Foto: BoBo
Foto: BoBo

Obiskovalci lahko okušajo več kot 170 vzorcev malvazij in spoznavajo 75 vinarjev iz slovenske Istre, Krasa, Vipavske doline, Brd ter tudi iz hrvaške Istre in Italije.

Malvazija je iz istrske sorte vina prerasla v kraljico vina, festival pa iz simpozija v mednarodno prireditev, ki vsako leto gosti večje število pridelovalcev vina in ljudi, ki v tej sorti vina znajo prepoznati kakovost, za katero si vinogradnice in vinogradniki neutrudno prizadevajo dan za dnem, so zapisali organizatorji iz Društva vinogradnikov slovenske Istre.

Vstopnina na festival znaša 15 evrov za en dan in 25 evrov za dva dni. Obiskovalci prejmejo festivalski kozarec, udeležijo pa se lahko šestih strokovnih in kulinaričnih delavnic ter okrogle mize z naslovom Trženje malvazije na družbenih omrežjih, ki jo soorganizira LAS Istre.

V sklopu festivala bodo podelili priznanja vinarjem, ki so na ocenjevanju Sommelier Slovenije 2020 osvojili največ točk. Dve petčlanski ocenjevalni komisiji sta letos ocenili 120 prijavljenih vzorcev v šestih kategorijah – peneče, sveže, zrele, macerirane, s preostankom sladkorja in aromatizirane malvazije.