Queensland? Novi južni Wales? Zahodna Avstralija? Južna Avstralija? Izbira je (skoraj) vaša. Foto: EPA
Queensland? Novi južni Wales? Zahodna Avstralija? Južna Avstralija? Izbira je (skoraj) vaša. Foto: EPA
Ben Southall
Ben Southall je po zaslugi službe gostoval v mnogih oddajah in napisal članke za več potopisnih revij. Foto: EPA

Avstralska turistična organizacija je začela kampanjo, v kateri se lahko prav vsak prijavi za polletno službo, za katero obljubljajo plačo 100.000 dolarjev, poleg tega pokrijejo tudi vse osnovne življenjske stroške.

Katera vam najbolj leži?
Leta 2009, ob prvi izvedbi akcije, so ponujali le eno takšno službo, tokrat pa se kandidati potegujejo kar za šest nedvomno zanimivih in privlačnih služb. Avstralske oblasti si namreč želijo nekoga, ki bi preizkušal različne avanture in iskal najboljša doživetja, čuvaja v narodnem parku, fotografa življenjskega sloga v Melbournu, skrbnika divjih živali, nekoga, ki bo postal del sydneyjske visoke družbe in se bo udeleževal različnih družabnih dogodkov, ter pokuševalca, ki bo preverjal ponudbo restavracij, vinotek in barov. Delovno mesto za vsako izmed služb je na drugem koncu Avstralije.

Kampanja želi pritegniti mlade, ki avstralskemu turizmu letno zagotovijo skoraj 12,2 milijarde dolarjev prihodkov in ustvarijo skoraj 1,6 milijona oziroma 26 odstotkov vseh mednarodnih turističnih prihodkov. Da je zanimanje veliko, dokazuje to, da so oblasti v prvih dveh urah po objavi razpisa prejele že 8.000 prijav.

Bistvena je videopredstavitev
Vas mika? Če se želite potegovati za sanjsko službo, imate čas do 30. aprila. Do takrat morate na stran www.australia.com/bestjobs ali na strani Facebook naložiti čim bolj zabaven, iskren ali "odštekan" 30-sekundni videoposnetek, v katerem morate utemeljiti, zakaj bi bili prav vi najboljša izbira za "sanjsko službo". Šest srečnežev bo novo službo začelo prvega avgusta, med delovne naloge pa sodi tudi pisanje bloga o svojih doživetjih in komuniciranje na družbenih omrežjih.

Po Britancu ... kdo?
Prvi del kampanje je bil izveden leta 2009, ko je Britanec Ben Southall zmagal na razpisu, na katerem je sodelovalo kar 34.000 kandidatov iz 200 držav, in postal "skrbnik" avstralskega otoka Hamilton na Velikem koralnem grebenu. Med njegove delovne zadolžitve je sodilo "raziskovanje otokov v velikem koralnem grebenu, plavanje, potapljanje, spoznavanje domačinov ter uživanje v tropskem utripu dežele Queensland".

Southall je svojo izkušnjo opisal kot nekaj, kar človeku spremeni življenje. "Gre za eno od stvari, pri katerih se moraš preprosto prepustiti in videti, kam te pripelje," je povedal, a v isti sapi priznal, da je bila "sanjska služba" zaradi dolgega delavnika in stroge delovne etike precej naporna. "Morala bi se imenovati 'služba z največ dela na svetu'," se je pošalil.

Southall v spodnjem posnetku vabi vse kandidate, da se prijavijo (v angleškem jeziku).