, avtohtone slovenske pasme.

Pri Cigoju zato vsekakor mesno pojedino začnite z njihovim izjemnim narezkom, ki ga mora obvezno sestavljati tudi masleni lardo mangalice, Cigojev izjemen pršut, rolana panceta, vratovina in ocvirki, nadaljujte pa s svinjskim kotletom. In če si boste ob tem še vedno zaželeli govedine, ste na pravem naslovu - Cigojevi namreč redijo tudi anguse in limuzinke.

Kaja Sajovic
Prijavi napako
Komentarji
Crveni
# 22.08.2015 ob 09:00
Ko sem bil še otrok, so imeli vsi prašiči debelo plast maščobe.
bilzerian
# 22.08.2015 ob 09:52
in spet je kriv nekdanji sistem, da so opustili rejo teh svinj.
Niso krivi komunisti, ampak potrošniki, ki niso hoteli mastnega mesa.

Ali so komunisti krivi tudi za to, da je v Angliji izumrla kodrasta svinja iz Lincolnshira?

Nekaterih pasem se enostavno ekonomsko ne splača rediti, ker niso bile tržno zanimive. Trenutno je trend tak, da so te svinje v modi, čez nekaj let pa bo nekaj drugega in mangalice ne bo hotel nihče več rediti, ker bo moderno nekaj drugega, zato bodo spet potonile v pozabo.
ti_si_nula
# 22.08.2015 ob 09:50
Svinja je kralj :)
ZeK
# 22.08.2015 ob 14:35
el CARTEL

fotogalerija deluje realno, življenjsko.
klobase pač ne rastejo na drevesih.
mortir
# 22.08.2015 ob 12:47
ne komunisti, korporacije ki nas vsakodnevno futrajo o škodljivi živalski maščobi in nam namesto nje ponujajo masovno predelano "zdravo" hrano iz nevem kakšnih ostankov ki jih dodobra prepojijo s kemikalijami da naše možgane prevarajo da gre za okusno hrano...
ZeK
# 22.08.2015 ob 13:24
por

na kmetiji živijo in umrejo polži, mravlje, miši, krti, krave, prašiči, korenje, solata, repa, zelje, človek...

to je najbolj sonaravno bivanje.
ZeK
# 22.08.2015 ob 13:17
Tomaz79

na kmetiji je futr za svinjo praktično "stranski produkt", pač poje tisto zelenjavo, ki bi se jo sicer zavrglo, ker ni za na police.
420
# 22.08.2015 ob 10:04
lepe živali.mi je žal da smo ljudje še vedno tako primitivni
braun
# 22.08.2015 ob 09:00
Kaja dober in zelo poučen prispevek.
Še Saša Veronik te bo pohvalil za členek, izrazoslovja in poudarek na očitnih a prezrtih kvalitetah in vsebnosti stearinske kisline, kar so naše babice dobro vedele in uporabljale salo tudi za slastne in zdrave marmeladne salmjake.
ZeK
# 22.08.2015 ob 12:39
očitno mora priti spet neko obdobje lakote, da bodo ti vegiji prenehali terorizirati okolico s svojim videnjem sveta.

te svinjine še nisem probal ,vsekakor pa to nameravaa narediti v kratkem, saj so se mi pocedile sline.
K_ris
# 22.08.2015 ob 12:51
@koren

Komentarji v angleščini niso dovoljeni, če zraven ne dodaš prevoda.
K_ris
# 22.08.2015 ob 11:39
Iz prebranega sklepam, da mora bit meso podobno črnemu iberskemu prašiču, ki je res odličen. Bo treba tudi tega kosmatinca sprobat.
mat89
# 22.08.2015 ob 10:18
mmmmmmjam pasal bi en šnicl
cairns
# 22.08.2015 ob 16:31
Kosmati prašič z debelo plastjo maščobe, ki je obnorel kuharske mojstre

Svinjina mora biti mastna. Več kot je mastnega bolj je okusno tudi meso.
vzdev
# 22.08.2015 ob 12:25
@_sizif_ Jejte raje zelenjavo, je bolj zdravo in ne prihaja do toliko trpljenja.
Da ti zraste par kilogramov korenja, solate, krompirja mora umreti ogromno živali. Škropiva, pobijanje polžev, voluharjev, krtov. Pa ima to en človek za mogoče dan do dva. Ubiješ eno svinjo pa ima ena družina dovolj za nekaj mesecev. Kaj je sedaj boljše?
por
# 22.08.2015 ob 11:25
Aja, jaz sem pa mislil, da je prašič masten zaradi vrste/količine hrane, ki mu jo da kmet..
uizzi
# 22.08.2015 ob 11:00
Slika 10.

Prašič v svojem naravnem položaju. Hmmmm
ti_si_nula
# 22.08.2015 ob 09:59
Po slikah bi si upala trditi, da imajo te res več maščobe, kakor običajne (koliko sem imela priliko videti koline v živo, nobena ni bila tako obogatena z "belim" delom, kakor te s slik).
m3o2
# 24.08.2015 ob 12:44
Težko razumem, da se ljudje ne zavedajo, da tudi živali čutijo, trpijo, se bojijo... in brezčutno objavljajo take članke... Sprašujem se, če so kdaj pomislili kaj to pomeni? Vsak mesojedec bi se lahko zavedal, da je za njegov zrezek moralo umreti živo bitje in bi moral biti za to hvaležen ter spoštovati vse živali, še posebej pa tiste, ki so namenene sitim človeškim želodcem...

Žal ni ne spoštovanja, ne hvaležnosti... morda pa deluje zakon reinkarnacije in se vloge kdaj obrnejo.
por
# 24.08.2015 ob 11:51
@jfri

Ne razumem, kako lahko nekdo kar tako, brez kančka slabe vesti, objavi tako okruten prispevek?!

Zato da sproži zgražanje in prebudi ljudi. Zato je takoj za fotko 'prašička' že odrt na pol prerezan kadaver odraslega prašiča.
ZIZITOP
# 23.08.2015 ob 11:27
Ko smo bili majhni, so bili prašiči z veliko maščobe, sedaj smo se z njimi zamenjali.
G-P
# 23.08.2015 ob 10:05
(govedina kobe je japonska pasma goveda, znana po svoji mastni marmoriranosti in visoki ceni, op. a.).

NI RES!!!!

Kobe NI pasma japonskega goveda!!! Kobe beef je znamka najboljšega in najbolj marmoriranega črnega goveda pasme TAJIMA oz WAGYU!!!

Za Kobe beef se namreč deklarira zgolj najmehkejše in najbolj marmorirano govedo PASME WAGYU, torej črne sorte TAJIMA

KOBE TOREJ NI PASMA!!!
1970b
# 23.08.2015 ob 09:19
@luckyss

Torej so očke tiste, ki pri vas prevagajo.
Se strinjam, da ko ubijemo sesalca so občutki močnejši.

A živo bitje je pač živo bitje in dejstvo je, da tako vsejedi kot vegetarjanci ubijamo za hrano.
Haloo
# 23.08.2015 ob 09:01
Slopride(23.08.2015 ob 08:14)
Imaš čisto prav, tudi prašički bi morali kakšnega človečka papati.
bori
# 23.08.2015 ob 00:42
Ena skupna točka povezuje skoraj vse komentarje:
- Ljubitelji živali
..eni tako.. drugi tako... Zanimivo.
conscience
# 22.08.2015 ob 16:59
Kaj vse naredi reklama...
uizzi
# 22.08.2015 ob 11:10
Ne dajem + pa -ov, ampak Tpaktop na glas sem se nasmejal, ko sem prebral tvoj komentar, zaslužil si si +.
Skritifan
# 25.08.2015 ob 09:48
@jfri

Tako kot je rekel por...preveč smo odtujeni od tega, da je za naš lep šnicl nekje bila zaklana krava ali prašič....meni ni sporno to, da jemo meso...samo moramo vedeti da ne raste na drevesu...

Tko kot eni moji prijatli, brez mesa ne morejo, da pa bi redili doma na vasi vsaj nekaj kur in piščet za meso pa bog ne daj so rajši vegetrjanci.....me preveč pogreje dvoličnost!
kovalenkov
# 24.08.2015 ob 10:37
Samo ena za vegane... Če vam meso ni všeč, pač ne berite člankov o njem.
no72
# 23.08.2015 ob 12:58
Najprej trpijo živali- kratek čas, nato pa sledi dolgotrajno trpljenje ljudi: putika, Pickwickov sindrom, by-passi, sladkorna z vsemi komplikacijami, KOPB, amputacije nog, arterijska hipertenzija debelost, obraba sklepov...., na neki točki se vse povrne in izravna.....
ma dej
# 23.08.2015 ob 07:26
imamo tudi mi svojo avtohtono pasmo krškopoljci
Haloo
# 23.08.2015 ob 06:28
Inteligentna bitja vedno tako žalostno končajo v veselje ljudi.
bori
# 23.08.2015 ob 00:04
No...Kaj bi pa Vi naredili?
nikoli
# 22.08.2015 ob 17:26
Sestava živalske maščobe pri monogastrih je odvisna od sestave maščobe v krmi.
mehko koleno
# 22.08.2015 ob 15:21
Krškopoljski prašič
The Krškopolje pig or black-belted pig is the only preserved Slovenian indigenious pig breed. It
originates from the south-east part of Dolenjska region, the area of Krško-Brežiško field and in the
foothills of Gorjanci hills. The breed is adapted to poor rearing environment. It has large appetite, great
ability to produce fat, good meat quality, good resistance, good maternal traits, and moderate fertility
traits. The breed was prosecuted in the past and only the most persistent breeders are deserving that
breed still exists. After the year 2003, the interest of raising the Krškopolje pigs has increased.
Consequently, the breeding herd in year 2011 consisted of 124 sows and 49 boars. However, breeders
have on average only 1 to 2 sows.

Slovenija bi morala,kot vsaka pametna drzava narediti vse za promocijo nasega blaga.
Ampak mi smo vedno pametnejsi od drugih in to je eden izmed razlogov,da smo spet obticali za nekaj desetletij.....
janezdolzan
# 22.08.2015 ob 11:42
Kosmati prašič z debelo plastjo maščobe, ki je obnorel kuharske mojstre

Fino, bodo imeli poleg gostincev delo tudi zdravniki...

Me pa zanima, bi se dalo delati volno iz te dlake?
Kirenenko
# 28.08.2015 ob 14:06
Klanje prašičov je neki povsem normalnega, pa lahko jokcate v nedogled. Naprej je osebna izbira ali ga boš pojedel ali ne. Pomembno je kako se ravna z njimi pred tem. Vegani pojma nimajo koliko živali umre za njihove poljščine, ko pa vidijo zrezek pa takoj moralizirajo. Ni hujšega od teh modernih militantnih vegijev. Nothing says privileged first world bullshit, like a self identity based on what you refuse to eat.
zekinho
# 24.08.2015 ob 08:53
Slika 11 je preveč provokativna.
cairns
# 23.08.2015 ob 20:26
_sizif_
Jejte raje zelenjavo, je bolj zdravo in ne prihaja do toliko trpljenja.

Kaj te ni sram da živalim odžiraš hrano.
kozorog1973
# 23.08.2015 ob 17:12
spet se bodo zgražali razni vegeterjanci , vegani in osti vegeti:)
1970b
# 23.08.2015 ob 13:33
@luckyss

Seveda in semena splaknete po kanalizaciji, ali pa zgnjijejo na smetišču.

Seveda pa dopuščam možnost, da vsako jutro najdete neko lepo mesto na travniku izkopljete manjšo luknjo in jo napolnite z dobro pognojenimi semeni.

Šalo na stran. Človek je vsejed, a zna se zgoditi, da bomo tudi vsejedi kmalu postali vegetarjanci.
Velika poraba vode v živinoreji in majhen izkoristek pri pretvorbi rastlinskih proteinov v živalske bosta ključna za zaton živinoreje.
kozorog1973
# 23.08.2015 ob 10:47
mljask odojek:)
luckyss
# 23.08.2015 ob 09:50
Ja, to bo to:)
Ko pojemo jabolko, ki zrelo odpade z drevesa ga ne "ubijemo" , ampak v bistvu pogoltnemo nosilce semena - če to asociiramo na človeka - "jablanu" s tem povzročimo užitek :))
luckyss
# 23.08.2015 ob 06:37
V zgornjem videu, ki ga je prilepil @bori je vidno tipično dvolično obnašanje mesojedih - kot da klobase rastejo na polici v supermarketu;)
frozen pingvin 2
# 22.08.2015 ob 21:37
slava mu.

rojen. živel. umru. vse to, da postane mesek.

pujs je kralj živali!
LjudjeSoOvce
# 22.08.2015 ob 20:57
No...če bi to žival prvič videl v živo, bi debelo pogledal in se spraševal kaj sploh gledam. Hvala, da ste mi prihranili šok, MMC. :)
bonanza
# 22.08.2015 ob 16:34
Ko so vojni poročevalci vprašali balkanske klavce, kako so vendar lahko počeli takšne stvari, so odgovorili: "Vežbali smo na svinjama." Morala in etika se oblikujeta pri odnosu do najšibkejših, ki se ne morejo braniti. Očitno bodo še vojne. Pa jih ne bi bilo treba.
ponosnikmet
# 22.08.2015 ob 13:06
Meso klobase in pašteto jaz najraje imam...
5tane
# 22.08.2015 ob 11:04
Kolikor je meni poznano od zadnjič ko smo bili na tej kmetiji jim rečejo Mangulice in ne Mangalice. Drugače pa za vse gurmane, priporočam obisk, ne bo vam žal.
Bivši uporabnik
# 22.08.2015 ob 09:43
Slika 11,
Uf, more tole dišat....
Kazalo