Kulinarika
Prekmurska gibanica.
Prleška gibanica se od prekmurske razlikuje predvsem po nadevu. Foto: BoBo

V Prlekiji si prizadevajo za poenoten recept prleške gibanice

Festival prleške gibanice
2. september 2017 ob 10:41
Ljutomer - MMC RTV SLO, Radio Slovenija

V Križevcih pri Ljutomeru bo potekala prireditev 4. Prleška gibanica, na kateri bodo to značilno prleško sladico ne zgolj predstavljali, temveč tudi ocenjevali in jo pripravljali pred očmi obiskovalcev.

"Komisija je ugotavljala, da so izdelki različni, da so se pojavljale določene napake, ki pa jih z ocenjevanjem želimo tudi odpravljati," je za Radio Slovenija pojasnila članica ocenjevalne komisije Frančka Lebarič.

V postopku za poenotenje recepta za prleško gibanico so zbrali kar 70 različic, pravi predsednica Kulturno, turističnega in izobraževalnega društva Kelih Tjaša Kos in dodaja, da je bilo največ razlik v višini gibanice, zato so v recept zapisali priporočilo: "Visoka mora biti od enega do dveh centimetrov in pol, števila plasti vlečenega testa pa nismo natančno definirali - le da mora biti med pet in devet plasti."

Prleška gibanica je, drugače od prekmurske, zgolj s skutnim nadevom resda nekoliko skromnejša, zato pa nič manj slastna, je za Radio Slovenija iz Prlekije še sporočila Lidija Kosi.

Nekaj več o pripravi prleške gibanice si lahko ogledate tudi v spodnjem prispevku.

Lidija Kosi (Radio Slovenija)
Prijavi napako
Komentarji
Sl4fko
# 02.09.2017 ob 17:27
Dragi moji, na sliki je prekmurska gibanica, ki z nami Prleki nima veze. Tako kot tudi Prleki nimamo veze z Prekmurci, ki so še malo manj kot sto let nazaj bili ZAVEDNI MADŽARI in velika večina celo proti priključitvi k Sloveniji. Razlika v kulturi in mentaliteti je še zdaj ogromna.
Keika
# 02.09.2017 ob 13:41
Sicer gibanica na sliki ob članku zgleda čisto slastno, ampak je po nadevu sodeč prekmurska, ne prleška :)
stewie
# 02.09.2017 ob 14:57
Pod Prekmurje že po defaultu ne more spadati, ker samo ime pokrajine pove, da gre za območje na drugi strani Mure, na levem bregu. Spada pa pod Pomurje, je pa težko natančno določiti. Kot pravi Penzl, za prehodno območje med Štajersko in Prekmurjem.
Štrumfek
# 02.09.2017 ob 16:44
@Gepard007, pod Štajersko. Ne vem sicer, zakaj Prlekija ni samostojna regija, kot je že stewie povedal(a), Prekmurci ne moremo biti, od Štajercev se pa tudi kar razlikujemo, predvsem v jeziku.
penzl
# 02.09.2017 ob 14:44
@Gepard007: Prlekija je sicer del Štajerske, čeprav je neke vrste prehodno območje med Štajersko in Prekmursko kulturo.
Simon_Marini
# 03.09.2017 ob 11:58
Glede samega imena gibanice: Ime je seveda balkansko in ne ''prleško''. Niti ne bom pisal, kako se izvirno temu reče, ker se v našem jeziku ( balkanščini ) to prečita po balkansko in s tem dobimo pač giiiiiibanico. Kar je še bolj butasto, balkanci mislijo, da ima to kaj zveze z gibanjem. Ime se nanaša na plasti.
Etienko
# 03.09.2017 ob 10:19
Malo je zakomplicirano,samo ne tako kot izgleda. Prlekija je v bistvu tam,kjer ljudje GUČIJO,to pomeni govorijo. Meje v notranjosti s Štajersko nekako ni mogoče določiti,bolj kot ne se gleda na približno,tako da če ste nekje na meji,vprašajte če tu gučijo ali govorijo )))) Če bodo rekli da govorijo,ste še na štajerskem bolj kot ne v večini...
Edina fixna geografska meja prlekije je reka Mura,ki deli prleke in na drugi strani prekmurce. Ko se peljete iz osrednje Slovenije recimo po autocesti mimo Maribora pa zavijete proti Madzarski,potem boste tudi prečkali reko Muro in prišli na prekmurje...tega tako ali tako 80-90% slovencev ne ve,pa je najlazje verjetno,kje je prekmurje? Na prekmurje iz osrednje slovenije prideš preko tega mostu avtoceste,in 3 mostov po regionalnih cestah ...Radenci oz. Petanjci je najbližje austrijski meji zgoraj,sredinski je Veržej,najnižji pa Razkrižje oz. Gornja Bistrica,to je pa čisto blizu hrvaške meje že spodaj....no in ko prečkate reko Muro v smeri proti prekmurju oz. Madžarski zapuščate prlekijo! Ok,da se priti nekje preko Mure tudi z brodom. Če se obrnete,pa gremo nazaj proti osrednji sloveniji,naj bi najvišje,še višje od radenskega mosta nekje do meje z austrijo,do Gornje Radgone geografsko najvišje segala Prlekija,kolegi v Gornji Radgoni nekateri še gučijo,ne pa več vsi )))
Če se tam zgoraj obrnete navzdol proti Hrvaški,pa se peljete preko Slovenskih goric skozi kraje Cerkvenjak,Vitomarci,Juršinci,Dornava dol bolj proti Ormožu...to bi naj nekje bila meja prlekije. Ko se peljete tak dol imate desno večje kraje Benedikt,Lenart,pa potem še nižje Ptuj....tu je tak-tak do teh mest,tu nekje,odvisno kako se je guč kje ohranil ))) ...tu nekje prlekija meji na štajersko v glavnem!
Torej če povzamem,od zgoraj dol...od austrijske meje oz. Gornje Radgone maximalno proti Ormožu najnižje do hrvaške meje,pa potem do reke Mure pri Raskrižju...in če plavate proti toku gor po reki Muri nazaj do Gornje Radgone...tu vmes je fixno PRLEKIJA! Tam proti štajerski pa kakor se je kje guč ohranil. Tako da je Babičev mlin na Muri v prlekiji in ne prekmurju,ker se drži prleškega brega,Jeruzalemske gorice so vse v prlekiji,tako da pijete odlično prleško vino iz ljutomerskih kleti,ker Ljutomer se smatra kot osrednji del prlekije,kot glavno mesto prlekije,tu kdor govori,ga čudno gledajo, tu moreš GUČATE! )))))
Vam je zdaj jasno kje je prekmurje oz. prlekija in kje bi naj bili različni gibanici???
Sl4fko
# 03.09.2017 ob 00:17
Prlekija in Prekmurje tvorita regijo Pomurje; Pomurska regija.
Gepard007
# 02.09.2017 ob 22:12
@Štrumfek: Hvala! Zanimivo da ni regija, ja. Pod katero regijo pa spada? Po velikosti bi rekel, da kar pod par regij...
nikhrast
# 02.09.2017 ob 15:11
Pa zakaj poenoten recept, vsak jo dela po svoje. Saj pizzo, kranjske, potico, strudel... dela vsak po svoje. Ne vem pa zakaj toliko Slovencev daje skuto v strudel.
Simon_Marini
# 03.09.2017 ob 11:50
Prlekija je umetno ustvarjen pojem. Ampak, če že obstoja ( bolje: če se strinjamo, da osbtaja, ker sicer to ni nobena administrativna enota ), potem: Je ozemlje na Štajerskem. Enako kot je Bežigrad v Ljubljani. Ali Tabor v Mariboru.
Bivši uporabnik
# 02.09.2017 ob 14:41
Marsikdo se zeli okoristiti z naso kulturno dediscino, taksna je pac narava ljudi, zato je naloga drzave da ustrezno zasciti vse strateske panoge in vzpostavi mehanizme za nadzor in kaznovanje, tistih ki se okoriscajo z laznimi recepti, ki niso strokovni.
Gepard007
# 02.09.2017 ob 13:13
Pod katero pokrajino spada prlekija? Prekmurje?
Kazalo