Človekoljubne organizacije so se zdaj lotile saniranja vasi. Foto: Youtube
Človekoljubne organizacije so se zdaj lotile saniranja vasi. Foto: Youtube

Po umiku sovjetske vojske iz Afganistana pred 30 leti si po desetletje dolgi vojni vaščani niso mogli privoščiti gradbenih materialov, zato so uporabili, kar so pač našli, vključno z raketami, ki so jih pustili za seboj Sovjeti.

Na desetine družin živi v takih eno- ali dvonadstropnih hišah, zgrajenih iz streliva in trimetrskih raket kot podpornimi tramovi. Kot ocenjujejo, so vaščani za okoli 40 domov uporabili okoli 400 v Rusiji izdelanih raket BM-21.

A po več eksplozijah vaščani zdaj od afganistanske vlade zahtevajo, da orožje odstrani. Kand Aga, vodja vasi Kezelabad, je za VOA povedal, da je bilo v tovrstnih incidentih ranjenih ali ubitih že več ljudi.

Vaščani so skušali prikriti, kaj so uporabili za gradnjo domov, saj niso hoteli, da jim kdo "gradbeni material" vzame, a zaradi občasnih eksplozij so zdaj morali obvestiti oblasti.

Še vedno preštevajo žrtve

Kot je za VOA povedal Sajed Mohamad Jazdanparast iz lokalne organizacije za invalide, je bilo v provinci kar nekaj primerov, ko so vaščani zbirali rakete ali jih premikali, pa so se razstrelile, oni pa so postali invalidi ali še kaj hujšega. "Ti ljudje so revni in strah pred izgubo lastnih domov jih je prisilil, da zadeve ne prijavijo oblastem," je povedal Jazdanparast.

Nedavno je vas obiskala ekipa danske človekoljubne skupine za razminiranje (DDG) in obljubila, da bodo oni sanirali in deaktivirali rakete ter vaščanom na novo postavili domove. "Položaj je za vaščane, še posebej otroke, življenjsko ogrožajoč," je povedal Abdul Hakim Norzaj, vodja operacij DDG-ja.

Skupina naj bi potrebovala okoli dva meseca za odstranitev vseh raket.
Afganistan je ena najbolj miniranih držav sveta po državi naj bi bilo zakopanih kar 640.000 zemeljskih min. Lokalne in mednarodne organizacije za razminiranje se že desetletja trudijo mine odstraniti in so že očistili večje površine, a ostanki vojn in talibanske dejavnosti še naprej terjajo žrtve.

Leta 2017 so pri ZN-u našteli 639 civilnih žrtev tovrstnih eksplozij, od tega je bilo kar 81 odstotkov otrok.