Foto: Dobro jutro
Foto: Dobro jutro

V posodo damo jajca, moko, sol in počasi prilivamo mleko. Dobiti moramo gladko testo, kakor za palačinke, le da precej gostejše. Pustimo, da počiva in se še malo zgosti. Cvetači odstranimo liste in stržen, socvetja pa narežemo na mala "drevesca". Maščobo v širšem loncu ali v fritezi segrejemo.

Preden začnemo cvreti, preverimo, ali je jajčna zmes primerna za cvrtje, in sicer tako, da v zmes potopimo kos cvetače, povsem potopimo, da se testo lepo oprime vseh delov cvetače, in jo dvignemo. Testo mora lepo ostati na cvetači, nikar odtekati z nje, dovolimo le nekaj težkih kapelj, ki stečejo nazaj v posodo. Če je testo preredko, vmešamo malo moke, pregostemu testu pa dodamo malo mleka.

Ko je maščoba primerno segreta, v testo potapljamo koščke cvetače in jih previdno polagamo v vroče olje. Ocvremo po eni strani, obrnemo in do konca ocvremo, da dobimo lepo rjavo barvo. Približno 3 minute bo dovolj za eno serijo.

Vzamemo iz olja, odcedimo na mrežici in preložimo na krožnik s prtičkom. Ponudimo z jogurtovo pomako.

S prehranskimi vlakninami bogato cvetačo lahko pripravimo na raznolike načine