Japonski superhamburger. Foto: AP
Japonski superhamburger. Foto: AP

Hamburger v bombetki, posuti z zlatom, sestavljajo gosja jetra, japonska govedina in sveži črni tartufi. Za hamburger, ki ima premer 25 centimetrov in tehta tri kilograme, je treba odšteti 800 evrov.

"Na tak način želimo počastiti novega cesarja in novo obdobje," je dejal kuharski mojster Patrick Shimada, Američan japonskega rodu, ki ustvarja v hotelskem steakhousu Oak Door.

"Ta hamburger me tudi bolj približa mojim japonskim koreninam," je dodal Shimada. "Hamburger ameriškega sloga, ampak z japonskimi surovinami ‒ kot da bi govoril o sebi, a stlačenem v bombetko."

Velik kot nogometna žoga

Gigantski hamburger velikosti nogometne žoge bo mogoče naročiti do konca junija, ob naročilu pa bodo gostje dobili še buteljko vina.

Jed v čast novemu cesarju so na Japonskem predstavili na dan, ko je japonska vlada objavila dolgo pričakovano ime obdobja prihodnjega japonskega cesarja Naruhita.

To se bo imenovalo reiva, kar po besedah japonskega premierja Šinza Abeja pomeni, da Japonska želi postati država, kjer bodo ljudje živeli v harmoniji.

59-letni Naruhito bo 1. maja nasledil svojega očeta, 85-letnega cesarja Akihita, ki bo 30. aprila abdiciral iz zdravstvenih razlogov.