Ena bolj obleganih stojnic je bila zagotova tista šampanjske hiše Pol Roger. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Ena bolj obleganih stojnic je bila zagotova tista šampanjske hiše Pol Roger. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Organizator Gašper Čarman s kitajskim veleposlanikom, ki je festival odprl. Foto: Dean Dubokovič
Ena od festivalskih poslastic: rebula, bianco breg in sivi pinot Joška Gravnerja. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Med gosti je bilo opaziti tudi številne znane Slovence. Na sliki Vlado Kreslin v družbi Aleša Kristančiča in soorganizatorja festivala Francija Keka. Foto: Dean Dubokovič

Bordojci, burgundci, šampanjci, supertoskanci … vina iz starega in novega sveta (ZDA, Avstralija, Argentina, Nova Zelandija), skupno 54 jih je bilo iz tujine.

Tako smo imeli, denimo, priložnost okušati take velikane vinskega, kot so Château D' Yquem (cena 420 evrov), Ornellaia, Tenuta di Biserno, Château Pontet-Canet, Château Smith Haut Lafitte … pa linija šampanjcev Pol Roger, vključno s festivalsko redkostjo, Winstonom Churchillom letnik 2002, tokaji kleti Oremus in celo kitajska vina (Château Changyu).

Festival je slovesno odprl prav kitajski veleposlanik v Sloveniji, ki v svoji domovini odpira vrata ne le slovenskim vinarjem, ampak tudi našim gospodarstvenikom.

Organizator, vinoteka eVino z Gašperjem Čarmanom na čelu, je ob bok tem zvenečim imenom postavila 28 domačih vinarjev (in tri zamejce – Gravnerja, Kebra in Zidaricha), ki so se popolnoma dostojno kosali s konkurenco iz tujine.

"Veseli me, da je Gašper to svetovno elito pripeljal v Cankarjev dom in ponudil domačim vinarjem soočanje z njimi," je dejal Aleš Kristančič iz Movie, ki je na festivalu premierno predstavil Turno belo (2017).

"Najboljša slovenska vina lahko brez težav postavimo v svetovni vrh. Ne vsa, seveda, gotovo pa večina, ki so na tem festivalu," pa je na to temo povedala častna gostja festivala Caroline Gilby, največja vinska strokovnjakinja za osrednjo in vzhodno Evropo.

"Ker je Slovenija majhna država, mora iskati nišno produkcijo. Takšna vina ne morejo biti poceni. Kljub temu pa imate neverjetno ugodno razmerje med kakovostjo in ceno. Ljubitelj vina dobi veliko, kar ni vedno naključje pri mnogih uveljavljenih svetovnih znamkah," je še povedala britanska strokovnjakinja z najvišjim nazivom "Master of Wine".

Ena tistih vin, ki so nedvomno v samem svetovnem vrhu, so Gravnerjeva, ki jih je na festivalu predstavljala Mateja Gravner. Premierno je odprla rebulo in Bianco Breg 2010, ob tem pa smo lahko okušali še sivi pinot 2007. Prav tako festivalsko premierna je bila rebula opoka 2016 Marjana Simčiča, vino, ki so ga letos pri italijanski La Gazzetti dello Sport z 99 točkami ocenili za najboljše vino na svetu.

Konjaki, gini, grappe ...
Poskrbljeno je bilo tudi za ljubitelje žganih pijač, pri čemer je treba izpostaviti konjake hiše Tesseron, vključno z Lotom 29, edinim konjakom, ki mu je Robert Parker podelil 100 točk. Predstavila sta se tudi dva slovenska gina, Brin in Monologue. Drugi, za katerim stoji kuharski mojster Tomaž Kavčič, se je maja na tekmovanju v ZDA Great American Spirit Competition uvrstil med osem najboljših žganih pijač sveta.

"Pri kuhanju raziskujem spajanje različnih sestavin, pri Monologuu pa sem se lotil spajanja elementov, ki bi dali pravo harmonijo ginu. Osnovni sestavini brinju sem s preizkušanjem dodajal 72 drugih sestavin in prišel do končnega izdelka. Vesel sem, da smo lahko tudi s to ponudbo del takšnega uglednega dogodka," je povedal Kavčič.

Cankar pokal po šivih
Na festivalu je bilo opaziti velik del slovenske vinske in gostinske stroke, vključno z nekaterimi najvidnejšimi kuharskimi mojstri, sommelierji in lastniki vinotek, avla Cankarjevega doma pa je pokala po šivih. Obiskovalcev je bilo preko 1.400.

"Ne pretiravam, če rečem, da mi je več kot sto ljudi reklo, da če želim poskusiti vina, ki jih ne bom mogel nikjer v regiji, moram priti na festival Top vino. Ker sem imel prejšnji dan še obveznosti v Beogradu, sem vstal ob pol treh ponoči in se pripeljal v Ljubljano. Poleg izjemnih vin me preseneča tudi veliko obiskovalcev. Želim, da bi imeli tudi v Srbiji kaj takega," je povedal najboljši srbski sommelier Vuk Vuletić.

Če zaključimo – v poplavi vinskih festivalov se zdi, da si je Top vino s posrečeno kombinacijo tujih velikanov, ki jih imamo redko priložnost okušati, in slovenskih adutov, zagotovo izborilo svoj prostor pod soncem.