Devet sirov na preizkušnji. Foto: Reuters

Ne boste verjeli, člani strokovne komisije so ob koncu poskusa dejansko ugotovili razlike, ki so jih pripisali prav vplivu glasbe.

Kako je poskus potekal? Devet desetkilogramskih hlebcev sira ementalec so lani septembra postavili vsakega v svoj lesen predal, nato pa vsakemu hlebcu 24 ur na dan predvajali točno določeno glasbo.

En sir je tako zorel ob zvokih hip hop skladbe We Got it From Here zasedbe A Tribe Called Quest, drugi se je naposlušal Mozartove opere Čarobna piščal, tretji pa rokovske klasike Led Zeppelinov Stairway To Heaven. To še ni vse. Enemu siru se je ves čas vrtela tehnouspešnica UV, spet drugemu pa so ves čas predvajali temačno ambientalno skladbo Monolith.

Tri hlebce sira so izpostavili visokim, srednjim in nizkim zvočnim frekvencam, zadnjega pa so pustili zoreti v miru in tišini.

"Ko smo sire poskusili, so bile med njimi največje razlike v vonju in okusu, opazili smo tudi razlike v teksturi in videzu, res neverjetno," je dejal član komisije Benjamin Luzuy in dodal: "Sir, ki je zorel ob zvokih hip hopa, se je na našem ocenjevanju uvrstil najvišje. Vse druge je premagal tako po okusu kot vonju."