Le redki tujci so se že  znašli na krovu letal družbe Air Koryo. Foto: Reuters
Le redki tujci so se že znašli na krovu letal družbe Air Koryo. Foto: Reuters
Air Koryo
Družba iz Pjongjanga leti le v Vladivostok, Peking in Šenjang. Foto: Reuters

Air Koryo, ki je v stoodstotni državni lasti, je edina letalska družba na svetu, ki ji je največja spletna stran za tovrstne ocene, Skytrax, tudi letos podelila le eno zvezdico izmed petih. "Enka" je rezervirana za družbe "z izredno nekakovostnimi storitvami tako na letališču kot na krovu, ki ne dosegajo zahtevanih standardov".

Dve zvezdici so pri Skytraxu podelili 29 družbam, med njimi tudi Air Zimbabweju, Bulgaria Airu, Ryanairu, Iceland Expressu in Nepal Airlinesu. Za primerjavo, slovenski nacionalni prevoznik Adria Airways je ocenjen s tremi zvezdicami izmed petih.

Začetniške težave
Vsi "pogumni" bodo torej lahko po novem tudi prek spleta pri Air Koryo rezervirali lete iz prestolnice Pjongjang v Peking in Šenjang na Kitajskem ter Vladivostok v Rusiji. Stran sicer obljublja "preprostejšo, hitrejšo in zanesljivejšo spletno rezervacijo", a nekateri Britanci, ki so skušali kupiti vozovnico, nad storitvijo niso navdušeni. Poročali so namreč o počasni odzivnosti in stalnem javljanju napak na strani.

Večino flote Air Koryo sicer sestavljajo ruska letala tupoljev, za notranje lete pa uporabljajo še starejša letala, ki so bila izdelana v nekdanji Sovjetski zvezi. Večina njihovih letal ima sicer prepoved letenja v območju Evropske unije.

Let iz Pjongjanga v Peking v poslovnem razredu stane 289 evrov, kar je precej za državo, v kateri letni bruto družbeni dohodek na prebivalca znaša manj kot 1.400 evrov.