Popečena polenta z gobami in čebulo. Foto: Dobro jutro
Popečena polenta z gobami in čebulo. Foto: Dobro jutro

Najprej si pripravimo model ali posodo, v katero bomo vlili kuhano polento. Model oplaknemo s hladno vodo.

Zavremo vodo, jo solimo in v krop zakuhamo instantni koruzni zdrob za polento. Kuhamo po navodilih, približno 2 minuti. Močno mešamo.

Kuhano polento naložimo v model, pogladimo in pustimo 10 minut, da se strdi.
Medtem narežemo čebulo in gobe. Če imamo suhe gobe, jih najprej namočimo v malce vode, nato ožamemo.

V ponev damo maslo, na njem kratko posteklenimo čebulo, dodamo še gobe in nad močnim ognjem pražimo kakšni 2 minuti. Solimo, popramo, začinimo s timijanom in preložimo na krož­nik. Pokrijemo, da ostane toplo.

Zdaj polento zvrnemo na desko, jo narežemo na rezine in v ponvi na hitro popečemo na olju.

Pečeno polento postrežemo s popečenimi gobicami, zraven se prileže tudi žlička kisle smetane ali kremastega hrenovega namaza, predvsem pa velika skleda solate.

Mojca kuha z gobami