Kulinarika
Ivo Tomšič je mesni specialist, ki ustvarja za žarom v Sorbari. Foto: Sorbara
Sorbara je bila prva, ki je uvedla burgerje z black angusom, a zdaj je verjetno prva, ki je storila drastično potezo in burgerje povsem črtala iz svoje ponudbe. Foto: Dean Dubokovič
Sorbarina zorilnica, kjer najdemo tudi kos iz julija. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
       Dobrodošla je konkurenca. Čompa je bila prva in potem mi prvi z black angusom in so vsi pisali, kako je drago. Zdaj o tem ne piše več nobeden. Vsak se trudi, ampak mi smo šli v eno smer - bolj kompleksne predjedi, sladice itd., drugi pa bolj klasika. Če si gostje zaželijo burgerje, jih pošljem v Popsa. Če smo polni, jih z veseljem napotim k Jorgu (Atelje) ali k JB-ju, če pa so si zaželeli mesa, v Čompo.       
 Ivo Tomšič o mesni konkurenci in priporočilih
Tomšič o trenutnih trendih: "Trendi so v vrhunskih lokalnih vrstah goveda, ki jih križajo z govedom pasme wagyu ali angus, to pa potem na najboljši način ponuditi gostu." Foto: Sorbara
Ena od Tomšičevih bolj sofisticiranih kreacij: V karpačo wagyuja oviti morski ježki v beljaku in dašiju. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
V Sorbari so se posvetili kakovostnemu mesu, a v nasprotju z običajnimi steak housi je tu velik poudarek tudi na predjedeh in sladicah. Foto: Sorbara
Jedilni list prve od štirih večerij v sklopu "3 chefi in vajenec". Zakuhali so jo Tomšič iz Sorabre, Jorg Zupan iz Ateljeja, Luka Košir iz Griča in Tomaž Bratovž iz JB-ja. Foto: MMC RTV SLO

Dodaj v

"Slovenci smo mesojedci, a burgerjev je odločno preveč"

Steak House Sorbara se predstavi
2. februar 2018 ob 06:30
Ljubljana - MMC RTV SLO

Ko se je pred tremi leti odprla Sorbara, je bila Ljubljana ravno sredi nekakšnega mesnega preporoda. No, morda bi bil boljši izraz mesne amerikanizacije - zrezke so zamenjali steaki, pleskavice pa burgerji.

Za oboje se je specializiral Steak House Sorbara, ki sta se mu istega leta pridružila še Kralj žara (specialisti za kakovostno ameriško mesovje in pripravo le-tega) in Pop's Place (Raspopovićeva depandansa vrhunskih burgerjev), leto dni prej smo dobili prvi Pivo & burger fest, še leto dni prej pa se je burgermanija pri nas pravzaprav zares začela s Hood Burgerjem.

Če so do takrat dobro obveščeni ljubitelji kakovostnega rdečega mesa v prestolnici na karnivorski odmerek zahajali izključno v Čompo, se je zdaj razprl cel svet - suho in mokro zorjenje, black angus, wagyu, kobe, pulled pork (natrgana svinjina), prekajena rebrca, iberski prašički, burgerji v vakuumu, burgerji z gosjimi jetri ... Pri Sorbari si lahko dobil praktično vse od naštetega, pri tem pa se je ekipa, ki sicer stoji tudi za zdaj že veteransko restavracijo Špajzo, posvetila predvsem gurmanskim burgerjem in konkretnim, dobro uležanim steakom.

Naslovi medijskih recenzij tisti čas so dovolj povedni: "Prestižno meso v Stari Ljubljani" (Siol), "Vroče ta hip" (Mladina) in "Najboljši steak v mestu?" (Nedelo), prav tako poveden je bil naval gostov, očitno lačnih mesa, v katerega bi kdo vložil tudi studioznost in poglobljeno znanje, ne le kladivo za tolčenje zrezkov v pergament in zimzelene omake iz smetane in gobic.

Začelo se je z burgerji ...
Ivo Tomšič,
mladi kuharski mojster, ki sta ga sestra in brat Petra in Erik Sorbara potegnila iz Torkle (Korte), je zgoraj omenjenim prestižnim kosom mesa dodal še nekaj ekstravagance v obliki domiselnih mesnih predjedi in dodatkov (raviol z jagenjčkovim ragujem, fregola s tartufi in lardom mangalice), s katerimi je Sorbara merila višje od zgolj steak housa, hkrati pa se je morda kdaj tudi zapletla v lastne ambicije.

Tomšič je bil skrajno inovativen tudi pri burgerjih, ki so postali Sorbarin prodajni hit številka 1. Malo zaradi burgermanije v prestolnici, malo zaradi visoke cene steakov. Tudi Tomšič je bil nad burgerji sprva navdušen in sploh ni dvomil, da mora dober steak house imeti tudi dobre burgerje.

"Prvi smo imeli burgerje z black angusom. Naredili smo tudi burger z govedino wagyu, naš podpisni burger je bil tisti z brioche bombetko, gosjimi jetri in poširanim prepeličjim jajcem. Sami smo delali omako, čebulo pa smo karamelizirali več ur," razlaga.

"Imeli smo vse, od burgerja iz 90 dni suho zorjene govedine s fermentirani borovnicami in gorčičnimi semeni do medvedovega burgerja s smrekovo majonezo in okisanimi šparglji. Imeli smo burger z ibersko svinjino, črni burger in zimski burger z mesom krškopoljskega prašiča in fižolovo kremo ..."

Preteklik. Tomšiču je narodova obsesija z burgerji počasi presedla in do konca leta so imeli na meniju Sorbare samo še enega - zdaj nimajo več niti enega. "Burgerji so pri nas zdaj na prelomnici - samo dobri se bodo obdržali. Moje osebno mnenje je, da jih je preveč, tri četrt pa jih je brez idej in koncepta. Na živce mi gre, da so povsod - greš na kavo in dobiš burger, ne gre to. Greš po bencin in ti ponujajo angusa za manj kot 6 evre. Kako, če vemo, kakšne so cene angusa?! Mi zato končujemo z burgerji. Končali smo to ero."

Tacos - nov vroči trend?
Namesto burgerjev zdaj raje dela bao buns (azijske parjene bombetke s polnilom, op. a.) s kimčijem, škampovo majonezo in potrebušino, pred letom dni pa so uvedli tudi tacose, ki jim Tomšič napoveduje, da bodo kmalu postali nov trend. "A čeprav gre pri tacosih za mehiško jed, jih zapeljem v bolj lokalne vode - uporabljam trdinko (slovensko avtohtono koruzo, op. a.), volovski rep, sam delam limetin jogurt ... Včasih taco napolnim tudi z našo suho zorjeno račko ali pa s prašičjo glavo."

Čeprav Ivo osebno prisega na mesni minimalizem - "Dober kos mesa, oglje, slovensko oljčno olje in solni cvet naših solin! To mi je top!" -, pa za Sorbarin meni in posebne dogodke rad ustvari inovativen, zanimiv, drugačen krožnik, kakršen je bil ragu pedočev s kostnim mozgom, solkanski radič in 220 dni zorjena slovenska govedina, ki smo ga lahko premierno poskusili konec januarja na Sorbarini večerji štirih mladih chefov 3 chefi in vajenec (več v okvirčku spodaj).

Cilj: 300 dni zorjeni steak
220 dni je bilo tudi do zdaj najstarejše postreženo meso v Sorbari, nas pa je ob vhodu v osvetljeni zorilnici "pozdravil" veličastni, s patino obloženi kos govedine z datumom 17. 7. 2017. Tomšič pravi, da bo en kos skušal zdaj zoriti do 300 dni.

Kot pravi, se gostom sicer zdi optimalni čas za govedino okoli 90 dni suhega zorjenja oz. 100 dni mokrega, v vakuumu. "Morda kot zanimivost - najboljši steak lanskega leta je bil iz 75 % wagyu, 25 % black angus goveda, vzrejenega v Avstraliji, 50 dni mokro zorjenega in osem dni suho zorjenega."

Drugače je recimo pri rački. "Optimalen čas (suhega) zorjenja je do 20 dni; dalj kot to je okus zelo izrazit in ni vsem všeč. T. i. blood duck (krvave race) po drugi strani zorijo cele z drobovino in perjem do 14 dni, strokovnjak za to pa je moj prijatelj Luka Košir iz Gostišča Grič."

Ker je zorjenje mesa pri nas še vedno bolj ali manj prepuščeno samoiniciativnosti chefov in razgledanosti obratov, v katerih izvajajo zorjenje, nam zadeva še vedno ni prešla popolnoma v kri. Po Tomšičevih besedah se največ napak pri zorjenju zgodi zaradi previsoke temperature zorjenja, saj meso zakisa. Po drugi strani prenizka vlaga meso preveč izsuši in postane trdo. "Najboljše je 1 stopinja in okoli 80-odstotne vlage."

Na vprašanje, zakaj je v naših mesnicah še vedno precej težko dobiti kakovosten steak, pa: "Kader in izobraževanje. Predvsem pri nas so mesarji po večini starejši in iz stare šole ter mislijo, da če je meso mastno, to ni dobro. Maščoba, ko se stopi, je tista, ki da okus! A nekateri se že trudijo - sami izbirajo goveda, suho zorijo, se posvetujejo s kuharskimi mojstri, in to je poglavitno - komunikacija."

Slovenski mesojedec vse bolj ozaveščen
Čeprav bi iz vsega zgoraj napisanega morda sklepali, da Tomšič prisega na tuja prestižna goveda, pa nam zatrdi, da ima raje slovensko govedo, a ob tem poudari, da mora biti pravilno vzrejeno in marmorirano. Želi si tudi, da bi se končno uredilo "mesno področje" pri nas in da bi se ločilo, da se za kakovostne steake uporabljajo druge krave kot za mleko.

"Mlekarica ima tudi po osmih urah kuhanja v juhi še vedno drugačen okus kot na primer cikasto govedo. Američani imajo to super urejeno a certifikatom USDA, razdeljenim v tri stopnje - standard, choice in prime. Tako bi morali narediti tudi mi in imeti steake po stopnjah in tudi cenovni razredi bi bili različni. Ne more kilogram super steaka stati 35 evrov, en povprečen steak nekje drugje pa prav toliko," razlaga kuhar.

88 kg mesa na Slovenca
Ne glede na to, da je v zadnjem času veliko zagovornikov brezmesne prehrane, pa je dejstvo, da smo Slovenci eden najbolj mesojedih narodov. Statistika navaja, da vsak Slovenec letno zaužije več kot 88 kilogramov mesa, kar za četrtino presega mesno porabo povprečnega Evropejca. Za primerjavo - v ZDA in Avstraliji, kjer zaužijejo največ mesa, posameznik na leto pospravi dobrih 90 kilogramov mesa.

Skratka, Slovenec JE mesojedec, a kakšen točno? "Smo mesojedci in zmeraj bolj ozaveščeni. Vidim razliko pri gostih danes in pred tremi leti - veliko več vedo, poznajo kose, marmoracije, vzrejo itd. Se mi zdi, da tistega izpred desetih let, da je meso čim bolj sveže, ne bo več. Upam," odgovarja Tomšič.

"3 chefi in vajenec" - prva v vrsti večerij štirih odličnih mladih kuharjev

"Nojeva jetra in krvavica krškopoljca", "wagyu in morski ježki", "svinjska glava in mole s sladom", "gof v čebeljem vosku", "220 dni zorjena govedina" so se brale jedi na meniju za posebno večerjo v Sorbari, ki so jo 18. januarja zakuhali štirje nadarjeni mladi kuharji - gostitelj Ivo Tomšič, Jorg Zupan (Atelje), Luka Košir (Grič) in Tomaž Bratovž (JB). Večerja, ki so jo spremljala izključno naravna in biodinamična vina iz Primorske, je bila kljub relativno visoki ceni (90 evrov) razprodana že v nekaj dneh po objavi.


Tisti, ki jim je uspelo dobiti mizo, so bili deležni kulinaričnega rokenrola in provokacij, ki se jih lahko lotijo samo dovolj samozavestni kuharski mojstri. Kako pa bi si drugače razlagali krožnike, ki smo jih opisali zgoraj? Jasno, prav vsaka taka avantgarda ni bila nujno najbolj posrečena - denimo, Koširjev gof v čebeljem vosku z zeljem, ričkom in morskim ogljem je bil izjemen, a kaj, ko so skoraj vsi gostje po vrsti najprej zagrizli v rumeni vosek, preden so ugotovili, da je to samo "embalaža". Zupanova sladica - topinambur, lešnik, limona, šalotka, čokolada in riž - je bila sicer pogumna, a kaj, ko kljub modi sladic ki gredo vse bolj v slano in zelenjavno, močan okus šalotke vseeno v sladko nikakor ni sodil.


Po drugi strani pa je Zupanu morda uspela celo jed večera s stisnjenim mesom svinjske glave, ki ga je postregel v moleju, omaki na osnovi čokolade (v Zupanovem primeru čokoladnega sladu), ki sicer izvira iz Latinske Amerike. Vizuelno minimalistično, neprevzetno, a okusi so bili božanski. Sicer pa je prav vsak od štirih fantov v meni vnesel nezmotljiv pečat svoje restavracije in svoje kuharske filozofije, pa naj si je šlo za Koširjevo skušo s citrusi, dashijem in ocvirki ali pa legendarne raviole Janeza Bratovža s pistacijo, rikoto, gosjimi jetri in smetanovo-mesno omako, ki jih je v Sorbari pripravil njegov sin Tomaž. Glavna jed je, jasno, pripadla gostitelju, in Tomšič se je izkazal tako, da je iz hladilnice potegnil do zdaj najstarejši Sorbarin kos slovenske govedine, zorjen kar 220 dni. Temu je dodal ragu pedočev in popečen radič, jed pa je bila nabita z umamijem.


V naslednjih mesecih se bodo zvrstile večerje še pri vseh treh drugih kuharjih, skratka, v Ateljeju, v Griču in pri JB-ju, tako, da še lahko ujamete katero od repriz.

Kaja Sajovic, kaja.sajovic@rtvslo.si
Prijavi napako
Komentarji
Stopi
# 02.02.2018 ob 07:56
"...specialisti za kvalitetno ameriško mesovje..." Resno? Mesovje!?
Bivši uporabnik
# 02.02.2018 ob 07:21
Steak House Sorbara... A je kdo na slikah zasledil kak steak?
luckyss
# 02.02.2018 ob 07:48
"Staranju" mesa rečemo gnitje...zaradi tega so izumili, sušenje, soljenje, dimljenje,hladilnike...
Q_
# 02.02.2018 ob 07:38
Če gre verjeti Heston Blumenthalu, staranje nad 10 tednov ne prinaša nobene dodane vrednosti.
Bondjanez
# 02.02.2018 ob 07:23
Kaja dober clanek. To ti leži. Pust Trumpa ,tam si bolj sibka.
luckyss
# 02.02.2018 ob 07:15
Najprej otroke peljite v Lipico gledat žrebičke, potem pa v Ljubljano jest žrebičke...
Popoln dan, vam rečem...;(
Olorin
# 02.02.2018 ob 07:11
Enga dabl ciza prosm.
odesnik
# 02.02.2018 ob 08:26
Kumara

Plus 1. Ljudje smo taki hinavci, da je vse skupaj že žalostno.
Kumara
# 02.02.2018 ob 08:24
Vceraj je bil en clanek, da je zenska morila pse in macke in so se komentatorji prav iskreno zgrazali in bili prizadeti custveno. Zraven so pa najbrz klobasico kuhali. Ce bi vsi videli in vedeli kaksne grozote se dogajajo v klavnicah bi mnoge minil apetit.
SpicyWeiner
# 02.02.2018 ob 07:59
Enkrat sem jedel v tej Sorbari, kvaliteta je bila povprečna, cena pa nadpovprečna. Mogoče je imel samo kuhar slab dan, kaj pa vem.
jodlzi
# 02.02.2018 ob 07:55
tudi crkovine se poje bistveno prevec, ne samo burgerjev...
The Ghost P.
# 02.02.2018 ob 09:55
Kako velik razpon ima povprečen hipster, od ultra vegana pa do mega mesožera. A majo jedilnike narejene po dnevih al se spontano odločijo?
Šalo na stran, mislim, da je to posiljevanja s steak housi in burgerji v Ljubljani oz. kar po celi Sloveniji, šlo čez mejo kritičnega. Po eni strani se pljuva povprečne fast foode, ko je pa zapakirano v lep šumeč papir z zastavico, je pa takoj dobro, pa še slovensko!
luckyss
# 02.02.2018 ob 09:06
@sani_hot

# 02.02.2018 ob 08:48
vegetarijanci dvigujejo raven CO2 v zraku ko toliko rastlin, ki proizvajajo kisik pojejo


Normalna oseba bi se vprašala koliko rastlin poje govedo , da proizvede četrt kile mesa, ki ga ti poješ za kosilo..da cepiv, hormonskih dodatkov, GSO v krmnih mešanicah, izločenega metana itd. itd...niti ne omenjam...
Mislim, ko že omenjaš ekološko plat ;)
bogaboječ
# 02.02.2018 ob 06:45
Kadar me obišče skupinica tujcev, ki še niso bili v Ljubljani, jih peljem v Sorbaro. Doslej, brez izjeme, vsi popolnoma navdušeni. Kar tako naprej, Ivo!
Otoček
# 02.02.2018 ob 08:53
Kardiologi odpirajo sampanjce.
feminist
# 02.02.2018 ob 08:20
Osveščenemu mesojedcu se reče vegetarijanec..

torej so vegetarijanci mesojedi? kaj vse clovek zve dandanes.

pač stvar odločitve...

tocno tako; zato izjave kjer se zgolj na podlagi dejstva da nekdo vase namesto zgolj in edino zelenjave tlaci poleg tega tudi meso, spusca na nivo o ugibanju oz. ocenjevanju inteligence pove veliko vec o tvoji lastni inteligenci in predvsem kulturi oz. predvsem o pomanjkanju le-teh.

pa brez zamere.
Joker
# 02.02.2018 ob 08:44
Porcije so res minimalistične.
Starejši po navadi ne vidimo napisov v jedilnem listu, tu pa bi imeli težavo tudi z iskanjem hrane po krožniku.
feminist
# 02.02.2018 ob 08:30
Ce bi vsi videli in vedeli kaksne grozote se dogajajo v klavnicah bi mnoge minil apetit.

kupis meso pri lokalnem kmetu pa je problem resen. midva z zenko se vsake dva tedna zafurava do kmeta.

in ce bi vedel s cim vse se zaliva zelenjavo bi veliko vegetarijancev/veganov minil apetit - ampak kot pri nas, lahko tudi vegiji odpeketajo do lokalnega kmeta in nabavijo kaj iz njegovega vrta.
K_ris
# 02.02.2018 ob 09:11
Sorbara sporoča vegetarijancem, ki se vtikajo v mesojedce

Hallenbeck
# 02.02.2018 ob 07:45
Če gre verjeti Heston Blumenthalu, staranje nad 10 tednov ne prinaša nobene dodane vrednosti.

Če je res on to izjavil, potem bo že držalo. Heston je po poklicu kemik in se spozna na te zadeve.
AM
# 02.02.2018 ob 08:19
Če bi videl ceno, bi verjetno rekel, da je predrago in zavil drugam na burger ali zrezek.

Vsak ima svoj okus in plitek ali globok žep.
jodlzi
# 02.02.2018 ob 14:14
@feminist: za vsebnost proteinov v eni in drugi hrani ne rabis studije, to je fakt (dejstvo).

sploh ker so mesni proteini celovite aminokislin, rastlinske niso
aha, dobr da se nism umru ker ne jem mesa ze vec let. dobr je tud to, da sem mocnejsi in imam bistveno vec kondicije kot kdajkoli prej ob priblizno istem gibanju. dobr da nimam vec kronicnih tezav s sklepi, katere so cudezno izginile po nekaj mesecih...

pol pa ne jej soje, tudi jaz je ne...oziroma jo vsi ker je v toliko izdelkih da boli glava...

za dokaz sikaniranja si bom ma glavo dal kamero da bom vse snemal, aam tavi na cast...jao...
Wolfy
# 02.02.2018 ob 11:44
Haha a spet moralizirajo ti gluten free antivaxerski vegani da je meso skodljivo zdravju...
Ce bi bilo meso res tako skodljivo, bi bili danes vsi vegani, ker bi evolucija favorizirala vegane (mesojedci bi baje pomrli zaradi skodljivega mesa) in bi verjetno vsem ljudem meso smrdelo in imelo ogaben okus. Zarad mene lahk jeste cel lajf sam koprive, sam ne mi ukazovat kaj naj jem. Ce se jaz odlocim da bom mesojed je to moja stvar, prav tako kot je vasa stvar da vsak dan en zdrav join spohate...
Mikey
# 02.02.2018 ob 10:01
Kot pri vsaki stvari je tudi tu potrebna zmernost. Tega nam v vseh aspektih življenja manjka. Tako v mesojedstvu kot v vegeterjanizmu.
Lep primer je soja. Praktično vsa soja danes je genetsko spremenjena da jo lahko lepo zalivajo z monsantovim round-up. Da o korenju ne govorim, dobi več kemikalij kot vode.
Nočem nobenemu vsiljevat prehanbenih navad in komu na podlagi ene odločitve merit inteligenco (kot nekateri) ampak rad bi pokazal da svet ni tako črno-bel kot nekateri skušajo prikazat.
Me pa vedno znova preseneti ignoranca in egoizem ljudi, češ samo jaz sem super pameten in oh in sploh, drugi ki se ne strinjajo z mano pa so butli. Žalostno.
doba
# 02.02.2018 ob 09:48
Promocija najbolj odurnega karnizma v vsej veličini - za kozlat res.
Lipoglav
# 02.02.2018 ob 08:33
No, morda bi bil boljši izraz mesne amerikanizacije - zrezke so zamenjali steaki, pleskavice pa burgerji.

Dokler je zadeva na dobrem nivoju in zapakirana v par gostilniških lokalov je to odlično. Vsaj kar se tiče balkanske prehrane bi ta morala obstajati le v specializiranih gostilnah. Ne pa, da lahko vsak nekaj po svoje fuša na vsakem tretjem vogalu Miklošičeve. Spominjam se časov, ko so v centru obstajali samo nobel in olimpija...pa še danes imata najboljši burek.
GORILA
# 02.02.2018 ob 08:02
"...specialisti za kvalitetno ameriško mesovje..." Resno? Mesovje!?

Resno? kvalitetno ameriško!?
Highland
# 02.02.2018 ob 13:02
Jodlzi, jaz kot vsejed nikoli ne zalim veganov in vegetarijancev z raznimi vzdevki, se manj pa vsiljujem veganom ipd mojo "filozofijo" prehranjevanja. Zivi in pusti ziveti-jej in pusti jesti... Ne meci vse v isti kos! Lp
odesnik
# 02.02.2018 ob 12:43
Feminist

Ne seri. Da smo ljudje hinavci sem napisal jaz in je letelo na celotno našo vrsto ne samo na dolocene. Če je to agresija moraš biti pa res nežna duša.

In kakšna je razlika med ljubljenckom in in recimo kravo? Nisem vegan, ampak dejstvo je, da si nobeno cutece bitje ne zasluži takega ravnanja.
feminist
# 02.02.2018 ob 11:47
Ce se jaz odlocim da bom mesojed je to moja stvar, prav tako kot je vasa stvar da vsak dan en zdrav join spohate...

ne dajaj nas hasisarjev v isti kos z vegi ekstremisti prosim!
Raiden
# 02.02.2018 ob 08:31
Sem pregledal 23 slik in niti enega steaka, samo porcije za mojo tamalo...
ateistek
# 03.02.2018 ob 16:29
Ali pa tisto, ko rečejo, da jih skrbi za naravo a jedo ne vem kakšno t.i. super hrano, ki se je pripeljala z drugega konca sveta, ker krompir in zelje nista tako fensi šmensi kot ne vem, kvinoja, avokado in podobne neumnosti. Tam pa ne računajo koliko vode in energije se je porabilo. Le računajo za moj zrezek.
K_ris
# 02.02.2018 ob 11:30
@hexen

Ampak krava na tvojem krožniku se ni mrtva rodila ane. Zato, da se lahko ti predstavnik enega procenta preseravaš, je živela v suženjstvu in umrla v agoniji, tako kot mase ljudi po svetu zaradi lakote, ki bi jo lahko izkoreninili, če bi zgolj zmanjšali porabo mesa. Očitno si ti pozabil, kaj levičarstvo je, kot inertni SD-jevci, ki jih odneslo na desno. Liberté, egalité, fraternité, debele kuverté...

Lahko ukineš živinorejo, pa lakote ne bo nič manj. Tudi zdaj je dovolj hrane za vse, a jo nekateri nimajo, drugi pa jo mečejo stran.

Če bi bila odprava živinoreje način za odpravo lakote, bi se v Afriki že davno temu prilagodili, pa tudi tam v revnih in lačnih plemenih še vedno gojijo živino.
dolinc
# 02.02.2018 ob 10:27
Kaj to je plačljiva reklama?
henodarling
# 02.02.2018 ob 09:38
Lepa ponudba in reklama:
Kuhar na sliki s kosi živalskega kadavra-trupla na rami???

Hvala, ne bi!
brehme
# 02.02.2018 ob 09:17
Mlad slovenski človek sploh ne pozna mesa, če se mene vpraša. Nekaj je IN, in potem to kroži okoli, kak je dobro, kako zorjeno ...
T bone, mlade simentalke ali kake druge dobre pasme , čisto preprosto dodan goveji juhi, zraven pa pečen krompir, še vedno zmaga.
Saussure
# 04.02.2018 ob 11:23
pa še to - dajmo se vsi preselit na antarktiko pa bomo videli, če je človek vegetarijanec ali vsejed.
Saussure
# 04.02.2018 ob 11:22
meso krepi organizem. odkar je človek začel jesti meso v izobilju, je zrasel za povprečno 10 cm. s tem mislim od časa odkar imamo primeren način shranjevanja mesa, torej hladilnike. zelenjavožerstvo pa očitno spet vodi nazaj, v slaboumje in manjši ter slabši organizem. pa se zaradi mene lahko zelenjavožeri sedaj razpočite. nekaj je že na tem, da ste vzkipljivi. preveč repinclja, mogoče? ne bi raje kak zrezek?
Mazni
# 03.02.2018 ob 17:01
@hexen
Jaz vem, da se mora žival zaklat, če se hoče jest njeno meso in s tem nimam nobenih problemov. Tudi vem, da me bodo nekoč pojedle živali, če me prej ne bodo skurli in tudi s tem nimam nobenih problemov. Velikokrat sem držal prašiča na kolinah, tako da vem, kako to poteka, tudi kakšni kuri sem že odsekal glavo in jo oskubel, tudi pri klanju govedi sem že sodeloval, ko je bilo še možno klati doma.
Zavedam se, da meso ne raste na drevesu, kot bi nekateri radi prikazali,da tisti, ki jemo meso, tega ne vemo. Je pa res, da nisem pristaš masovne industrijske proizvodnje, ampak podpiram domačo živinorejo, predvsem ekološko kmetovanje pri tastu.
ateistek
# 03.02.2018 ob 16:00
Mommy_Kitty

Rekli ti bodo, da imajo živali živčni sistem in čutijo bolečino. Ne bodo pa seveda pomislili, da vse to morajo imeti tudi rastline, sicer se ne bi mogle odzivati na dogajanje v okolju in se temu ustrezno evolucijsko prilagajati. Nemogoče je obstajati brez, da bi nekdo za to plačal cene. Vegani so to ceno usmerili izključno na rastilne zato, da sebe izvzamejo iz naravnega sistema plena/plenilca, čeprav je to v resnici nemogoče. Rastline čutijo, le sisteme kako to naredijo imajo drugačne. Kar pa seveda ne pomeni, da si zato zaslužijo biti tretirane kot neke vrste nižjerazredna bitja zato, da lahko sami pri sebi opravičimo moralne dileme in neke prehranske ideologije zahodnega sveta. Živali smo se itak redili na njih ali med seboj in nismo sploh tako zelo pomembni za obstoj življenja kot so rastline. Me res zanima, kako bi naa vegane gledali ljudje v t.i. tretjerazrednih državah, ko bi jim začeli najedati z veganizmom. Tako kot bi vernike v ravno Zemljo poslal v orbito, da se prepričajo, da je okrogla, tako bi vegane poslal nekam v te države, pa da vidijo, kako je njihova ideologija v resnici neživljenjska. Še v Indiji, ki velja za eno najbolj vegetarijanskih držav, ne obstajajo vegani ampak jih je večina lakto vegetarijancev. Veganizem je nastal sredi prejšnjega stoletja med sitimi Zahodnjaki, ki si lahko privoščijo črtanje določene hrane za čistunsko zganjanje morale. Pravzaprav jih je večina navadnih ljudomrznikov, kjer imajo krave, prašiči in piščanci, vzrejeni za hrano večjo veljavo kot drug človek, če se prehranjuje tudi z mesom.

Pozabljajo tudi na ljudi, ki zaradi zdravstvenih razlogov nikoli ne bodo smeli biti vegani. Pozabljajo, da moramo zato, ker ne uživamo hrane živalskega izvora jemati umetne tablete z dodatki določenih vitaminov, pozabljajo, da jesti moralno ni isto kot jesti zdravo. Oni kar sebe vzemajo kot nekakšen lakmusov papir, kako moramo vsi jesti in potem gobezdajo, da če oni lahko brez živalskih produktov, da moramo vsi. Skrajno predrzno. Jaz nikoli ne bom vegan pa če bo zato potrebno braniti pred temi pobesnelimi vegani za svojo hrano in preživetje. Slišim, da v Angliji najbolj ratoborni vegani že grozijo kmetom s smrtjo...noro, kam gre ta svet.
doba
# 02.02.2018 ob 16:37
Kako se je sodobni človek prežrl do krone stvarstva?
Zadnje študije kažejo, da se razlikujemo od ostalih primatov tudi po okušanju hrane, saj smo izgubili občutek za grenak okus raznih gomoljev, korenik in podobne škrobnate hrane (jam, buče, krompir). Šimpanzi, naši najbližji še živeči sorodniki denimo še vedno čutijo grenkobo v tej hrani, mi smo pa to zazanvanje grenkobe v hani izgubili, da jo lažje zaužijemo, kar nam je omogočilo energetke presežke, ki so rezultirali v naših večjih možganih. Glej tudi moj blog Mesna hrana in pamet. To je naši hominidni vrsti omogočilo, da je osvojila in zavladala svetu. Še danes lovsko - nabiralniška plemena dobijo največ energije oz. prehranskih kalorij iz kuhanih korenik in gomoljev določenih lokalnih rastlin....
jodlzi
# 02.02.2018 ob 13:27
@feminist: to je težava vseh takšnih študij...

ampak vseeno trdis:
ne bluzi nekaj na pamet, če ne veš o čem govoriš. pravilna veganska prehrana nudi več proteinov kot pa mesna prehrana...

torej bluzis tudi ti.


poglej si vsebnost proteinov npr v 100g soje in 100g govedine...zato ne rabiš študij...

"rekel si da vsejedi napadamo vegije vedno in imamo dvojna merila; dokazal sem ti na enem tako majhnem primeru kot je tale tema, da je agitacija veliko vecja na strani vegijev."
na internetu mogoče res (ali pa pod tem člankom), v realnem življenju pa je šikaniranje vse skozi prisotno...v ljubljani sicer manj kot drugje...
Gastrbajtr
# 02.02.2018 ob 12:27
Karma bo poskrbela za vse, brez skrbi.
Jazst2
# 02.02.2018 ob 11:41
ahhh bejš noo

zdej pa živalce s pomanjševalnico....?? lepe, puhaste, simpatične...

ej frajer, vse od navednega ljudje jejo. Tudi tvoje muckice, podgance, miške, psičke, glistke, črvičke, školjkice, ribice in kar je ostalih živalc...

eni zaradi lakote, drugi zaradi navade, retji zaradi uživanja... in tvoje pomanjševalnice ne bodo spremenile ničesar.

zanimivo, noben še ni omenil teličkov in jagenjčkov...
Jarik
# 02.02.2018 ob 07:43
Tokrat se pa moram zahvaliti Kaji za ta mesni prispevek, saj mi je le-ta spet podaljšal gnus do hitre mesne hrane vseh vrst za približno 5 let....
Mazni
# 04.02.2018 ob 13:02
@hexen

V samoobrambi bi vsakdo imel moč, da ubije drugega človeka, ko bi se boril za svoje življenje. Celo vegan po moje ne bi imel problema s tem ali bi po tvoje rekel: kar daj me, samo mojega mačka pusti na miru?
Kermit
# 03.02.2018 ob 21:43
Hexen. Človek je vsejed in basta. V razvitem svetu si z lahkoto zmišljuješ in zadostuješ potrebam po AK in elementih z zelo pretehtano (in drago) hrano. Velika večina pa nima ne doatopa, ne denarja, ne znanja, ne časa za to. Zakaj se boriti proti naravi? A antilopa, ki jo zmaha lev se ti pa ne smili? In s čim bi fotral domače pse in mačke? Koreninicami? Pa ne razumi narobe, sem absolutno za dobre vzrejne pogoje in nebolečo usmrtitev. Aja, kdo bolj trpi, Liska, ki jo fentajo s kroglo po nekaj letih paše na travnikih, ali gazela, ki se je loti trop hijen, potem ko je celo življenje tolkla pomanjkanje?
Love_tigBitties
# 03.02.2018 ob 11:49
@mazni A to si bral knjigo od tistega nateguna D'Adama? Kaj vse verjamete ljudje, to je res neverjetno. Vecje kot so bedarije, bolj verjamete. Sem ze veckrat napisal pod taksnimi novicami, da ce bi obicajni ljudje vedeli kako jih razni zdravilci in guruji na nategujejo na racun njihovega zdravja bi jih nabili na kole.
sober
# 03.02.2018 ob 11:08
Še kr opasno... da po 46 letih zvem da nisem Slovenc...
hexen
# 02.02.2018 ob 21:56
k_ris, podatki za meso so v tonah, za zelenjavo in sadje pa si lahko tudi poiščeš in izračunaš, kakšna je celotna energetska škoda na račun enega in drugega zavrženega živila v absolutnem smislu in ugotovil boš, da meso za faktor izstopa in ni primerljivo z zelenjavo ali sadjem.
Pa sploh tu ne štejemo porabe vode, porabe antibiotikov, izbruhov bolezni, okoljske škode, škode za javno zdravstvo, dehumanizirane brutalne okrutnosti te industrije....
Kazalo