Navade po svetu
Gredice okoli srednjeveškega gradu. Foto: Essbare Stadt Andernach
Andernach je z užitnim mestom zadel v polno. Foto: Essbare Stadt Andernach

Dodaj v

Dobrodošli v Andernachu, prvem "užitnem mestu"

Urbani vrtičkarji
9. julij 2014 ob 06:26
Andernach - MMC RTV SLO

Nemški Andernach je prav posebno mesto. V tamkajšnjih parkih so namreč cvetje zamenjali za sadje in zelenjavo, ki jih lahko meščani po mili volji obirajo in nabirajo. Dobrodošli v edino "užitno mesto" v Nemčiji, kjer vas namesto napisov "ne hodi po travi", pričakajo gostoljubni "obiranje dovoljeno".

Naj si bodo to jagode, solata ali ohrovt, mestne oblasti ljudem ne samo pustijo, ampak jih celo spodbujajo k sajenju sadja, zelenjave in zelišč, katere lahko nato vsi obirajo. Posledično so javni parki in zelenice postali vrtovi za vse meščane, okoli hiš pa so nasadili mini vrtičke in vinske trte. Nekje ljubljanskim vrtičkarjem verjetno zdaj poka srce.

Koncept urbanih vrtičkarjev sicer ni edinstven za Andernach - vrtovi na na videz nemogočih lokacijah vznikajo v urbanih džunglah od New Yorka do Kjota že nekaj časa, a nobeno mesto pa tega ni razvilo do mere, kot jo je nemško "Užitno mesto" (Essbare Stadt), ustanovljeno leta 2010. Andernach zdaj prav zaradi svojih zelenih "uličic" korenja in plavic privablja turiste, meščane pa povezuje v tesno stkano skupnost, ki družno premleva zamisli, okopava gredice in obira pridelek.

Vse skupaj spremlja tudi kampanja, ki prebivalce poučuje, kako jesti zdravo in kako velik pomen ima lokalna hrana. Za projektom stojita "vrtna inženirka" Heike Boomgaarden in mestni ekolog Lutz Kosack, celotno območje pokriva 8.000 kvadratnih metrov, okoli mesta pa na še 13 dodatnih hektarih mestne zemlje pridelujejo vrsto pridelkov ter redijo prašiče, ovce, krave in piščance. Za te površine pomaga skrbeti 20 nezaposlenih ljudi.

400 sort paradižnika
Pridelovanje sadja in zelenjave je znatno težje, kot da bi preprosto nasadili cvetje, a kot poroča Telegraph, v Andernachu koncept deluje, ker si toliko ljudi želi sodelovati in si želi, da bi "Užitno mesto" živelo. Gre tudi za živo mesto, v katerem se prebivalcem ter idejnima vodjema projekta nenehno rojevajo nove in nove ideje in pobude. Z okoliškimi šolami sodelujejo v projektu Velika čebela, s katerim jih spodbujajo k vzgoji z nektarjem bogatih rastlin, postavljajo čebelnjake ter jih povezujejo s čebelarji, s katerimi nato delajo med in vosek.

Boomgaardenova je želela tudi razširiti splošno znanje o rastlinah, zato so eno leto nasadili 400 sort paradižnika, da bi pokazali vso biodiverziteto zelenjave. Ljudje ob okušanju različnih sort sami ugotovijo, kako velike razlike so dejansko med njimi - od barve do okusa. Spet drugo leto so prišle na vrsto stročnice, tretje pa jagode.

Samo mesto Andernach, ki danes šteje 30.000 prebivalcev, sega že v čase Rimljanov, iz srednjega veka pa mu je ostal grad z izsušenim jarkom, ki so ga v zadnjih štirih letih oživili z najrazličnejšimi vrstami zelenjave.

K. S.
Prijavi napako
Komentarji
ZeK
# 09.07.2014 ob 09:22
kmalu tudi v sloveniji (leta 2140)
evropa
# 09.07.2014 ob 08:59
Odlično!
vesna88
# 09.07.2014 ob 13:31
Pri nas kaj takega ne bo mogoče. Imamo preveč takih, ki bi sam pobirali in premalo takih, ki bi tudi kaj naredili za to, da bi zelenjava uspevala.
just4fun
# 09.07.2014 ob 14:32
Vesna, pri nas bi obirali in nato prodajali na tržnici...če bi sploh kaj zraslo, saj bi naša zelenjavna mafia hitro uničila "konkurenco"
R.O.G. Skatepark
# 10.07.2014 ob 21:08
Ta cela država bi bila enkratna lokacija za kaj takega, ampak se mal bojim, da je folk tle še mal preveč zabit za kaj takega, mislim takega, pristno humanega. Se vidi že po komentarjih, najprej so problemi, pa kako bodo ljudje to izkoriščal pa bla bla bla...pa če raste povsod? Če je povsod, je za fu*king vse dovolj! Glede delovne sile pa v Sloveniji skrbi lih ni, a ne?? Ta država bo kul (človeku dostojna), ko bo začela stremet k čemu takemu in se tudi aktivno udejstvovala pri tem in ne le pri samem lebavem, neskončnem, birokratskem nabijanju! Slovenija je s temi pogoji in z nikakršno ureditvijo, ena navadna žalost, sramota. Država bi morala skrbet za to in folk pol za tako državo! 2140? Prej 4140.
ajša55555
# 10.07.2014 ob 10:53
fužine bi bile enkratna lokacija za kaj takega.
skripy
# 09.07.2014 ob 18:39
Ideja je super, bo pa sigurno Monsanto v nekaj letih nalobiral Evropsko komisijo da kaj takega ne bo več dovoljeno...
spleenter
# 09.07.2014 ob 16:30
Charles Henry Bukowsky se je rodil v Andernachu. To je sicer nepovezano z člankom, ki piše o tej fantastični pobudi.
Bruno Lokar
# 24.07.2014 ob 14:06
Pa še to moram napisati:
Župan občine Ajdovščina je vnet vrtičkar, čemur se v opozicijskem brezplačniku za območje tamkajšnje upravne enote, Latnik imenovanem, posmehujejo. Komentar ni potreben.
Spuzva
# 09.07.2014 ob 10:28
dokler ni tole le simbolično, super!
Bruno Lokar
# 24.07.2014 ob 14:02
Ja, Nemci so vedno nekaj korakov pred nami. Žal!
Poglejmo, kako je v Ljubljani. Župan Zoran Janković je ukazal uničiti vrtičke pri Žalah, menda tudi v Črnučah. (S tem ni prizadel le Slovencev po narodnosti, ampak tudi "njegove".)
boyki
# 12.07.2014 ob 14:23
Pri nas bi tudi lahko to delali brezposelni. Šole, bolnice, menze... bi pa lahko imeli ekološko hrano...
Senzor
# 10.07.2014 ob 18:57
Nikjer ne piše ali so to vse 100% naravne sorte, brez laboratorijske genetske manipulacije. V Nemčiji že kar nekaj let poteka debata ali jih sploh označevati ali ne. Lahko z veseljem sadijo in obirajo kar hočejo, dokler ni Monsanta med ponudniki semen. In dokler je to prostovoljno. Pa če bi za nasvet povprašali razgledane kmetovalce kot je Sepp Holzer, tudi ne bi bilo slabo.
sennova
# 09.07.2014 ob 18:07
Mislim da imajo v Seattle isto idejo že nekaj časa,ampak mislim da še ni realizirana
Nemčija
link
Foto: Nacistično obalno letovišče postaja luksuzni resort
45
5. november 2017 ob 09:40 Dolga leta Nemci niso prav dobro vedeli, kaj naj naredijo s Proro - kompleksom počitniških blokov vzdolž baltske obale, zgrajenih tik pred drugo svetovno vojno kot nacistično letovišče.
Več novic ...
Kazalo