Uporabite lahko različne vrste školjk. Foto: RTV Slovenija/Alan Radin
Uporabite lahko različne vrste školjk. Foto: RTV Slovenija/Alan Radin

Školjke očistimo in speremo s hladno vodo. Posebej klapavice oziroma pedoče in posebej druge školjke. Pedoče pripravimo kot za buzaro. Prestavimo jih v drugo posodo, tekočino posebej, školjke posebej.

Na ogenj pristavimo še preostale školjke (ločeno) in ko se odprejo (razen noetove barčice), jih odstavimo, poberemo iz lonca in jih dodamo h klapavicam. Pregledamo, ali je katera ostala zaprta. To izločimo. Samo mušole lahko in morajo ostati zaprte.

Tekočino previdno prelijemo k soku od klapavic. Na dnu se je nabral pesek, zato prelijemo res previdno. V kozico, kjer smo pripravljali klapavice, damo oljčno olje in prepražimo nasekljano šalotko, dodamo česen in ko zadiši, zalijemo z belim vinom. Dodamo peteršilj in sok od školjk.

Dodamo še vodo, kolikor je je potrebne za kuhanje testenin, in zavremo. Dodamo testenine in skuhamo na ¾. Po potrebi dolivamo vodo. Dodamo školjke in vse lepo premešamo. Dodamo maslo, da nam naredi kremno omako in da se zmes poveže. Na koncu dodamo še nariban sir in postrežemo.

Naj vam tekne: Biseri morja