Zaradi zaostrenih razmer, ki jih je povzročila pandemija, so na letališču Changi napovedali množično odpuščanje. Delo naj bi izgubilo 2400 ljudi. Foto: EPA
Zaradi zaostrenih razmer, ki jih je povzročila pandemija, so na letališču Changi napovedali množično odpuščanje. Delo naj bi izgubilo 2400 ljudi. Foto: EPA

Redna letalska povezava Changi–Newark, ki je edina neprekinjena povezava med Severno Ameriko in Singapurjem in s tem tudi najdaljša (polet traja približno 18 ur, odvisno od smeri), obstaja že dobrih 15 let, a so jo vmes za pet let zaradi nedobičkonosnosti prekinili, pred dvema letoma pa znova vzpostavili.

Po izbruhu pandemije covida-19 so povezavo 23. marca letos znova začasno prekinili, zdaj pa za 9. november napovedali njeno vnovično vzpostavitev – a s pomembno razliko. Linija bo namreč od novembra namesto letališča Newark s Singapurjem povezovala letališče JFK, kar pomeni, da bo potovanje oz. razdalja, ki jo bo trikrat tedensko premagovalo letalo družbe Singapore Airlines, še daljša: namesto 15.343 kilometrov bo pot daljša za štiri kilometre (15.347 km).

Polet iz Singapura bo tako predvidoma trajal 18 ur in 5 minut, v Singapur pa – zaradi nasprotnih vetrov – 35 minut dlje.

Za to so se v letalski družbi odločili, ker jim to omogoča "boljšo kombinacijo potniškega in tovornega prometa v trenutnih razmerah". Kot so še zapisali v sporočilu za javnost, je sicer pričakovati, da bo potnikov manj, kot jih je bilo pred izbruhom pandemije, a hkrati pričakujejo "občutno povečanje potreb po prevozu blaga" v farmacevtski industriji, e-poslovanju in tehnoloških podjetjih.

V letalski družbi pred odprtjem letalske povezave napovedujejo še strogo spoštovanje ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa: celotno kabinsko osebje bo ves čas poleta nosilo zaščitna očala, maske in rokavice, maske pa morajo nositi tudi potniki. Snamejo si jih lahko le, ko jih bo postrežena hrana ali pijača, so po poročanju CNN-a še zapisali v družbi.