Prleška gibanica se od prekmurske razlikuje predvsem po nadevu. Foto: BoBo
Prleška gibanica se od prekmurske razlikuje predvsem po nadevu. Foto: BoBo

"Komisija je ugotavljala, da so izdelki različni, da so se pojavljale določene napake, ki pa jih z ocenjevanjem želimo tudi odpravljati," je za Radio Slovenija pojasnila članica ocenjevalne komisije Frančka Lebarič.

V postopku za poenotenje recepta za prleško gibanico so zbrali kar 70 različic, pravi predsednica Kulturno, turističnega in izobraževalnega društva Kelih Tjaša Kos in dodaja, da je bilo največ razlik v višini gibanice, zato so v recept zapisali priporočilo: "Visoka mora biti od enega do dveh centimetrov in pol, števila plasti vlečenega testa pa nismo natančno definirali - le da mora biti med pet in devet plasti."

Prleška gibanica je, drugače od prekmurske, zgolj s skutnim nadevom resda nekoliko skromnejša, zato pa nič manj slastna, je za Radio Slovenija iz Prlekije še sporočila Lidija Kosi.

Nekaj več o pripravi prleške gibanice si lahko ogledate tudi v spodnjem prispevku.