Intimno prizorišče pokopališča v južni Angliji. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Intimno prizorišče pokopališča v južni Angliji. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Pariško pokopališče Pere Lachaise s svojimi grobovi Jima Morissona, Edith Piaf, Marcela Prousta, Oscarja Wilda, Balzaca in Isadore Duncan je tako postala prava turistična zanimivost francoske prestolnice - gruče turistov s fotoaparati se prerivajo med spomeniki in puščajo svoje začetnice na Morissonovi kamniti podobi. Večni mir? Ne na Pere Lachaisu.
Podobno živahno in prav nič poduhovljeno je na nekaterih drugih najbolj slovitih "pokopališčih" - piramide v Gizi, močvirski St. Louis v New Orleansu, zvezdniški Hollywood Forever, Tadž Mahal v Indiji ... Pariške in rimske katakombe pa so s svojimi na kup naloženimi lobanjami tako tesnobne, da jim niti turisti ne morejo odvzeti tistega srhljivega občutka človeške majhnosti in minljivosti.


Veličina v detajlih
A ob teh pokopališčih ostaja množica malih pokopališč, ki naključnega obiskovalca pritegnejo s svojim mirom, z minimalizmom ali pa velikopoteznostjo, lokacijo (pa naj ležijo sredi suhe pokrajine Argentine ali pa sredi z mahom preraslega vrta v Londonu), izvirnostjo (spomenik iz deske za srfanje pokojnega deskarja na Havajih) ali z rustikalnostjo (angleška srednjeveška pokopališča).
Zbrali smo nekaj podob pokopališč z vsega sveta - nekatera so razvpita, druga bizarna, spet tretja ikonična, četrta pa majhna, a slikovita.