Veličasten pogled na nacionalni park Yosemite. Foto: EPA
Veličasten pogled na nacionalni park Yosemite. Foto: EPA
Yosemite
Park Yosemite je ena najbolj obiskanih ameriških turističnih znamenitosti. Foto: EPA

Johnson je edini afroameriški stalni oskrbnik (ranger) v tem veličastnem kalifornijskem narodnem parku in svojevrsten zvezdnik (na Facebooku lahko celo postanete njegov "oboževalec").
In, kot piše za CNN, pogosto obžaluje, da je precej več možnosti, da med svojim poslu sreča obiskovalce z Japonske ali Francije kot pa temnopolto družino iz kakega okoliškega mesta. A zdaj je Johnson dobil priložnost, da za posebno TV-oddajo popelje Oprah Winfrey po tem ameriškem naravnem biseru.
"Nekateri boste osupli, če vam povem, da ta zvezdniška svetovna popotnica še nikdar poprej ni obiskala nacionalnega parka. Večina temnopoltih ljudi ne bo," piše Johnson.
"Ko sem v 60. letih odraščal v Detroitu, Michigan, ni nihče iz moje družine ali celo skupnosti nikdar obiskal narodnega parka. Moji sošolci niso nikdar govorili o poletnih počitnicah v Yellowstonu ali Grand Canyonu. Na predavanjih nismo nikdar govorili o Smokey Mountains in Mesi Verde."

Prvo izkušnjo z naravo je Johnson dobil, ko so njegovega očeta vojaka namestili v Nemčiji: "Še celo zdaj se spominjam hladnega zraka, topline rok mojih staršev in bližine nebes, ko sva en večer dosegla vrh v bavarskih Alpah. Nekaj v teh gorah je preoblikovalo mojo psiho."
Buffalo Soldier
Doma v Detroitu mu je dedek pripovedoval o ribarjenju na otoku Mackinac, na National Geographicu pa sta gledala dokumentarne oddaje, ki so Johnsona pritegnile, ker so pokrajine v njih tako malo spominjale na svet pred njegovim pragom. Njegov ded, pol Afričan in pol Indijanec iz plemena Cherokee, je razumel in spodbujal vnukovo fascinacijo.

"Ko sem decembra 1993 postal ranger v Yosemitu, nisem vedel, da sem v rezervatu, ki so ga nekoč varovali Buffalo Soldiers, Afroameričani, ki so služili z Deveto konjenico," razlaga. "Čez čas sem videl tisto zgodovino kot most med mojo kulturo in idejo nacionalnega parka. Začel sem se oblačiti kot vojak Buffalo in pripovedovati to zgodovinsko zgodbo obiskovalcem. Na žalost jih je bilo le malo Afroameričanov."
Zdaj še TV-zvezdnik
Zato se je Shelton odločil preseči meje parka z romanom Gloryland, zgodbo, povedano z vidika fiktivnega buffalskega vojaka. Njegov knjižni prvenec mu je prinesel nastop v PBS-jevi seriji Nacionalni parki, najboljša ameriška ideja, ki je številnim mladim temnopoltim ljudem predstavila te čudovite kraje. Oprah pravi, da je v Yosemitu začutila prisotnost Boga.
Shelton upa, da bodo temnopolti našli v njegovi knjigi in tej oddaji navdih, da za trenutek stopijo stran od televizorja in se napotijo v Yosemite, Grand Teton ali Arches. "Prepričan sem, da bodo nekateri znova odkrili povezavo z naravo, ki so jih njihovi predniki vzeli kot vsakodnevni blagoslov."