Justin Bieber je spot I'll Show You na Islandiji posnel leta 2015. Foto: AP
Justin Bieber je spot I'll Show You na Islandiji posnel leta 2015. Foto: AP

Islandska okoljska agencija je sporočila, da bo Fjaðrárgljúfur, upodobljen v Bieberjevem videu za pesem I’ll Show You", zaprt za javnost do junija.

Predstavnik agencije Daníel Freyr Jónsson za porast turistov krivi Bieberja, saj da pred omenjenim videom za ta kanjon ni vedelo veliko ljudi, ki niso z Islandije, poroča CNN.

"Fjaðrárgljúfur je bil precej neznan. Samo Islandci so zanj vedeli že dalj časa. Število obiskovalcev je naglo začelo naraščati šele po prihodu Bieberja. Med letoma 2016 in 2018 se je promet povečal za kar 50-80 odstotkov," je povedal.

Za kanjon naj bi pred Bieberjevim spotom vedeli zgolj domačini. Foto: Wikipedia
Za kanjon naj bi pred Bieberjevim spotom vedeli zgolj domačini. Foto: Wikipedia

Kanjon je leta 2017 obiskalo 150.000 turistov, že naslednje leto pa se je številka povečala na 282.000. Do danes ima Bieberjev spot že več kot 440 milijon ogledov.

"Ni kriv samo Bieber"

Islandska okoljska agencija je sprva načrtovala Fjaðrárgljúfur zapreti zgolj za dva tedna, da bi omogočila regeneracijo vegetacije in pešpoti. A ko je postalo očitno, da dvotedensko zaprtje ni imelo pričakovanega učinka, so zaprtje podaljšali do 1. junija.

A Inga Hlin Palsdottir, direktorica Islandske turistične organizacije, je za CNN povedala, da ni nujno, da je za storjeno škodo kriv (samo) Bieber.

"Na Islandiji imamo ekstremne vremenske razmere - denimo pomlad zna biti zelo težavna za naravo, ko se sneg tali ter vse postaja bolj mokro in blatno," je pojasnila Palsdottirjeva.

"Moramo zgraditi boljšo infrastrukturo, da bi lahko ljudje obiskali kanjon vse leto. Preprosto gre za naravno čudo, ki ni bilo ustvarjeno, da bi bilo tako priljubljeno."

Starodavni kanjon naj bi nastal pred okoli 10.000 leti, po koncu zadnje ledene dobe.