Denar - sveta vladar. Neka ameriška veriga picerij je šla tako daleč, da v ZDA sprejema tudi mehiške pesose. Foto: EPA
Denar - sveta vladar. Neka ameriška veriga picerij je šla tako daleč, da v ZDA sprejema tudi mehiške pesose. Foto: EPA
Na potepu po ZDA nikar ne pozabite, da morate vsoti računa prišteti še kar obilno napitnino. Foto: EPA
Nekateri Azijci pri zahtevanju napitnine turistom kar ne dajo miru. Foto: EPA

Mnogi svetovni popotniki vedo, kje jesti in kje prespati pri potikanju po različnih delih sveta, pri vprašanju o napitninah - kje, kdaj in koliko - pa se marsikdo zmede. Sledi kratek vodič dajanja napitnin od ameriških restavracij do razkošnih japonskih hotelov, saj ima prav vsak posameznik svoj pogled na to, koliko dodatnega denarja je zaželenega in po drugi strani še sprejemljivega, saj s premajhno ali preveliko vsoto lahko nehote koga užalimo.

Japonska: Napitnina prepovedana
Primer: privoščili ste si bivanje v hotelu s petimi zvezdicami na že tako pregrešno dragem Japonskem. Želite biti vljudni in radodarni in napitnino ponujate vsem zaposlenim po vrsti, od natakarja do vodje strežbe in upravnika hotela. Napaka, saj bodo zaposleni zaradi vaše, še tako dobronamerne poteze, izredno užaljeni. Preveč očitno kazanje polne denarnice v deželi vzhajajočega sonca pač velja za nesramno in nezaželeno početje.

Po drugi strani pa bo ignoriranje dajanja napitnine v vsaki, še tako zakotni ameriški restavraciji ali vratarju v hotelu pomenilo, da boste morali požreti kar nekaj jeznih pogledov in v teh krajih ne boste (pre)več dobrodošli.

Nekaj kovancev nikoli ne škodi
Kako torej vedeti, kaj se spodobi in kaj je prav? "V večini krajev po svetu je po navadi bolje dati vsaj nekaj kot ničesar - torej, če ste v dvomih, je bolje, da pustite nekaj napitnine," je dejala Erica Duecy, urednica Fodorjevih turističnih publikacij. Svetuje, da v večini evropskih držav pustite med pet do deset odstotkov napitnine, saj je strežba že vračunana v ceno. Če tega ni, pustite okoli 15 odstotkov vrednosti računa. Taksisti pričakujejo okoli deset odstotkov od vrednosti vožnje, nosači pa približno dva evra za vsak kovček.

Od regij na svetu je Azija tista, ki se najbolj razlikuje po navadah glede napitnine. Japonska je na enem koncu, saj je ponujanje ali celo dajanje napitnine dojeto kot groba žalitev v vseh primerih, medtem ko se na Kitajskem v restavracijah pričakuje okoli 3 odstotke napitnine, v Hongkongu pa kar 15. Kitajski taksisti dodatnega zaslužka ne pričakujejo, hongkonški pa si, nasprotno, žepe z napitnino zajetno napolnijo.

ZDA: Kje je zgornja meja?
Tudi pri potepanju po ZDA ni vedno povsem jasno, kakšno pravilo glede napitnine velja. Običajna napitnina za hrano je 15 odstotkov prvotne cene, v prestižnejših restavracijah pa se boste manj kot 20 odstotkom težko izognili. V mestih, kot sta New York in Chicago, tudi taksisti pričakujejo 15-odstotno napitnino, v manjših mestih pa je dovolj, da vsoto zaokrožite navzgor. Če bo kateri izmed vas tak srečnež, da si bo privoščil prenočitev v prestižnem hotelu Four Seasons ali Ritz-Carlton, naj ne skopari pri nosaču - okoli pet dolarjev za torbo ali kovček bo ravno prav, pri težjih torbah naj bo vsota še višja.

A. P.