• Vreme

  Napoved za Slovenijo

  Sreda, 17.10.2018 ob 6h

  Satelitske slikeDanes bo sprva oblačno, ponekod tudi megleno. Predvsem v zahodni polovici Slovenije bodo občasne padavine. Popoldne se bo ponekod v vzhodnih krajih oblačnost trgala, padavine bodo postopno oslabele. Najvišje dnevne temperature bodo od 12 do 17, na Primorskem in v vzhodnih krajih do okoli 20 °C. Jutri bo v notranjosti Slovenije zjutraj in dopoldne nizka oblačnost, ponekod po nižinah bo lahko tudi megleno. Čez dan se bo deloma zjasnilo. Na Primorskem bo pihala šibka burja. Najnižje jutranje temperature bodo od 7 do 11, na Primorskem do okoli 14, najvišje dnevne od 16 do 19, na Primorskem do 24 °C.

  Napoved za sosednje pokrajine

  Sreda, 17.10.2018 ob 6h

  Danes bo ponekod na Madžarskem in v notranjosti Hrvaške zmerno, občasno pretežno oblačno. Drugod bo prevladovalo oblačno vreme, iznad severnega Jadrana se bo dež razširil nad sosednje kraje Italije in avstrijske Koroške ter deloma Štajerske. Ob severnem Jadranu bo zapihala večinoma šibka burja. Jutri bo sprva pretežno oblačno, manj oblačnosti bo v sosednjih krajih Italije in avstrijske Koroške. Čez dan se bo oblačnost počasi umikala proti vzhodu. Predvsem v Kvarnerju bo pihala šibka burja.

  Vremenska slika

  Sreda, 17.10.2018 ob 6h

  Nad vzhodno in srednjo Evropo ter nad Balkanom je območje visokega zračnega tlaka, nad srednjo Evropo pa se zadržuje višinsko jedro hladnega zraka. S šibkimi južnimi vetrovi k nam priteka vlažen in topel zrak.

  Obeti za Slovenijo

  Sreda, 17.10.2018 ob 6h

  V petek in soboto bo sončno. Zjutraj in deloma dopoldne bo po nekaterih nižinah megla. Od 20. do 25. oktobra 2018 Med Britanskim otočjem in Rusijo bo območje visokega zračnega tlaka, ki bo seglo tudi nad severno polovico Sredozemlja. V nedeljo se nakazuje višinski prodor hladnega zraka iznad Skandinavije proti jugovzhodu, a lahko tudi nad Balkan in Jadran. Od tega bo odvisen nadaljnji razvoj vremenske situacije nad srednjo in jugovzhodno Evropo. V soboto kaže na suho in dokaj sončno vreme. Po nižinah v notranjosti države se bo zjutraj in deloma dopoldne zadrževala megla. Najvišje dnevne temperature bodo okoli 20 °C. Najverjetneje v nedeljo nas bo dosegla hladna fronta, ki bo prenesla ohladitev in možnost manjših padavin. V ponedeljek in torek bo zelo verjetno suho z dnevnimi temperaturami okoli 15 °C.

  Napoved vpliva vremena na počutje

  Sreda, 17.10.2018 ob 6h

  Občutljivi ljudje bodo imeli vremensko pogojene težave, okrepljeni bodo tudi nekateri bolezenski znaki. Priporočamo večjo previdnost in dosledno upoštevanje morebitnih predpisanih diet in odmerkov zdravil. UV indeks je ob jasnem vremenu sredi dneva po nižinah 3 in v gorah 3,5. V navedenih vrednostih ni upoštevan odbiti del UV sevanja, ki lahko v skrajnih primerih celo podvoji prejeto dozo. Svež sneg odbije skoraj vse UV žarke. UV indeks je brezdimenzijska mera za moč UV sončnega sevanja. Ob jasnem vremenu je najvišji okoli 13. ure. Pri vrednostih med 7 in 9 je izpostavljenost velika; zaščitimo se s pokrivalom, sončnimi očali, uporabimo zaščitno kremo, med 11. in 15. uro se izogibamo izpostavljanju soncu. Pri vrednostih 10 in več je najbolje, da se soncu med 11. in 15. uro izognemo, če to ni možno, uporabimo vsa zaščitna sredstva. Sezona pojavljanja cvetnega prahu ambrozije je v večjem delu Slovenije zaključena. V SV Sloveniji pričakujemo nizko obremenitev z ambrozijo, srednje visoka obremenitev bo možna le občasno. Večjih povečanj obremenitve ne bo. Sezona cvetnega prahu drugih alergenih vrst rastlin je zaključena. Cvetijo cedre in bršljan, obremenitev zraka bo nizka, cvetni prah obeh vrst ni inhalatorni alergen. Obremenitev zraka s sporami plesni bo srednje visoka do občasno visoka, v Primorju nizka. Nekatere vrste lahko povzročajo alergije.

 • Kazalo
  " "