V Airbnb-ju pravijo, da od Američanov pričakujejo veliko povpraševanja. Foto: Airbnb
V Airbnb-ju pravijo, da od Američanov pričakujejo veliko povpraševanja. Foto: Airbnb
Možnosti potovanja Američanov na Kubo ostajajo omejene, saj lahko na otok potujejo le osebe, ki imajo tam sorodnike ali ki potujejo iz razlogov akademske, športne, verske ali kulturne narave. Foto: Reuters

"Več kot 50 let je bila Kuba zunaj dosega večine Američanov. Navdušeni smo, da bodo od danes ameriški potniki lahko izkusili unikatno kulturo in toplo gostoljubnost, ki otok dela tako poseben, skozi našo novo kubansko skupnost," so sporočili iz podjetja, ki ima sedež v San Franciscu. Verjamejo, da bo Kuba sčasoma postala eden njihovih največjih trgov v Latinski Ameriki.

Več kot 1000 nastanitev na Kubi, le 600 v glavnem mestu Havani, je mogoče najti na priljubljeni spletni posredovalnici zasebnih sob za turiste, rezervirajo pa jih lahko le uporabniki iz ZDA (drugi uporabniki ne morejo končati postopka rezervacije). Začetne cene segajo od 15 ameriških dolarjev na noč za sobo v Trinidadu do 1.030 ameriških dolarjev na noč za petsobno hišo v Havani.

Prek Airbnb-ja bodo Kubanci lahko oddajali stanovanja ali sobe v skladu z zakonodajo, ki dovoljuje delovanje majhnih podjetnikov. Ker pa je na Kubi splet razmeroma redka dobrina, Airbnb tudi vzpostavlja sistem posebnih partnerjev, prek katerih bi lastniki nepremičnin upravljali rezervacije.

Počasen splet in visoke marže
Simon Calder, strokovnjak za turizem, pravi, da Airbnb na Kubi ne čaka lahka naloga, saj se spopada z velikimi izzivi: "Medtem ko je Airbnb dragocena alternativa za milijone turistov, v primeru Kube zaradi visokih marž pri vsakem poslu ni nujno, da bo uspešno zaživel tudi na Kubi. Dodal je: "Vsi kubanski ponudniki, ki jih poznam, bi raje obdržali ves denar zase, kot da bi 15 odstotkov ali več dajali ameriški korporaciji." Pri tem je mislil na odstotke, ki jih Airbnb prejme od posla, ki ga skleneta gostitelj in gost. Opozoril je še na neodzivnost gostiteljev zaradi počasne spletne povezave: "Kdor koli je že bil na Kubi, bo vedel, da bo morebitni gostitelj stežka odgovoril takoj zaradi počasnega spleta, kar me spominja na povezavo v državah v razvoju iz zgodnjih 90."

Turisti iz drugih držav lahko najdejo nastanitev prek drugih spletnih platform, kot je tudi recimo ameriški TripAdvisor, druga dva ameriška ponudnika Booking in Kayak pa za zdaj ignorirata obstoj Kube. "Vsakdo, ki bo skušal najti polet do Havane, ga bodo prepričali, da mesto ne obstaja," je še dodal Calder.

Možnosti potovanja Američanov na Kubo ostajajo omejene, saj lahko na otok potujejo le osebe, ki imajo tam sorodnike ali ki potujejo iz razlogov akademske, športne, verske ali kulturne narave.

Washington in Havana v zadnjem času ponovno vzpostavljata diplomatske odnose, potem ko so ZDA proti Kubi več kot 50 let izvajale stroge gospodarske sankcije. Državi trenutno razmišljata o možnosti odprtja veleposlaništev.