Utrinek iz lanskoletnega festivala Park Wine Stars v Novi Gorici. Simčič bo prisoten tudi letos. Foto: Park Wine Stars
Utrinek iz lanskoletnega festivala Park Wine Stars v Novi Gorici. Simčič bo prisoten tudi letos. Foto: Park Wine Stars
Refuscus Mundi je vsako leto bolj obiskan - letos se obeta v Izoli prava poslastica. Foto: Organizator
S tiskovne konference Refuscus Mundi. Foto: Organizator
Pri Repovžu navdušujejo z revolucionarnim 3D tiskanjem hrane. Foto: Gostilna Repovž

Na Refuscus Mundi – Svet refoška se bo v Manziolijevi palači in stari občinski palači, kjer poteka aprila tudi Orange Wine Festival, predstavilo več kot 40 vinarjev iz Slovenije, Italije in Hrvaške. Predstavili bodo široko paleto slogovno različnih refoškov in zvrsti, katerih hrbtenico tvori refošk.
Refošk je stara sorta vinske trte, ki je najpomembnejša in najbolj razširjena sorta v slovenski Istri in na Krasu. Čeprav gre za isto sorto, iz nje v Istri pridelujejo refošk, na rdeči kraški zemlji pa teran. Sorodne sorte z enakim oziroma podobnim imenom uspevajo tudi v Furlaniji.

Festival Refuscus Mundi je društvo Vinadria iz Izole pred tremi leti prvič priredilo na pobudo vinarjev. Temeljni razlog zanj je utrjevanje prepoznavnosti refoška in spoznanj o njegovih posebnostih in blagodejnosti, ki so jih v preteklih dveh letih osvetljevali na mednarodnem simpoziju.

Vina bo mogoče spoznavati tudi na vodenih delavnicah, ki bodo posvečene vinom iz kleti največjega pridelovalca refoška, koprske kleti Vinakoper, teranom s Krasa, zorjenim refoškom iz Furlanije in refoškom iz vinogradov nad Izolo. Pokušino vin bo dopolnjevala degustacija izbranih pridelkov in jedi kulinaričnih hiš Gostilna Kobjeglava, Gostilna pri Lojzetu (Zemono), Ribogojnica Fonda, Špacapanova hiša, Hiša refoška in Sfreddo. Prireditev bo dopolnila poezija, posvečena vinu, še posebej refošku.

Festival se bo svečano odprl ob 13.30, degustacije se začnejo uro pozneje, festivalsko prizorišče pa bo odprto do 21. ure. Vstopnina je 15 evrov.

V Novi Gorici vinske zvezde, v Ajdovščini obmejna vina
Če boste izolsko prizorišče dovolj hitro obredli, se lahko v petek zapeljete še v Novo Gorico, kjer bo v restavraciji Tiffany (igralniško-zabaviščni center Park) od 18. ure potekal drugi festival Park Wine Stars.

S svojimi kulinaričnimi mojstrovinami vas bo razvajalo šest članov slovenske kuharske reprezentance, ob njihovih stvaritvah pa boste lahko pokusili vina 21 slovenskih vinarjev in peninarjev, predvsem briških in vipavskih. Z vami bodo Klet Brda, Ščurek, Bregar, Piro, Movia, Simčič, Jakončič, Mihael, Reja, Mavrič, Bjana, Ferdinand, Belica, Vipava, Štokelj, Sutor, Batič, Renčel, Pucer z Vrha in Korenika-Moškon.

Za plesno in zabavno vzdušje bodo poskrbeli Gal Gjurin, Podokničarji in Jazz Duo. Cena vstopnice je 25 evrov oz. 30 na dan dogodka.

Malce bolj izobraževalno bo vinski večer potekal v Ajdovščini, kjer vinski bar Faladur pod vodstvom Mateja Lavrenčiča pripravlja vsakomesečne vinske šole. Tokratna tema je Slovenija in navezava na mejne regije, na delavnici pa boste spoznali glavne predstavnike obmejnih vinorodnih dežel in njihove geografske značilnosti. V treh urah, kolikor dogodek traja, boste vsa predstavljena vina degustirali, naučili pa se boste prepoznavanja arom in spajanja vin s hrano. Cena srečanja je 35 evrov.

3D tiskanje hrane
Nabito poln petek zaključuje Dolenjska, kjer priznana slow food gostilna Repovž prireja zanimiv kulinarični večer, na katerem bodo sedemhodni meni pospremila izjemna vina istrskega vinarja Roxanicha. Degustacijski scenosled je presek uspešnega leta 2015 in vpogled v novosti leta 2016, pa tudi tisto, s čimer Repovž v zadnjih tednih najbolj osuplja - 3D-tisk hrane.

Gostje bodo tako lahko prvič v živo videli 3D-tiskalnik oblikovalskega studia Aklih, ki vam bo natisnil prigrizek, zanimanje za dogodek pa je bilo tako veliko, da ga bodo pri Repovžu ponovili še v soboto. Obe večerji se začneta ob 19. uri, obe pa sta že razprodani.