Kulinarika
(9)
Rosengren je naslov osvojil v hudem boju s Francozoma. Foto: YouTube
Gašper Čarman je že čestital zmagovalcu. Foto: Instagram

Najboljši sommelier na svetu prihaja iz - Švedske!

Slovenijo je zastopal Gašper Čarman
20. april 2016 ob 12:31
Mendoza - MMC RTV SLO

Sredi argentinske vinske pokrajine, v Mendozi, so okronali letošnjega prvaka v sommelierstvu. Na presenečenje številnih ta ne prihaja iz Francije, ampak iz prav nič vinorodne Švedske.

31-letni Jon Arvid Rosengren je naslov najboljšega osvojil po štirih dneh tekmovanja, pri čemer je v finalu ugnal Francoza Davida Birauda in Francozinjo Julie Dupouy, ki je sicer tekmovala za Irsko in je postala šele druga ženska med prvo trojico.

Slovenijo je zastopal Gašper Čarman, ki je na Instagramu že čestital zmagovalcu.

"Uau, to pa je nepričakovano. Finale je bil res, res težek in nisem si mislil, da bom zmagal. Najlepša hvala," se je Rosengren po zmagi zahvalil 500-glavemu občinstvu. Švedski prvak je naslov osvojil v hudi konkurenci 61 tekmovalcev iz 58 držav, najvišje priznanje v stroki pa je nedvomno vrhunec Rosengrenove kariere, potem ko je osvojil že naslov najboljšega sommeliera Evrope (2013), najboljšega sommeliera nordijskih držav (2009) in najboljšega sommeliera Švedske (2010 in 2011).

Čarman že drugič na svetovnem prvenstvu
Sommeliere so ocenjevali v več kategorijah, vključno v strežbi in slepi degustaciji vina, v teoretičnem pisnem testu pa so morali pokazati svoje znanje proizvodnje vina, geografije, gastronomije in procesa vinifikacije.

V polfinale se je uvrstilo 15 najboljših, med katerimi Čarmana, lastnika eVina in sina kuharske mojstrice Vesne Čarman (Gostilna pri Danilu), ki je Slovenijo zastopal na prejšnjem svetovnem prvenstvu že leta 2013 v Tokiu, žal ni bilo. Takrat je zmagovalec postal Švicar Paolo Basso, ki je sicer lani gostoval v Sloveniji, na dvorcu Zemono.

Rosengren, ki dela kot sommelier v newyorški restavraciji Charlie Bird, je s svojo zmago samo še potrdil vzpon Švedske med enogastronomske velesile, pri čemer tudi ta država gradi svojo kulinariko na trendovski skandinavski usmeritvi prvinskih okusov, nabiralništva in minimalizma.

V letošnjem Michelinovem vodiču si je denimo prvi dve zvezdici za Švedsko prislužil "divjak" med kuharji, Magnus Nilsson, ki ustvarja v svoji restavraciji/brunarici Fäviken sredi odročne pokrajine Jämtlan.

Prvo svetovno prvenstvo sommelierev so priredili leta 1969, letošnje pa je bilo 15. po vrsti in je prvič potekalo v Južni Ameriki. V ta namen so organizatorji izbrali središče malbeca, najbolj razširjene vinske sorte v Argentini.

K. S.
Prijavi napako
Komentarji
keka77
# 20.04.2016 ob 16:35
Resnica. Kako prosim "prinesla sorto Tokaj v Brda.."??? "Tokay" je vinorodni okoliš na Madžarskem in sorta iz katere pridelujejo tam vino pa se imenuje FURMINT btw.. in je prej obratno kajti grofica Aurora Formentini ( Furmint dijalektalno po priimku Formentini) katera je šla za nevesto h grofu Batthanyu na Madžarsko leta 1632 je nesla v doto 300 sadik TOCCAI-ja kot poklon s strani grofa Formentinija iz San Florian del Collio ( Štaverjan) iz Furlanije katere potomci še danes živijo v gradu in imajo vinsko etiketo "Vini Formentini"..
keka77
# 20.04.2016 ob 16:53
Poleg tega je TOKAYI sladko desertno vino.. in se niti tako ne more primerjat s Furlanskim Tokajem. Bedno ja to da so dosegli ukinitev imena kajti če lahko obstajata Renski Rizling in Laški Rizling sploh ne vidim problema.. Vsak poznavalec vin ve tako o Tokayu iz Madžarske kaj to je kot za Furlanski Tokaj..
keka77
# 20.04.2016 ob 16:46
Malbec raste tudi v Furlaniji in Venetu..
REsnica
# 20.04.2016 ob 14:50
ja, video pa "šteka" tudi pri meni
REsnica
# 20.04.2016 ob 14:49
hja... tole s trtami nikoli ni enostavno... tudi madžarka je prinesla sorto tokaj v goriška brda in ima čisto drug okus kot pa madžarski tokaj.... podobno je s sadikami "kraškega refoška", ki so ga hrvatje pred leti kupili v sloveniji, ga posadili v istri in ga želeli zavarovat "svoj" teran. Pa je že v sloveniji velika razlika ali trto refošk posadiš na krasu ali ob morju....

Malbec ima francosko ime, trta je po poreklu verjetno res francoska... če bi pa poskusli "originalni" francoski malbec in ga primerjali z argentinskim, pa stavim, da sta zelo različna. Očitno ima ta trta v argentini odlične ali morda boljše pogoje, kot v franciji... je pa seveda vinogradništvo samo del zgodbe... znanje kletarjev naredi iz dobrega grozdja še boljše vino ali pa iz najboljšega grozdja kis.
Prudi
# 20.04.2016 ob 14:46
Še komu šteka video?
ZeK
# 20.04.2016 ob 14:20
a ni malbec francoska sorta, ki pač uspešno raste tudi v Argentini?
Olorin
# 20.04.2016 ob 14:01
Regular Ordinary Swedish Meal Time bi si po moje bolj zasluzil Michelinovo zvezdico, je vecji "divjak".
Loso
# 20.04.2016 ob 13:28
..... V ta namen so organizatorji izbrali središče slovite argentinske rdeče sorte malbec.


mislim....
https://en.wikipedia.org/wiki/Malbec
Kazalo