Foto: AP
Foto: AP

"Dandanes ni več sprejemljivo gledati na spolne delavke kot na turistično znamenitost," je dejal mestni svetnik Udo Kock.

Raziskava je pokazala, da 80 odstotkov spolnih delavk meni, da turistična "zijala" škodijo poslu, mestni svetniki pa so lani predlagali selitev rdeče četrti v drug del mesta.

Zaradi poceni poletov se je število turistov v Amsterdamu, mestu z 850.000 prebivalci, lani povzpelo na 19 milijonov, pri čemer županja Femke Halsema do leta 2025 napoveduje 29 milijonov. In prebivalci se pritožujejo, da postaja vse bolj nemogoče živeti v srednjeveškem mestnem središču.

Prepoved ogledov po rdeči četri, ki bo začela veljati 1. januarja, bo zajela tako plačljive kot brezplačne oglede, ki imajo po navedbah mestnega sveta “magnetični učinek" na število obiskovalcev.

Zgornjo mejo turistov, dovoljenih na organiziranih ogledih, po preostalem delu središča, bodo z 20 znižali na 15, vodniki pa bodo morali imeti licenco, redno jih bodo preverjali in držati se bodo morali strogih pravil vedenja.

Ukrepi proti množičnemu turizmu

Po poročanju časopisa Algemeen Dagblad je razmah t. i. pub in bar crawlov kot tudi ogledov z imeni kot "ture po rdeči četrti s priležnico Lolo" pripeljal do več kot tisoč vodenih skupin na tedenski ravni, pri čemer se jih na Oudekerkspleinu, trgu v središču rdeče četrti, ustavi rekordnih 48 v eni uri.

Amsterdamski mestni svet je sprejel več ukrepov, da bi zmanjšali gnečo in nevšečnosti, ki jih povzroča turizem v mestnem središču, še posebej v rdeči četrti. Ob najbolj obleganih večerih zdaj zapirajo določene ulice, redarji pa obiskovalce preusmerjajo v druge smeri, poroča Guardian.

Nizozemska prestolnica je tudi omejila število trgovin s spominki in drugimi turističnimi magneti, omejila Airbnb, začasno ustavila gradnjo novih hotelov in zvišala turistično takso.