• Vreme

  Napoved za Slovenijo

  Četrtek, 20.9.2018 ob 18h

  Satelitske slikePonoči se bo povsod razjasnilo, ponekod po nižinah bo nastala megla. Najnižje jutranje temperature bodo od 10 do 15, ob morju okoli 18 °C. V petek bo pretežno jasno. Najvišje dnevne temperature bodo od 25 do 30 °C.

  Napoved za sosednje pokrajine

  Četrtek, 20.9.2018 ob 18h

  Pretežno jasno bo, v Kvarnerju bo danes pihala šibka burja.

  Vremenska slika

  Četrtek, 20.9.2018 ob 18h

  Nad južno polovico Evrope je območje visokega zračnega tlaka. V višinah se nad našimi kraji ob šibkih vetrovih zadržuje topel in razmeroma suh zrak. V petek Nad vzhodno in južno Evropo je območje visokega zračnega tlaka, nad Severnim morjem pa je nastalo globoko ciklonsko območje. Hladna fronta se prek zahodne Evrope bliža Alpam in bo v soboto dosegla tudi naše kraje.

  Obeti za Slovenijo

  Četrtek, 20.9.2018 ob 18h

  V soboto se bo pooblačilo. V severnih krajih bo že zjutraj začelo deževati, dopoldne pa se bodo padavine razširile nad vso Slovenijo. Ob morju bo sprva pihal jugo, popoldne pa bo na Primorskem zapihala burja. Občutno se bo ohladilo. V nedeljo bo zmerno do pretežno oblačno, a povečini suho vreme. V ponedeljek zjutraj in dopoldne bo prehodno marsikje deževalo, popoldne pa se bo delno zjasnilo. Zapihal bo severni veter, na Primorskem šibka do zmerna burja. Od 24. do 29. septembra 2018 V ponedeljek nas bo prešla nova hladna fronta. Za njo se bo nad zahodno in srednjo Evropo okrepilo območje visokega zračnega tlaka, k nam pa bo od severa večji del tedna pritekal precej hladen zrak. V ponedeljek bo spremenljivo oblačno z nekaj dežja. Od torka naprej bo povečini suho in hladno vreme. Pihal bo veter severnih smeri, na Primorskem zmerna burja. Jutranje temperature bodo v notranjosti Slovenije le do okoli 5, popoldanske pa okoli 15 °C.

  Napoved vpliva vremena na počutje

  Četrtek, 20.9.2018 ob 18h

  Vremenski vpliv bo večinoma ugoden in v krajih s sončnim vremenom spodbuden. Spanje najbolj občutljivih bo v noči na soboto moteno. UV indeks je ob jasnem vremenu sredi dneva po nižinah 5 in v gorah 6. V navedenih vrednostih ni upoštevan odbiti del UV sevanja, ki lahko v skrajnih primerih celo podvoji prejeto dozo. Svež sneg odbije skoraj vse UV žarke. UV indeks je brezdimenzijska mera za moč UV sončnega sevanja. Ob jasnem vremenu je najvišji okoli 13. ure. Pri vrednostih med 7 in 9 je izpostavljenost velika; zaščitimo se s pokrivalom, sončnimi očali, uporabimo zaščitno kremo, med 11. in 15. uro se izogibamo izpostavljanju soncu. Pri vrednostih 10 in več je najbolje, da se soncu med 11. in 15. uro izognemo, če to ni možno, uporabimo vsa zaščitna sredstva. V nižinah bo obremenitev s cvetnim prahom ambrozije lahko lokalno presegala mejno vrednost za pojav simptomov alergijske bolezni, višjo obremenitev pričakujemo v SV Sloveniji in Brežiški kotlini. Sezona cvetnega prahu drugih alergenih vrst rastlin se je iztekla, v zraku bodo le posamezna zrna trav, trpotca, metlikovk in srednje visoka obremenitev s koprivami. V jeseni cveti bršljan, obremenitev s cvetnim prahom bo nizka in je le redko vzrok za alergije dihal, ob stiku s kožo lahko povzroča alergijski dermatitis. Rastlina je strupena. V Primorju bo v zraku nekoliko več cvetnega prahu koprivovk (krišina in kopriva), obremenitev z ambrozijo bo nizka, pojavljala se bodo še posamezna zrna trav, trpotca in metlikovk. Obremenitev s sporami plesni bo srednje visoka do visoka, v Primorju nizka.

 • Kazalo
  " "