Kulinarika
Francoska kuharska mojstrica Anne-Sophie Pic leta 2007, ko je kot prva ženska v 40 letih prejela tri Michelinove zvezdice. Foto: Reuters
       Kdo so slovenske kuharske mojstrice?       
 
- Ana Roš, Hiša Franko (Kobarid)
- Martina Breznik, Hiša Raduha (Luče)
- Vesna Čarman, Pri Danilu (Reteče)
- Metka Repovž, Gostilna Repovž (Šentjanž)
- Tanja Pintarič, Gostilna Rajh (Bakovci)
- Ksenija Mahorčič, Gostilna Mahorčič (Rodik)
- Miriam Novak, Domačija Novak (Sadinja vas)
Posebna številka Tima iz leta 2013, ki je povzročila ogromno ogorčenja med kuharskimi mojstricami, saj med "bogove hrane" ni uvrstila niti ene ženske. Na naslovnici: David Chang (Momofuku, ZDA), Rene Redzepi (Noma, Danska) in Alex Atala (D.O.M., Brazilija). Foto: Time
Ana Roš s povezovalko Mojco Mavec na pravkar končani tridnevni promociji Slovenije kot gastronomske destinacije v New Yorku. Foto: Sylvain Gaboury/PMC
       Kdo so svetovne kuharske mojstrice?       
 
- Dominique Crenn, Atelier Crenn (San Francisco)
- Elena Arzak, Arzak (San Sebastian)
- Hélene Darroze, The Connaught (London) in Hélene Darroze (Pariz)
- Pia Leon, Lima (Lima)
- Nadia Santini, Dal Pescatore (Canneto sull'Oglio)
- Anne-Sophie Pic, Maison Pic (Pariz)
- Helena Rizzo, Mani (Sao Paulo)
- Cristina Bowerman, Glass Hostaria (Rim)
- Antonia Klugmann, L'Argine a Venco (Dolenje, Italija)
Ena od redkih žensk prav v vrhu: Elena Arzak iz restavracije Arzak v San Sebastianu v Baskiji. Na sliki z očetom, velikim Juanom Marijem Arzakom. Foto: AP
Ena od dveh žensk v drugi sezoni Chef's Table je bila v ZDA delujoča Francozinja Dominique Crenn, ki je prav letos postala kuharska mojstrica leta po izboru revije Restaurant. Naziv je mislila sprva zavrniti, saj sovraži ločevanje po spolu. Foto: Netflix
Ana Roš in Hiša Franko sta konec maja letos z drugo sezono v ZDA izjemno priljubljene serije Chef's Table nedvomno stopili v ospredje svetovne kulinarike. Danes je mizo pri Franku skoraj nemogoče dobiti, večji del jedilnice zasedajo Američani, Ano pa v Kobaridu ustavljajo kulinarični turisti in so presrečni že s selfiejem z njo. Foto: Netflix
Za Ano Roš najbolj subtilen in senzibilen kuhar ni ženska, ampak izjemni Bertrand Grebaut iz pariškega Septima. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Cristina Bowerman in Glass Hostarie v Rinu in Ana Roš iz Hiše Franko v kuhinji v Kobaridu sredi oktobra, ko sta kuhali večerjo z desetimi hodi. Foto: MMC RTV SLO

Dodaj v

"Ženska sodi v kuhinjo." Zakaj je potem vrhunskih kuharic tako malo?

Ana Roš, Dominique Crenn in druge proti deljenju na spole
25. oktober 2016 ob 06:22
Kobarid - MMC RTV SLO

Ni dolgo tega, ko je Polnočni klub v svoji oddaji gostil "moške, ki kuhajo", kar je bilo predstavljeno kot svojevrsten fenomen. V zadnji oddaji so končno stopili v korak s časom, ko je Zvezdan Martič v oddajo povabil "kuharske zvezdnike" - štirje so bili moški, ženska le ena.

Tako razmerje že bolj odraža realnost v kuharskem svetu, svetu, ki mu izrazito dominirajo moški, svetu, ki ga nekateri, kot so Anthony Bourdain, Gordon Ramsey in Marco Pierre White, slikajo bolj kot vojno območje kot pa poligon ustvarjalnosti.

In dejstvo je, da so za svet vrhunske kulinarike značilni vsakodnevna borbenost, nečloveško dolgi delovniki, tekmovalnost, frustracije, hud stres, ogromno odrekanja in hiter tempo. Nekaj, kar (domnevno) lahko zdržijo samo moški, pravi moški.

Štedilnik skratka že dolgo ni gospodinjska naprava, namenjena izključno ženskam, ampak je pridobil konotacijo malodane težkega topništva, ki jo lahko upravlja samo "pravi dec", medtem ko ženska, predvsem zaradi nezdružljivosti tako zahtevnega poklica z materinstvom, vrhunska kuharica pač ne more biti (okej, morda je lahko pristojna za slaščičarsko sekcijo restavracije).

"Sprijazniš se"
Jasno, seksizmov in stereotipov je v samo tem enem stavku toliko, da se zdi, da ženske nismo prehodile prav kaj dolgo pot od časov, ko smo lahko prvič volile in sedle za volan. Vse naštete postavke, ki naj bi oteževale ženskam delo v visoki kulinariki, najdemo tudi v številnih drugih poklicih, od zdravniškega do poslovnega sveta, pa razmerje v korist moškim nikjer ni tako očitno.

Kot pravi Lauren DeSteno iz newyorške restavracije Marea (2**): "Veliko služb ima naporne delovnike; veliko služb je fizično napornih. Medicinske sestre delajo ob čudnih urah. Policistke imajo zahtevno službo. Pač, sprijazniš se."

Bogovi hrane
Dejstvo je, da je v vrhunski kulinariki dejansko žensk izjemno malo, česar pa ne moremo pripisati temu, da bi bile ženske manj vešče in spretne (Svetozar Raspopović iz Asa tu govori o "malih, spretnih ženskih prstkih") ali imele manj posluha za kulinarične finese (ženske imajo več okušalnih brbončic od moških, zato so tudi zanesljivejše degustatorke vin, denimo). Vseeno pa ne toliko malo, da se ne bi počutile užaljene, ko revija Time leta 2013 v svojo posebno izdajo "Bogovi hrane" ni vključila niti ene ženske.

Tista edina ženska, ki jo je Martič gostil v petek, je bila, seveda, Ana Roš iz Hiše Franko, ki pa je bila v družbi prej omenjenega Raspopovića, Tomaža Kavčiča (Zemono), Janeza Bratovža (JB) in Tadeja Gašperina (Pikol) tudi edina, katere misli so posneli vnaprej, saj je urnik Roševe v teh mesecih po Netflixu popolnoma zaseden. Gostovanje na Baltiku, promocija Slovenske turistične organizacije v New Yorku, gostovanje v Avstraliji, kuhanje na poroki v Indiji, izmenjava kuhinj najboljših kuharjev za en dan na neznano lokacijo ...

Zvezdniška šefica
Če so se nekateri od gostov Polnočnega kluba še skušali skromno distancirati od oznake "zvezdnik", je Roševa prav to. Postala je t. i. celebrity chef in ena od tistih, zaradi katere Američani letijo v Kobarid samo za eno večerjo, ena tistih, ki postavljajo Slovenijo na zemljevid kot kulinarično destinacijo.

In je tista rariteta v kuharskem poslu, ženska, v dolgoletni zvezi (njen partner je sommelier Hiše Franko Valter Kramar), za nameček pa še mati dveh šoloobveznih otrok, skratka, vse tisto, zaradi česar po logiki ne bi smela zdržati 18-urnih delavnikov, in tisto, zaradi česar je dejansko tako malo žensk v tem "fantovskem klubu", kar vrhunska kulinarika je.

Roševa hkrati sovraži izraz "ženska kuharica", saj se ji zdi poniževalno deliti kuharske mojstre po spolu, a se tudi zaveda, da na njo in kolegice še vedno gledajo malodane kot na tiste, ki se na določeno delovno mesto povzpnejo s pomočjo kvot. Vrhunska kulinarika je prežeta z emocijami, vključno s tistimi malce bolj pritlehnimi.

Podcenjevanje žensk
Tako je kar nekaj razburjenja leta 2014 povzročila izjava z dvema michelinkama ovenčanega britanskega kuharskega mojstra Toma Kerridgea, ki je dejal, da ima res rad dekleta v kuhinji, ker "malce znižajo raven testosterona, kuhinja pa ni več tako agresivna".

A potem nadaljeval: "Ampak istočasno potrebuješ veliko tega ognja, če si kuhar, saj se moraš nenehno gnati, da si pripravljen na strežbo. Zato verjetno ni toliko žensk v vrhunski kulinariki." In še: "Saj jih je nekaj, vprašanje je le, ali je to prav posel zanje. Na tej ravni nisem prepričan. /.../ Testosteron verjetno ni prava beseda, gre za dinamiko, da zadeve opraviš, za tisto sposobnost, da greš še globlje in se izpostaviš pritisku."

Mimogrede, v Veliki Britaniji je od 250.000 kuharskih mojstrov v državi samo 18,5 odstotka žensk.

Kerridge ni edini, ki žensk ne obravnava kot enakovrednih kolegic. Ko so Maria Batalija, ameriškega kuharskega zvezdnika, ki je med drugim pred dnevi kuhal zadnjo državniško večerjo v Beli hiši, nekoč vprašali, kako se moški in ženske razlikujejo v kuhinji, je odgovoril takole: "V ženski naravi je, da so boljše, ker ne kuhajo, da bi tekmovale, ampak kuhajo, da nahranijo ljudi. V Italiji najboljši kuharski mojstri niso nikdar moški - ampak je vedno babica. Obstajata dva načina, kako nekoga zadovoljiš - oba vključujeta vtaknjenje nečesa vanje ... trenutno govorimo o hrani (pomenljiv smeh)!"

Prijazne, neškodljive TV-kuharice
Batalijeva percepcija ženske kuharice tako verjetno najbolj ustreza TV-kuharicam, kjer pa res prevladujejo ženske - tiste prijazne, nasmejane, neškodljive, mične, urejene, s pričesko, kot da prodajajo TV-oglas, ne pa garajo za štedilnikom. Vse tiste Nigelle, Rachel, Paule, Giade ter Ane, Nine in Tereze, ki kuhajo, a tega ne počnejo, da bi podirale kakšne mejnike in skušale prodreti v kakršenkoli elitni fantovski klub.

V nasprotju z raznimi Ramseyji, Bastianichi, do neke mere pa tudi Volčiči, ki v svojih TV-gostovanjih lahko kažejo ostrino in je ta celo spodbujana.

Batalijevo predpostavko je problematizirala že Charlotte Druckman v reviji Gastronomica: "Batalijev pogled je skrb vzbujajoč, pa ne samo zaradi njegove neokusne igre besed. Babice, o katerih govori, res kuhajo, da bi nahranile ljudi, je pa res tudi, da nekatere ženske kuhajo iz tekmovalnosti. Njegove opazke porajajo še eno vprašanje: Če večina žensk ne mara tekmovati, mar to pomeni, da ne morejo biti velike kuharske mojstrice? Moraš biti tekmovalec, da žanješ uspeh kot ga Batali? Da bi preživel v eni od njegovih kuhinj, očitno že."

Borka že od smučarskih dni
Roševa nedvomno je tekmovalna, ambiciozna in borka, še iz časov, ko je veliko obetala kot mladinska smučarska reprezentantka. Pozneje, ko je spoznala Kramarja in obesila na klin kariero diplomatke, je te ambicije in stremljenje po vrhu preselila v kuhinjo, kjer je postala, ironično, najuspešnejša ambasadorka Slovenije v tujini ta hip.

In če že govorimo o prodiranju v fantovske klube - leta 2012 je bila kot edina ženska del ekipe najboljših kuharjev sveta pri projektu Cook it Raw, lani je bila ena od samo treh žensk od 37 kuharjev, ki so v okviru Gelinaz! Grand Shuffla za en dan zamenjali kuhinje, letos jih je v družbi 40-ih pet.

In v drugi sezoni Netflixove serije Chef's Table, tiste serije, ki jo je dodobra zacementirala v družbi največjih in najbolj obleganih kuharskih mojstrov na svetu, je bila ena od dveh žensk od osmih portretiranih kuharjev. Druga je bila Dominique Crenn, v ZDA delujoča Francozinja, ki so ji pri reviji Restaurant v sklopu seznama najboljših restavracij sveta 50 Best letos podelili naziv najboljše *ženske* kuharice na svetu. Naziv, ki ga mnoge v tem poklicu vidijo malce degradivno, kot da bi ženske v kulinariki tekmovale na nekakšni svoji paraolimpijadi.

"Najsubtilnejši obrok sem jedla pri moškem"
"Crennova je nagrado sprva hotela zavrniti in jaz se z njo popolnoma strinjam, ker se prav s to delitvijo začnemo oddaljevati od emancipacije," razlaga Roševa. "Dejstvo je, da na koncu obroka mora biti gost zadovoljen, to, ali mu je kuhal moški ali ženska, pa ni pomembno. Ne pozna se ne na tehnični plati, ne na oblikovni, ne po okusih," pravi 43-letna kuharska mojstrica, ki rada poudarja, da najbolj subtilnega in senzibilnega obroka ni jedla pri ženski, kot bi se pričakovalo po stereotipih, ampak pri moškem, Bertrandu Grébautu iz pariškega Septima.

"Kuhinja ni prostor za nekoga, samo zato, ker je drugega spola. To je meni čisti šovinizem. A še hujši šovinizem je to, da se govori o deljenju kuharskega sveta in mi nekdo reče, naj se ne trudim biti del tega kluba. Šele, ko bomo prešli to deljenje vlog, bo ženska v tem poklicu morda lahko malo več dosegla."

Kot je pred časom v Guardianu zapisala Myf Warhurst: "Ženske kuharske mojstrice lahko prenesejo pritiske v kuhinji, tisto, kar jim ne diši, pa je seksizem." Tudi zato ima morda Roševa v kuhinji same ženske - ne zato, ker bi menila, da so senzibilnejše, ampak zato, ker se je, vsaj pri nas, že večkrat pokazalo, da imajo moški preprosto prevelik ego, da bi pustili, da jim ukazuje ženska.


"Ženski" meni v Hiši Franko - priželjc in gosja jetra za predsladico, "ameriško posilstvo" za sladico

14. oktobra se je v do zadnje mize polni (večinoma z Američani) Hiši Franko zgodil prav poseben "ženski" večer, če temu lahko tako rečemo. Ana Roš je namreč gostila Cristino Bowerman iz rimske restavracije Glass Hostaria (1 Michelinova zvezdica). V neposrednem dvoboju sta nam dve izjemni kuharici - prva diplomirana diplomatka, druga diplomirana pravnica - z močnim, nepopustljivim značajem dali jasno vedeti, da pojem "ženska" kuhinja, kot jo pojmujejo nekateri (varne, subtilne in všečne jedi, a brez pravega žara), ne obstaja.


Ana in Cristina, za kateri je bilo to četrto sodelovanje, sta v desethodnem ubijalskem meniju pokazali toliko "jajc", razpona in drznosti, kot bi si jih želeli pri marsikaterem njunem moškem kolegu. Pri tem, da je morda presenetilo le to, da je Bowermanova, ki je s svojo pankovsko kričeče rožnato kratko pričesko in piercingi videti bolj spontana, težko sledila Aninim improvizacijskim sposobnostim ("Štiri jedi sem sestavila danes zjutraj, Cristino je skoraj kap, ko je videla, kako tik pred zdajci vse iščem in delam!").


Začelo se je umirjeno in subtilno - Ana je v nežni juhi z vaniljo, sirotko in lešnikom zakuhala jesensko mikrokorenje, Cristina pa ji je odgovorila z daši juho s piščancem in ostrigo. Potem pa takoj v drugo prestavo. Anino jelenovo srce je fino sesekljano in na tankem ajdovem tacu postreženo z jerebiko in radičem, medtem ko je Cristinin "cacio e pepe", italijanska klasika, pripravljena z morskimi ježki, ki dajo krasnim malim bottoncinijem ostrino.


Sledila je morda najboljša Anina brezmesna jed v zadnjih sezonah: ravioli z luštrekom in jamarjem v dva dni kuhanem gobjem fondu z lisičkami in trobentami. Tej poeziji intenzivnih okusov je sledila divja jerebica z rdečim zeljem, jabolkom in sladkim krompirjem, za tem pa še raca z rdečo peso, domačim slivovim kisom in kumkvatom.


Cristinina glavna jed (jagnje, divja čebula, buča, fermentirana skuta) se je na papirju brala izvrstno, v živo pa vseeno ni dosegla Anine večplastnosti. Je pa zato toliko bolj navdušila s prav res perverzno sladico, ki to ni bila. "Calling it a dessert?" ("Rečete temu sladica?") je bila namreč intenzivna sestavljanka iz telečjega priželjca, sojine omake in staranih gosjih jeter, kar smo s kruhom pomazali. Piko na i izjemni predstavi je postavila Roševa, ki je prvič predstavila sladico (pre)drznega imena "American (g)rape" (Ameriško grozdje/posilstvo), zloženo iz sorbeta sladkega grozdja, fermentiranega čaja, dehidrirane špinače in granole.


(Fotografije večerje s posameznimi jedmi v galeriji spodaj, op. a.)

*Polnočni klub, kjer so gostovali Ana Roš, Tomaž Kavčič, Janez Bratovž, Svetozar Raspopović in Tadej Gašperin, si lahko ogledate v posnetku spodaj.

Kaja Sajovic, kaja.sajovic@rtvslo.si
Prijavi napako
Komentarji
sosman
# 25.10.2016 ob 07:08
Vsak ima svoje prednosti, fizično in mentalno. Enaki pa nikakor nismo, kot nam želijo vcepiti. In hvala bogu, da je tako.
inbogjerekel
# 25.10.2016 ob 07:35
Uvesti moramo obvezne ženske kvote za vrhunske kuharje, vrhunske frizerje, modne kreatorje, cvetličarje.... :)
mpslo
# 25.10.2016 ob 06:59
Pa nehajte gledati na to kot tekmovanje ženska-moški. Kot v vseh nedržavnih službah je tukaj merilo samo eno, meritokracija. Če boš boljši boš imel službo. Nismo vsi ljudje enaki in nehajte gonit tega crknenga konja.
grafikon
# 25.10.2016 ob 07:44
Najboljsi v necemu je tista oseba, ki temu cilju nameni najvec; casa, energije in truda. Spol tukaj nima veze in nehajte se zgledovati po ZDA ker tam so totalno zavozili drzavo. Imamo svojo pamet, upirabimo jo.
Nikec3
# 25.10.2016 ob 07:38
Do enake dileme pridemo ko govorimo o frizerih. Frizerk je veliko več, ko govorimo o najboljših pa gre vedno za frizerje (moške). Po mojem je to predvsem zaradi grebatorstva, kjer očitno moški predniačimo, pa malo je tudi da je verjetno pri moških želja, da bi bili najboljši večja, kot pri ženskah.
yoda
# 25.10.2016 ob 08:18
ženske, okoli 30 in manj, so fantov boljše le v kuhanju mule.
Po mojih izkušnjah in izkušnjah moje okolice, bi bila družina lačna, če ne bi fantje prijeli za kuholnico, v temi če fantje ne bi zamenjali žarnice, brez vode če fantje nebi zamenjali pipe, brez omar če jih fantje ne bi sestavili....
Same karijeristke, faks imajo, zdaj pa samo še službo dobijo, v primeru da jo imajo pa vso energijo posvečajo njej, pa fitnesu, pa kofetkanju, pa telefonu....
No, seveda obstajajo tudi izjeme.

enakopravnost si izboriš z dejanji in ne z besedami. Sploh pa ne s kvotami..
meimei
# 25.10.2016 ob 07:48
Ne vem, meni se zdi, da če damo skupaj moškega in žensko (od katerih noben ni posebej velik kreten in se zavzame za svoje delo) vseeno prednjači moški. Moška narava je bolj naravnana k logiki in po mojih izkušnja so moški, ki se poglobijo v določeno delo v njem uspešnejši kot ženske.

To je, žal, še vedno mišljenje mnogih, zato imajo moški marsikje prednost, ljudje jih višje cenijo, dajo več priložnosti kot ženskam. Marsikdo podzavestno, ker je še vedno marsikje to priučeno.

Veliko raziskav je dokazalo, da se ženske morajo veliko bolj dokazati v službi, da napredujejo kot moški, ker ljudje dvomijo, da bo področje res obvladala, sploh, če na njem prevladujejo moški.

Žalostno, da se takšne izjave pojavljajo v 21.stoletju.
JackAce
# 25.10.2016 ob 08:54
Če smo pa ravno pri temi ženske/moški. V zadnjem času pri mlajših generacijah opažam vedno več mladih deklet, ki so dobesedno "gnile". V smislu lenobe, nemarnosti in dobesedne nesposobnosti, hkrati pa vse več mladih fantov, ki so vse bolj urejeni in pedantni. Včasih je veljalo, da so ženske tiste, ki so bolj urejene, čiste, vestne, ... zdaj jih pa poznam kar nekaj, ki si ne znajo niti cunj oprat in zlikat, skuhat kosila, posesat stanovanja,... Po drugi strani pa gospodinjska opravila niso več "moška tabu tema" in se jih vse več ukvarja naprimer s kuharijo in so hkrati tudi precej bolj samostojni.
Flegica
# 25.10.2016 ob 07:57
Po vseh bedastih komentarjih pred mano lahko zaključim le to da je torej absolutno najvišje na evolucijski lestvici moški ki je gay...torej bitje ki združihe vse prednosti ženske in moškega!? No pa šalo ob stran-sebe imam za moškega ki ni ravno pred pol ure prilezel iz jame oz. "fuzbal tekme" seveda na kavču...(nikoli nism ravno razumel koncepta športa v obliki kavčarstva) torej recimo da sem sprejel enakopravnost spolov že zelo hitro. Pa sem že celo življenje razočaran saj resnično emancipiranih žensk praktično ni?! Sploh generacija pod 30 je ponovno pod vplivom mtv al kaj jest vem še koga ponovno popolnoma podrla vse principe ženske emancipacije! Torej z enim stavkom pogrešam ženske ki bi se borile in zahtevale enakopravnost.
Binder Dandet
# 25.10.2016 ob 10:52
@Tinkola:
"Zato, ker ženske praviloma poleg kuhe še perejo, obešajo cunje, likajo, rihtajo otroke, sesajo, čistijo po hiši, skrbijo za nakup hrane, etc. Noben tip od vrhunskih kuharjev tega ne počne, v to sem prepričana. "

Super sklep. Na podlagi nepreverjenih predpostavk. Pa veste nekateri, da živimo v letu 2016? Da moški doma peremo, likamo, sesamo, pospravljamo kuhinjo, umivamo otroke, jih dajemo spat itd.?
Kekec99
# 25.10.2016 ob 08:30
"Ženska sodi v kuhinjo." Zakaj je potem vrhunskih kuharic tako malo?

Ženske so dokazano boljše voznice avtobusov, zakaj jih je tako malo zaposlenih v mestnem prometu?
su
# 25.10.2016 ob 08:23
Opredeliti nekoga kot vrhunskega v nekem poklicu samo
po sebi pomeni podelitev nekega družbenega priznanja.
To neizogibno vključuje številne sociološke aspekte zaradi
katerih ˝vrh˝ krojijo ljudje, ki morda so ali pa sploh niso najboljši
v sami osnovni dejavnosti, imajo pa osebnostne lastnosti,
s katerimi uspevajo v raznih spremljajočih dejavnostih (npr.
samopromocija, mreženje), ki se na koncu izkažejo kot ključne
v določeni družbeni realnosti.
wisan
# 25.10.2016 ob 08:06
"Ženska sodi v kuhinjo." Zakaj je potem vrhunskih kuharic tako malo?

Zato, ker ne kuhajo z veseljem ( da bo rezultat nekaj dobrega za pojesti ).
MisiM
# 25.10.2016 ob 13:21
Veliko raziskav je dokazalo, da se ženske morajo veliko bolj dokazati v službi, da napredujejo kot moški, ker ljudje dvomijo, da bo področje res obvladala, sploh, če na njem prevladujejo moški.
Žalostno, da se takšne izjave pojavljajo v 21.stoletju.


Veš, je razlika, verjemi, jaz sem ženska in opažam, da je moj mož npr. bolj učinkovit pri delu, kot sem jaz. Moški še vedno prevzemajo bolj nevarna in tudi težja dela ... in če so normalni in če jim ženska pusti dihati, lahko v karieri kar precej dosežejo.
Jaz npr. sem raje več z otroki in imam manj stresno službo, ki je tudi slabše plačana. Mož ima zelo stresno delo, svoje podjetje, kjer ni urnika, ni skoraj nič z otroki, zasluži pa bistveno več. K družini pa prispevava ENAKO, ker pač ni vse merljivo v denarju. Jaz sem zadovoljna v zakonu, nič me ne moti, da je mož uspešnejši.
por
# 25.10.2016 ob 10:18
@Untamle

V katerem poklicu pa ste ženske potem pravzaprav "boljše"?

To je že dolgo znano.
ginza
# 25.10.2016 ob 08:59
Moški se vedno grebejo, če je v tem denar. Ženske pa naj delajo to isto zastonj.
Nikec3
# 25.10.2016 ob 07:40
Uvesti moramo obvezne ženske kvote za vrhunske kuharje, vrhunske frizerje, modne kreatorje, cvetličarje.... :)

Sej vem da je šala, pa vseeno. Vrhunskost in kvote sta v protislovju.
sv
# 25.10.2016 ob 07:00
Z emancipacijo so izgubile še tista področja, kjer so nekoč prednjačile. Očitno so raje v vsem povprečne, kot v nečem vrhunske.
kasandra
# 25.10.2016 ob 11:34
Dejstvo, da so bili štirje "zvezdniški" kuharji in le ena kuharica, ni nikakršen dokaz za sodobnost, ravno nasprotno: dokler delo ni plačano ali pa le malo, je delo ženska zadeva. Čim se da zraven tudi kaj zaslužiti, stopijo moški na plan (ki pa imajo za obračanje težkih loncev v kuhinji ponavadi ženske). In glej, kar naenkrat niso sposobne niti za v kuhinjo. In se gremo naprej predsodke in klišeje. Obup!
gesan
# 25.10.2016 ob 09:53
Čist vsaka ženska sanja, da bo dobila največjega mačota.
In ko ga dobi, spet ni dobro, ker je on takšen mačo, da hitro postane mačist.

Kaj komu ni jasno?
Naj gre vprašat fazanke pa fazane, štrke in štorklje...medvede in medvedke.
Samo ne se jim preveč približat ,ker ne marajo zlaganosti!
gesan
# 25.10.2016 ob 09:06
So ljudje, ki pač ne zmorejo razumet kaj drugega kot svojo rit.
Pa še tega ne dojamejo največkrat

Samo še tole skreganost z razumom bom izpostavil:
najprej te ženske prepričujejo, da je najsrečnejši trenutek vsake ženske (če gre po normalni poti) prav gotovo, ko ugotovi, da je noseča in ko povije svojega otroka.
Drugič me pa taiste ženske prepričujejo, da so moški lahko srečni, da jih to ne čaka.

Kje je tu logika?
Kaj bi radi s tem rivalstvom med spoloma dosegli?
Kregarijo? KAj drugega pa slovenci itak niso sposobni odkar so jih zasužnjili pametni telefoni!

Ajde minusarji, navali narod!
crtomirjansa
# 25.10.2016 ob 08:16
Zakaj me ne cudi da je clanek napisala zenska...
Nikec3
# 25.10.2016 ob 07:53
Žalostno, da se takšne izjave pojavljajo v 21.stoletju.

Takšne izjave so posledica statistike, ki jo omenja tudi ta članek. Dejstvo na koncu je, vrhunski kuharji boljši moški, kot ženske. Iskanje razlogov pa očitno ni tako enostavno.
midfielder
# 25.10.2016 ob 10:50
por
# 25.10.2016 ob 09:28
če ti praviš, da so moški bolj KREATIVNI, jaz pravim, da niso. Le več časa imajo.

V ljubljani imaš ogromno žensk 35+ brez družine, torej imajo povsem enako časa. Kar nekaj jih poznam in ker sem se zelo dolgo ukvarjal z neko dejavnostjo, kjer je kreativno razmišljanje zelo pomembno, ti lahko povem da zaostajajo v tem za moškimi kolegi. Tudi ko sem poučeval iz te dejavnosti, so ženske vedno pridno opravile domače naloge, tipi pa samo včasih in na pol, ampak ko na predavanjih pri spoznavanju novega iščeš od učencev idejo, jo ponudijo skoraj izključno moški.
Sicer mi je pa tudi učiteljica matematike na najboljši ljubljanski gimnaziji z 20 letnim stažem povedala isto.

Dopuščam pa možnost, da na razliko kreativnosti med spoloma vpliva vzgoja. Pa ne mislim na tisto osnovno, formalno, kot tisto podzavestno v ozadju, sekundarno, ko starši in vsa okolica dečkove možgane z raznimi nalogami, opravili, pogovorom stimulirajo drugače kot dekliške.
Grof_von_Baron
# 25.10.2016 ob 10:47
Prijazne, neškodljive TV-kuharice
Batalijeva percepcija ženske kuharice tako verjetno najbolj ustreza TV-kuharicam, kjer pa res prevladujejo ženske - tiste prijazne, nasmejane, neškodljive, mične, urejene, s pričesko, kot da prodajajo TV-oglas, ne pa garajo za štedilnikom. Vse tiste Nigelle, Rachel, Paule, Giade ter Ane, Nine in Tereze, ki kuhajo, a tega ne počnejo, da bi podirale kakšne mejnike in skušale prodreti v kakršenkoli elitni fantovski klub.


Edini, ki podcenjujejo oz. že kar zaničujejo ženski spol so ravno feministke. Glejte kako je napisan zgornj odstavek - ženska toplina in prijaznost sta predstavljeni že skoraj kot neka retardiranost. Gre sicer za zelo mičkan, a glasen odstotek nevrotičark z "daddy issues", ki bi rade eliminirale ženski spol in mu vsililo moške kriterije tekmovalnosti. Dobijo pa pošastno dispoprocionalen prostor v "porgresivnih" medijih. "Silent majority" žensk pa to bere in golta antidepresive.
frozen pingvin 2
# 25.10.2016 ob 10:09
moški je lovec...ko se nečesa loti, vidi zgolj in samo to.
JackAce
# 25.10.2016 ob 08:40
Z vsem spoštovanjem do avtorice, ampak ravno taki članki so tisti, ki vedno znova opominjajo na razlikovanje po spolu. Do sedaj še nisem nikoli gledal na Ano Roš skozi oči, da je ena redkih žensk v vrhunski kulinariki, od sedaj naprej pa bom vedno imel malce tega "priokusa". Ravno nasprotni učinek od tistega, ki ga je avtorica želela. Podobno kot s tisto nagrado za žensko kuharico, ki jo omenja članek.
samsara
# 27.10.2016 ob 16:58
Dokler se ne spremeni vzgoja, se stvari ne bojo spremenile. Meni je prav grozno ko vidim starse, ki fantu pustijo vse, deklico pa ustavijo da si ne zamaze oblek. Grozno mi je ko vidim da fantom kupuhejo kreativne igrace (lego, sete z eksperimenti, knjige o dinozavrih, zgodovibi) puncam pa "dekliske" stvari. Tu se zacnejo razlike, ubijanje kreativnosti in priucevanje karakteristik.
windstorm
# 25.10.2016 ob 15:10
Pa saj nihče ne osporava TVOJE izkušnje, problem je v tem, da jo želiš posplošiti na vse ženske.

Feministka o posploševanju. Ironija = čez 9000
windstorm
# 25.10.2016 ob 11:36
"Ženska sodi v kuhinjo." Zakaj je potem vrhunskih kuharic tako malo?

Če ženske kuhajo so zatirane. Če ženske ne kuhajo so prav tako zatirane. Feminizem, dame in gospodje. Potem se pa čudite, da se ljudje norčujejo iz feminizma.
midfielder
# 25.10.2016 ob 10:56
Binder Dandet
# 25.10.2016 ob 10:50
Za kaj takega je treba najprej priznavati, da smo si različni. Kar dosti ljudi ne razume, ker enačijo enakopraven in enak.

to je verjetno res temeljna zabloda, zaradi katere hočejo feministke za vsako ceno spremenit skorajda pa zakon narave.
midfielder
# 25.10.2016 ob 08:38
še to da dodam: tudi v frizerstvu, ke je izrazito ženska dejavnost (koliko moških frizerjev ste pa videli v življenju) je v sami špici frizerskih stilistov zopet nenormalen procent moških. Tako kot v modi. Tudi bolj elitnih cvetličarnah itd...
Binder Dandet
# 26.10.2016 ob 10:10
@slovenka.si:
"Tudi ne gre za razlike v prirojenih sposobnostih,"

Čakaj malo, zdaj priznavaš, da smo biološko različni? Ker nekoč si me prepričevala, da ni razlik v delovanju možganov itd..
Loso
# 25.10.2016 ob 22:04
Uf,,,
sem se že bal, da je padel svet s tečajev. Celih 24 ur nobenega zapisa o Ani Roš.
Sklonjen
# 25.10.2016 ob 17:21
@slovenka.si
"S spremembo v vzgoji bodo odpravljena tudi takšna nesorazmerja tako da v prihodnje pričakujem več žensk med vrhunskimi kuharicami."


Natančno tako, s spremembo v vzgoji ... če se boš potrudila in vrhunsko obvladala kuhinjo, boš morda nekoč lahko svoji hčerki posredovala izkušnjo in prenesla znanje. Od besedičenja in modrovanja, da je ženska enaka moškemu, pa ne bo zadišalo iz kuhinje !
MyotisSI
# 25.10.2016 ob 12:20
"Ženska sodi v kuhinjo." Zakaj je potem vrhunskih kuharic tako malo?

Kaj pa če vprašamo drugače? Npr: Ženska je popolnoma enako sposobna kot moški! Zakaj je tako malo rudark in delavk v gradbeništvu? Naj se uvedejo kvote!

:)
gesan
# 25.10.2016 ob 09:09
mogoče bi se pa vsi skupaj lahko bolj ukvarjali s problemom praviln ega dihanja kot pa tem, da se vedno znova išče in najde kakšen dober razlog za dva tabora, ki se bosta med seboj udarila v kregariji in s tem dokazala oba, da sta vsekana kot razsekan les.
gesan
# 25.10.2016 ob 08:06
mpslo
# 25.10.2016 ob 06:59
Pa nehajte gledati na to kot tekmovanje ženska-moški. Kot v vseh nedržavnih službah je tukaj merilo samo eno, meritokracija. Če boš boljši boš imel službo. Nismo vsi ljudje enaki in nehajte gonit tega crknenga konja.
........................................
..........
Se strinjam!
Očitno eni na živega konja ne upajo ali ne znajo, pa se morajo potem z crknjenim hvalit o svojih jahalnih sposobnostih.

Z nečin se pač morajo
AlFe
# 26.10.2016 ob 15:58
Hm! Mi lahko kdo pove, koliko žensk in koliko moških je bilo svetovnih prvakinj/prvakov/ v šahu?
dadinho10
# 26.10.2016 ob 08:05
resnica je mogoca taksna, da je postati vrhunski chef garasko delo....super garasko......ni kuhinja 3 ure dusenja cebule in govedine......
potrebno je skrbeti za vec stvari od nabave, do predpriprave, samega kreiranja, kuhanja...in mine 16 ur delovnika dokler si rekel keks.....
pac stevilne zenske si tega ali ne zelijo ali ne zmorejo, ceprav bi mogoce rade-----prevec je zrtvovanja....ce ob to vkljucimo se druzino, vidimo da je vcasih pac preprosto prezahtevno.....
seveda so izjeme, taksne, ki grejo v to, vendar je vecini neka druga smer dosti privlacnejsa....
ni enako kuhanje doma kosila vsaki dan, pa ceprav z veseljem, ali tudi kreiranje doma.....tam si 3,4 ure v kuhiniji in konec.....
plus velika vecina danasnjih mladenk zivi v casu soc omrezjih, kjer so zvezde starlete, kjer kim kardashian dobiva vec medijske pozornosti kot volitve v usa.....kjer ima neko oddajo in sluzi milijone......moto je, da lahko z izgledom in malce drznosti (privatni posnetki, golota, izzivalno oblacenje) dobis bodisi bogatega partnerja, bodisi to potrebno pozornost, kjer zacnes z nekimi drugimi projekti....komu se da rezati cebulo in krompir mesec dni, vsak dan po 10 ur...pomivati lonce in ribati tla.......zal, tako je......
help
# 25.10.2016 ob 12:09
A je kdo bolj sposoben in kreativen ne vem, vem pa da je dejstvo, da morajo moški svojo sposobnost veliko bolj in stalno dokazovati, ker drugače izpadejo iz genskega bazena. Nesposoben moški bo ostraciziran s strani žensk, tako kot zelo grda ženska s strani moških. (zato so moški obsedeni s tekmovalnostjo, ženske pa z make-upom).
glasrazuma
# 25.10.2016 ob 11:02
Tile šovinistični izpadi dokazujejo, da je feminizem še vedno še kako potreben. Žal pa ne delam v javnem sektorju, da bi se zdajle imela čas kregat z odličnimi moškimi kuharji (v šolah oziroma javnih zavodih očitno) in oh in sploh vrhunskimi mačoti v tej temi. Preveč dela, veste. Še dobro, da bo moj dragi danes prej doma in mi bo skuhal odlično kosilo.
Tinkola
# 25.10.2016 ob 10:38
Zato, ker ženske praviloma poleg kuhe še perejo, obešajo cunje, likajo, rihtajo otroke, sesajo, čistijo po hiši, skrbijo za nakup hrane, etc. Noben tip od vrhunskih kuharjev tega ne počne, v to sem prepričana. Oni se posvečajo izključno samo kuhanju, boljše polovice jih pa v ozadju poservisirajo, da imajo oprane hlače in srajce in da lahk serjejo na čistem WCju.
Seveda tega nobena moška pametna glava ni sposobna uvidet ("ker je tako samo po sebi umevno"). Lenuhi razvajeni, večni otroci...
SLOBloodPatriot
# 25.10.2016 ob 09:50
Že če pogledamo življenje pri kmetih skozi zgodovino, je bila dekla glavna pri molzenju mleka, gospodarica pa pri pripravi predjedi, predvsem goveje župe, prilog restan, tinstan, v kosu, pire... krompir, pa kakšno zelje, solata, fižol,žganci. Skoraj nikoli pa moški na kmetih niso spustli ženske zraven h kolinam, k mesu, delanju klobas, špehu in k ostalim mesnim dobrotam. Tako da se je življenje iz podeželja samo preslikalo k mestnemu.
midfielder
# 25.10.2016 ob 09:26
špelca in podobne

namesto jokanja se raje sprijaznite, da smo moški bolj nagnjeni k ekstremom, tako v dobrih kot slabih stvareh, ženske pa bolj k predvidljivi in varni solidnosti.
sandiego1995
# 25.10.2016 ob 08:15
Predlagam, da avtorica prispevka vzame za mentorja najvecjega bleferja in poznavalca visoke kulinarike Tomaza Srsena in glede na vse zapisano od Kaje in Tomaza lahko upraviceno pricakujemo, da v kratkem dosezeta nemogoce, odpreta restavracijo in osvojita stiri Michelinove zvezdice.
gesan
# 25.10.2016 ob 08:13
"Ženska sodi v kuhinjo." Zakaj je potem vrhunskih kuharic tako malo?
........................................
..................
Od kdaj pa je "kvantiteta" bila sinonim kvalitete?
Ženska pretežno mora bit v kuhinji, ker to spada h gospodinjstvu. Moški se je pa skozi zgodovino, loteval bolj težaških in tehničnih opravil pri hiši (razen hobija).
In mu je kuhanje in pečenje samo eden hobi.
Ženskam pa domača služba...

Jaz ne vidim druge razlage. Če ti nekaj moraš, boš to opravljal manj vzneseno kot če to opravljaš, ker postaneš ljubitelj tega.
Mnoge ženske zaradi gospodinjstva glava začne bolet (migrenski napad) takoj, ko stopijo na pot iz službe domov.
Vzrok je isti!
Guliarth
# 28.10.2016 ob 07:08
Ženska že dolgo ni v kuhinji, tam je ostala njena mama, sodobni 30 letnici dnevno kuha super zdravo hrano med tem ko je ona s kužkom na kavici. Seveda popolno urejena in pripravljena na nočni žur. Partner, otrok in samostojnost sta na stranskem tiru. Dnevno lahko občudujemo moderne napredke make up in modne industrije na njenih profilih na internetu.
In potem ti mine, da bi jo sploh ogovoril, ne glede na super videz.
Pa dober tek.
gj
# 27.10.2016 ob 14:15
Ko bojo ženske krmp pa lopato gonile, bom pa jest tud kuhalnico pa šeflo. Tko je. Lep dan.
slovenka.si
# 26.10.2016 ob 22:02
al to ni več to, ker ni v kuhnji ampak dva metra stran, pa ni več normalno da se deli?

To so zunanja, večinoma sezonska dela, ki se ravno tako delijo, kdo pravi, da se ne.
Kazalo