Foto: Goran Rovan
Foto: Goran Rovan

V okviru Tedna cvička so v Novem mestu danes pripravili ocenjevanje lanskega dolenjskega vinskega pridelka. Rezultate bodo objavili na spletni strani.

Vršilec dolžnosti direktorja Kmetijsko-gozdarskega zavoda Novo mesto Damijan Vrtin je povedal, da so v oceno prejeli nekaj več kot 400 vzorcev lanskega vina, od teh slabo polovico nosilnega cvička s priznanim tradicionalnim poimenovanjem, preostalo so vzorci modre frankinje, bela vina in tudi penine.

48. Teden cvička bo precej okrnjen

Število vinskih vzorcev je za skoraj polovico manjše od lanskega, kar je po Vrtinovih besedah posledica epidemije novega koronavirusa in protiepidemioloških ukrepov, delno pa tudi nakazujoče se krize vinogradništva.

Predsednik Zveze društev vinogradnikov Dolenjske Miran Jurak je ob začetku ocenjevanja vina v Kmetijsko-gozdarskem zavodu Novo mesto povedal, da so se pri tej največji dolenjski vinogradniško-turistični prireditvi letos odpovedali družabno-zabavnemu delu, in sicer Pohodu po Slakovi poti, reviji vinogradniških pevskih zborov, strokovnim predavanjem in delu te prireditve z zabavnim sporedom. Med preostankom prireditev je napovedal izdajo skromnejšega biltena z izidi ocenjevanja in drugimi podatki.

17. julija podelitev odličij
Namesto osrednje prireditve Tedna cvička, ki bi morala biti med 12. in 13. junijem, bodo na internem srečanju, na katerem bo do približno 500 dolenjskih vinogradnikov, v lovskem domu na Velikem Gabru pri Trebnjem izbrali novega kralja cvička, novo cvičkovo princeso in novega ambasadorja cvička.

Izbranim vinogradnikom bodo podelili velike zlate medalje, razglasili letošnjega vinskega šampiona in prvake posameznih vinskih sort.

Omenjenega srečanja, ki bo 17. julija, naj bi se udeležili tudi župani "cvičkove dežele" in kmetijska ministrica Aleksandra Pivec, je še napovedal Jurak.