Sacherjev biskvit: 5 jajc, 110 g sladkorja v prahu, 95 g temne čokolade (s pribl. 50 % kakava), 125 g masla, ščep soli, ščep vaniljevega sladkorja, 110 g moke, 10 g kakava, 4 g sode bikarbone.

Čokoladni mousse: 200 g temne čokolade s pribl. 60 % kakava, ½ vaniljevega stroka, 50 g mleka, 450 g stepene sladke smetane.

Sacherjev obliv: 200 g temne čokolade pribl. 55 %, 200 ml sladke smetane, 20 g masla, 130 g glukoznega sirupa.

Sacherica v lončkih. Foto: Dobro jutro
Sacherica v lončkih. Foto: Dobro jutro

Dan prej pripravimo marelice. Sadeže razpolovimo, jim odstranimo koščice in narežemo na kocke v velikosti lešnika. Dodamo preostale sestavine, premešamo in dobro pokrijemo s prozorno kuhinjsko folijo. Pustimo, da se vse prepoji in se sladkor stopi, najbolje čez noč.

Spečemo biskvit. Pečico segrejemo na 165 °C z ventilacijo in pripravimo model za torte premera 20 cm ter višine 5 cm.

Jajca s sladkorjem v prahu zelo močno stepamo najmanj pet minut, da nastane svetla penasta masa. Posebej natehtamo v posodo čokolado in maslo, dodamo sol in vaniljo ter v vodni kopeli stopimo na največ 30 °C. Kakav, sodo ter moko natehtamo v skledo in premešamo.

V stepeno jajčno maso vlijemo stopljeno čokoladno mešanico, nežno premešamo in nežno vmešamo suhe sestavine. Nalijemo v model in postavimo v pečico za 20 minut. Ali je biskvit pečen, preverimo z zobotrebcem ali nožičem, ki ga zabodemo v sredino. Ko ga izvlečemo, mora biti čist.

Pečen biskvit vzamemo iz pečice in ga v modelu za 10 minut postavimo na kuhinjsko mrežico, nato ga zvrnemo na glavo, da se poravna. Pustimo, da se do konca ohladi na mrežici. (Ohlajen biskvit lahko zamrznemo za največ en mesec, prej pa ga dobro zavijemo.)

Medtem ko se biskvit ohlaja, pripravimo mousse. Čokolado nalomimo na koščke. V kozici zavremo mleko z vaniljevim strokom. Nato strok vzamemo iz mleka, vanj postrgamo semena in z mlekom prelijemo čokolado. Zmešamo, da se čokolada stopi, in dobimo gladko mešanico. Če se vsa čokolada ne stopi, še malce mešanico premešajte nad vodno kopeljo ali postavite v mikrovalovko za nekaj sekund. Sladko smetano stepemo in jo vmešamo v čokoladno mešanico, nežno, najbolje kar z lopatko iz silikona. Dobili smo mousse.

Za obliv nasekljamo čokolado. Smetano, maslo in glukozo nalijemo v kozico in segrejemo na približno 80 °C, nato jo vlijemo na čokolado, počakamo, da se čokolada stopi, in premešamo homogeno. Masa mora biti gladka in imeti mora teksturo majoneze.

Nazadnje sestavimo lončke. Ohlajen biskvit narežemo na 1 cm velike kocke. Mousse nadevamo v vrečko za brizganje in ga malo nabrizgamo na dno lončkov. V vsakega dodamo nekaj kock biskvita, nanje nekaj marelic, nato spet biskvit, marelice in končamo z moussom. Lončke postavimo v hladilnik za najmanj 1 uro, lahko pa tudi čez noč, da se "usedejo", nato jih prelijemo z oblivom, po želji še okrasimo in postrežemo.

Mojca kuha sladko s čokolado