• Vreme

  Napoved za Slovenijo

  Torek, 17.7.2018 ob 7h

  Satelitske slikeDanes bo delno jasno s spremenljivo oblačnostjo. Sredi dneva in popoldne bo nastalo nekaj ploh in neviht. Zapihal bo veter severnih smeri. Najvišje dnevne temperature bodo od 24 do 30 °C. Jutri bo povečini sončno. Predvsem na Štajerskem in v Pomurju bo pihal severozahodni veter, v zahodnih krajih pa jugozahodnik. Najnižje jutranje temperature bodo od 11 do 16, ob morju okoli 19, najvišje dnevne od 26 do 31 °C.

  Napoved za sosednje pokrajine

  Torek, 17.7.2018 ob 7h

  Delno jasno bo s spremenljivo oblačnostjo. Sredi dneva in popoldne bodo krajevne plohe in nevihte. Jutri bo prevladovalo sončno vreme, nekaj več oblačnosti bo zlasti v krajih vzhodno od nas.

  Vremenska slika

  Torek, 17.7.2018 ob 7h

  Nad vzhodno Evropo je plitvo ciklonsko območje. Z vetrovi severnih smeri priteka nad naše kraje toplejši in občasno bolj vlažen zrak.

  Obeti za Slovenijo

  Torek, 17.7.2018 ob 7h

  V četrtek bo povečini sončno, le v severovzhodni Sloveniji bo občasno zmerno oblačno. Tam bo še pihal veter severnih smeri. Tudi v petek bo sončno, predvsem v gorskem svetu pa bodo popoldne že lahko nastale krajevne nevihte. Najvišje temperature bodo okoli 30 °C. Od 20. do 25. julija 2018 V petek bo v višinah še pritekal nekoliko bolj suh zrak, nato pa bodo naši kraji spet pod vplivom bolj vlažnih sprva zahodnih, nato severnih višinskih vetrov. V petek bo verjetnost nastanka popoldanskih neviht dokaj majhna. Od sobote do srede znova pričakujemo bolj nestanovitno vreme, predvsem v soboto in nedeljo bodo krajevne padavine najbolj pogoste. Najvišje dnevne temperature bodo okoli 30 °C.

  Napoved vpliva vremena na počutje

  Torek, 17.7.2018 ob 7h

  Do torka zjutraj bo vremenska obremenitev oslabela, pri občutljivih ljudeh se bodo popoldne občasno še pojavljale manjše vremensko pogojene težave. Priporočamo večjo previdnost. UV indeks je ob jasnem vremenu sredi dneva po nižinah do 9 in v gorah 10. V navedenih vrednostih ni upoštevan odbiti del UV sevanja, ki lahko v skrajnih primerih celo podvoji prejeto dozo. Svež sneg odbije skoraj vse UV žarke. UV indeks je brezdimenzijska mera za moč UV sončnega sevanja. Ob jasnem vremenu je najvišji okoli 13. ure. Pri vrednostih med 7 in 9 je izpostavljenost velika; zaščitimo se s pokrivalom, sončnimi očali, uporabimo zaščitno kremo, med 11. in 15. uro se izogibamo izpostavljanju soncu. Pri vrednostih 10 in več je najbolje, da se soncu med 11. in 15. uro izognemo, če to ni možno, uporabimo vsa zaščitna sredstva. V nižinah smo v obdobju poletnih obremenitev s cvetnim prahom trav, ki bodo nizke do mestoma srednje visoke. Sezona trav poteka tudi visoko v hribih, kjer smo lahko izpostavljeni višjim obremenitvam. Preobčutljivi posamezniki lahko še vedno razvijejo simptome alergijske bolezni. Prve rastline navadnega pelina so začele cveteti, v zraku bodo le posamezna zrna. Začetek glavne sezone pričakujemo v drugi polovici meseca. Obremenitev s koprivami bo v lepem vremenu visoka, obremenitev s trpotcem in metlikovkami bo nizka. Alergenost teh vrst je nizka in redko vpliva na zdravje. Vetrovi v majhnih količinah prinašajo cvetni prah pravega kostanja. V Primorju bo obremenitev s cvetnim prahom trav nizka, s koprivovkami (kopriva in krišina) nizka do srednje visoka. Prisotna bodo posamezna zrna cvetnega prahu pelina, pravega kostanja, trpotca, metlikovk in ligustra (kaline). Obremenitev zraka s sporami plesni bo visoka. V lepem in suhem vremenu se poviša količina alergenih vrst, kot so na primer Alternaria, Cladosporium, Epiccocum, Penicillium, Aspergillus. Obremenitve zraka so na področjih, kjer poteka žetev ali košnja, zelo visoke. V deževnih obdobjih se v zraku pojavijo v velikih količinah spore drugih vrst plesni, pogoste so askospore.

 • Kazalo
  " "