Omaka: 250 g pelatov v konzervi ali pretlačenega paradižnika, česen, sol, poper, olivno olje, 1 dl rdečega vina, 2 žlički sladkorja, 1 žlica balzamičnega kisa (lahko izpustite), sveža ali suha bazilika.

Sveži domači široki rezanci ‒ fettuccine ‒ s paradižnikovo omako. Foto: Dobro jutro
Sveži domači široki rezanci ‒ fettuccine ‒ s paradižnikovo omako. Foto: Dobro jutro

Več receptov na dobrojutro.rtvslo.si.

Na desko stresemo moko in vanjo naredimo vdolbinico tako, da vidimo desko. V vdolbinico stresemo sol in vanjo ubijemo eno jajce. Z vilicami zmešamo sol in jajce (brez moke). Ko sta sol in jajce dobro premešana, z roko v mešanico dodajamo moko in še naprej mešamo. Ko smo porabili vso moko, z robom vilice vse izenačimo. Pričnemo z ročnim mesenjem testa tako dolgo, da dobimo enakomerno, gladko, elastično testo. Vodo uporabljamo le, če je testo zelo suho in še to testo le poškropimo. Zavijemo ga v prozorno folijo in pustimo počivati vsaj 15 minut do pol ure. Med tem pripravimo omako tako, da damo na oljčno olje česen v stroku, poper in baziliko, da zadiši. Dodamo pelate, jih razkosamo ter zalijemo z vinom ter sladkamo in solimo. Pustimo pokrito vreti, dokler se omaka ne zgosti. Na koncu po potrebi še ustrezno začinimo in dodamo sveže lističe bazilike. Desko posujemo z ostro moko. Testo zelo na tanko razvaljamo v vseh smereh. Razvaljano testo večkrat ustrezno prepognemo in zrežemo približno na 6mm trakove. Rezance raztresemo in posujemo z ostro moko ter zložimo v gnezdo. Lahko jih tudi zamrznemo. V vrelo soljeno vodo damo rezance, ki naj vrejo 3 min. (odvisno od debelosti), nato jih s cedilom prenesemo, z malo vode v kateri so se skuhali, v ponev z omako in vse še enkrat dobro prevremo (le kakšno minuto).

Serviramo na ustrezen krožnik, prelijemo z malo oljčnega olja ter posujemo z naribanim parmezanom in svežimi lističi bazilike.