Kulinarika
(9)
Restavracija Pelegrini se nahaja v starem mestnem jedru Šibenika, tik ob katedrali. Foto: Pelegrini
Kuharski mojster Rudolf Štefan v Pelegriniju že leta ustvarja izvrstne reinterpretacije starih šibeniških jedi, tako vezane na razpetost med obalo in hribovitim zaledjem. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Dodaj v

Najboljše restavracije na Hrvaškem – Pelegrini brez konkurence

Vzpon zagrebškega Noela
28. maj 2018 ob 17:52
Zagreb - MMC RTV SLO

Hrvaški časopis Jutarnji list je objavil svoj vsakoletni seznam najboljših hrvaških restavracij. Na vrhu nič novega – še tretjič zapored je zmagovalec Pelegrini iz Šibenika.

Za nameček je tudi Pelegrinijev lastnik in vodja kuhinje Rudolf Štefan znova postal hrvaški chef leta. Štefanu lahko pripisujemo tudi zasluge, da je pod svojo taktirko izuril verjetno najboljše strežno osebje na Hrvaškem, morda tudi v širši regiji.

Ta vrhunska restavracija, umeščena v staro srednjeveško palačo z razgledom na katedralo Sv. Jakova, ima za seboj izjemno leto, marca pa je tudi gostila velikopotezni gurmanski kongres Chef's Stage s celo vrsto tujih kuharskih zvezdnikov.

A krona dolgoletnega Štefanovega dela na povzdigovanju šibeniške kuhinje je bila prav gotovo prva Michelinova zvezdica.

Hrvaška ima od letos dalje tri restavracije s po eno zvezdico - poleg Pelegrinija še Monte iz Rovinja in 360 iz Dubrovnika.


Med trojico dve iz Zagreba

Obe omenjeni sta se uvrstili med prvo deseterico referenčnega seznama Jutarnjega lista - 360 je na četrtem mestu in s tem sploh prvič med prvimi desetimi, Monte, lani tretja najboljša restavracija pri naših južnih sosedih, pa je padla na šesto mesto.

Tik pod vrh, na drugo mesto, se je letos zavihtela elitna zagrebška restavracija Noel, na tretjem mestu pa je še ena restavracija iz prestolnice, Dubravkin Put, ki ga je sicer nedavno zapustila odlična kanadsko-švicarska kuharica Priska Thuring.

Glede uvrstitve restavracij po posameznih regijah morda velja podrobneje pogledati še Istro in Kvarner, kjer oddih preživljajo številni Slovenci – na prvem mestu je Plavi Podrum pri Opatiji, na drugem rovinjski Monte, na tretjem Batelina v Banjolah, sledijo Marina (Novigrad), San Rocco (Brtonigla), Bevanda (Opatija), Draga di Lovrana (Lovran) in Johnson (Mošćenička Draga).

Najboljših 10 restavracij na Hrvaškem:
1. Pelegrini, Šibenik (1*)
2. Noel​, Zagreb
3. Dubravkin Put, Zagreb
4. Restaurant 360, Dubrovnik (1*)
5. Plavi Podrum​, Volosko
6. Monte Restaurant Rovinj​, (1*)
7. Restoran Mala Hiža​, Mačkovcec
8. Carpaccio​, Zagreb
9. VINODOL​, Zagreb
10. Batelina​, Banjole

Seznam v celoti in uvrstitve po regijah si lahko preberete tu.

K. S.
Prijavi napako
Komentarji
soc
# 29.05.2018 ob 11:37
Kakšna klavrna šnicl / burger bataljon klientela spet komentira članek... Pelegrini je izvrsten, odlična vinska karta s solidnimi cenami (če jih od lani ni zvišal), brezhibna strežba. Na taki ravni (vse vzeto v poštev) je šest restavracij v Sloveniji - Franko, Lojze, Denk, JB, Strelec in Mak. Po razgledu pa le Lojze in Strelec (terasa) poleti. Obvezno obiščem kot vsako leto sredi junija, preden se zgrnejo poletni turisti z jahtaši na čelu. Rovinjski Monte je korak zadaj in ne razumem velike ljubezni Michelinovih inšpektorjev do njega..
tureavanture
# 29.05.2018 ob 11:22
super, ne bom niti bral članka.
Zdaj pa prosim še seznam restavracij, kjer se lahko jé v dalmaciji, a za malo kun.
Je ni ene Kaje na celem rtvju, ki bi znala to poiskat ven?
Fleaa
# 29.05.2018 ob 13:34
včeraj je nekdo lepo povedal ....
lev ko je lačen ujame gazelo naj se ga še tako izogiba, skriva, beži .... ujame in poje.
ko pa je lev sit, mu lahko pred nosom mašira cela čreda, pa jih bo pustil na miru..... ne bo jih lovil in pobijal in jih spravljal na kup in ponujal drugim levom rekoč vi lešte, jaz bom vam pa večerjo prpravu v zameno za kak košček papirja ... čeprov mogoče, če bi lev imel tri mišelinove zvezdice nad drevesom obešene ..... kdo ve ... !!????!!
DAbears
# 29.05.2018 ob 16:46
Gdor vec placa je na vrhu cist enostavno
Slavkoo
# 31.05.2018 ob 10:46
Ijagodin , kulinarika na svetu sta Italija in Francija.
whiteswan
# 31.05.2018 ob 06:31
Cudno da ni Bevande vmes.
ijagodn1
# 30.05.2018 ob 00:38
Italijanček ima restavracijo v Croatistanu.
Kenzu
# 29.05.2018 ob 08:34
To je katastrofa da imajo Hrvatje 3 zvezdice mi pa nobene...
mikitr
# 28.05.2018 ob 19:37
Zame ,dobra gobova ali goveja juha,zrezek z krompirjem in zelenjavo ,svežo sezonsko solato,brez zvezdic pa je ok.
Kazalo